Bröstförstoring

Med över 30 års erfarenhet är Akademikliniken experter på alla typer av bröstkirurgi. Hos oss kan du kan känna dig trygg i att slutresultatet blir som planerat och att risken för komplikationer är minimal. Vi är Sveriges ledande specialister.

Operationstid
1 timme
Operation
Under narkos
Tid på kliniken
4-6 timmar
Tillbaka på jobbet
1-2 veckor
Pris
Från 45 000 kr
Detta ingår
3D-simulering | Fika | Narkos | Återbesök

En bröstförstoring kan förändra, återskapa eller korrigera

Idag går det att förändra bröst på kirurgisk väg till ett mycket vackert naturligt resultat. En bröstförstoring görs ofta för att förbättra bröstens form och storlek. Många kvinnor upplever också att brösten förlorar i spänst, volym och fasthet med åren, vilket går att återskapa genom en förstoring. En bröstförstoring kan också göras för att korrigera medfödda missbildningar eller för att rekonstruera bröst efter cancerkirurgi. Det går också att förkorta bröstvårtor som dragits ut och blivit längre på grund av amning.

Vi gör både mindre och större förändringar, och oavsett storlek på bröst önskar många av våra patienter ett naturligt utseende. Med vår estetiska och medicinska expertis, implantat av hög kvalitet och en skicklig plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål och utgår från dina förutsättningar får du ett fint resultat som du kan vara nöjd med under många år.

Se före- och efterbilder

Hur går det till att göra en bröstförstoring hos Akademikliniken

Under en personlig konsultation med en av våra erfarna kirurger diskuterar vi och berättar om olika sätt att få det bästa resultatet beroende på dina naturliga förutsättningar.

Vid konsultationen använder vi oss av ett särskilt system, 3D-simulering, som visar en simulering av hur dina bröst kommer se ut efter operationen. Men hjälp av detta system kan vi titta på hur olika storlekar och olika typer av implantat (runda eller droppformade) skulle se ut på dig. Vi visar och du får känna på olika sorters implantat ser ut och känns. Du får även prova olika storlekar i en behå, för att bättre kunna välja implantat och få en uppfattning om hur brösten kommer att bli.

Vi mäter även bröstens och bröstkorgens dimensioner för att kunna beräkna var vi ska placera dina implantat. Kirurgen går igenom hela ingreppet så att du vet exakt hur det kommer att gå till.

Varför är Akademikliniken bäst på bröstförstoring?

Bröstförstoring är det mest efterfrågade plastikkirurgiska ingreppet hos oss, och vi gör alltid vårt yttersta för att skapa det bästa och vackraste resultatet. Akademikliniken är en väletablerad klinik med högt säkerhetstänk, avancerad modern teknik och lång erfarenhet.

Hos oss möter du alltid legitimerad, auktoriserad och certifierad personal som finns där för dig när du behöver det. Vi är medlemmar i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och Svensk Plastikkirurgisk Förening. Vi utför bröstförstoringar i StockholmGöteborg och Malmö, och alla våra kliniker är tekniskt utrustade på hög nivå, för att vi skall kunna ge dig en säker omvårdnad och optimala behandlingsresultat.

Läs mer om våra kirurger här

Akademiklinikens metod för bröstförstoring lärs ut till hela världen

Vi arbetar utifrån en metod där vi i förväg avgör var implantatet ska placeras. Vår vetenskapligt framtagna AK-metod för bröstförstoring lärs ut till kirurger världen över, och vi är Sveriges ledande experter på samtliga typer av estetisk bröstkirurgi.

Först mäter vi var implantatet ska placeras i relation till bröstvårtan, vilket har en stor inverkan på utseendet i den övre delen av bröstet. Därefter mäter vi hur mycket hud som behövs i den nedre halvan av bröstet. Här tar kirurgen hänsyn till bredd och projektion hos implantatet, mängden bröstkörtel som redan finns i bröstet och hudens karaktär. Denna teknik resulterar i att snittet hamnar precis i kanten av det nya implantatet, där ärret inte syns. Bröstvårtan får även rätt position, där halva implantatet placeras ovanför bröstvårtan och den halvan nedanför.

Mer om våra olika implantat

Så går en bröstförstoring till

Visualiserar brösten med 3D-simulering

Vid ett första besök hos oss träffar du en plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål och förväntningar. Vi går också igenom operationen och svarar på dina frågor.

Vid konsultationen använder vi oss av 3D-simulering som visar hur dina bröst kommer se ut efter operationen. Men hjälp av systemet kan vi titta på hur olika storlekar och olika typer av implantat skulle se ut på dig (runda eller droppformade).

Ger råd och stöd inför ditt val

Vi mäter även bröstens och bröstkorgens dimensioner för att kunna beräkna vart vi ska placera dina implantat. Våra plastikkirurger och sjuksköterskor kan ge råd och stöd, men avgörande för valet av implantat och storlek är dina önskemål och vad som är medicinskt och tekniskt möjligt.

Hjälper dig att boka operationstid

Vid besöket får du information om vad ingreppet kan kosta samt våra väntetider med mera. Du kommer också att få fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd och eventuella tidigare sjukdomar och operationer. Om du väljer att gå vidare med en operation hjälper vi dig med en tid som passar dig

Fotografering av operationsområdet

Du förbereder dig inför operationen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och följer våra rekommendationer om vad som gäller före, under och efter operationen.

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen som fotograferar operationsområdet. Du får också träffa din narkosläkare.

Operationen tar en timme

Operationen sker under narkos och tar cirka en timme. Implantatet placeras bakom eller framför bröstmuskeln. Vanligtvis sys snitten ihop med dolda stygn som kroppen successivt absorberar.

Efter operationen kommer du till vår bevakade uppvakningsavdelning. Därefter stannar du kvar på Akademiklinikens vårdavdelning tre till sex timmar för omvårdnad och smärtlindring.

Sport-BH de första veckorna

På operationsdagen provar du också ut en sport-bh. Den fungerar som stödbandage för din byst under de första veckorna efter operationen.

Spänning och ömhet

Den första tiden efter operationen kan du uppleva en känsla av svullnad, spänning och ömhet. Detta är övergående och avtar successivt under de första veckorna efter operationen.

Efter ungefär en vecka kommer du tillbaka för en första kontroll och efter 14 dagar tar vi bort den eventuella stygn som finns kvar.

För att minska ömheten är det bra att lyfta armarna och tänja på bröstmusklerna. Undvik överdrivna rörelser de första dagarna efter operationen.

Redan dagen efter operationen kan du ta av din sport-bh och duscha, för att därefter sätta på bh:n igen. Kirurgtejpen ska dock sitta kvar på ärren. Du behöver inte stanna hemma från arbetet. De flesta tycker dock att det är bra att vara ledig en till två veckor, beroende på vilka arbetsuppgifter man har.

Undvik att sola ärren

Den första tiden bör du endast tillåta dig lugna promenader. Efter cirka tre veckor kan du börja träna igen. Men du bör undvika att tänja ärren de tre första månaderna.

Hur läkningsprocessen fortskrider är individuellt.  Lyssna därför till din kropps signaler och anpassa dig efter dem. Tänk dock på att använda kirurgtejp och undvik att sola ärren under de första sex månaderna.

Tillgängliga dygnet runt

Efter operationen finns vi tillgängliga 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan om du behöver komma i kontakt med oss efter att du gått hem.

Se våra före- och efterbilder på bröstförstoring

Runda implantat

Anatomiska implantat

Bröstförstoring med implantat och fett (hybridförstoring)

Bröstförstoring med eget fett

Ladda ner vår guide

Allt du behöver veta om att förstora brösten

Frågor & svar om bröstförstoring och narkos

Finns det några andra risker med en bröstförstoring?

Som vid alla typer av kirurgi finns det risk för infektion. Andra risker är asymmetri i läkningsfasen, rotation av implantatet, veckbildning av protesens ytterhölje, känselpåverkan runt ärret och i vissa fall även på andra delar av bröstet. På senare år har en ny orsak till så kallad sen sårvätskebildning uppmärksammats, BIA-ALCL. Det är en mycket ovanlig form av lymfom som i de flesta fall helt kan botas genom avlägsnande av implantatet och omgivande bindvävshinna.

Går det att göra mammografi när man har bröstimplantat?

Ja, det går bra att göra mammografi men det är viktigt att du talar om för sköterskan innan undersökningen att du har bröstimplantat så att de kan utföra den på rätt sätt

Hur känns bröstimplantat?

De är mjuka och följsamma men naturligtvis inte lika mjuka som ett helt ”naturligt” bröst känns. I samband med din konsultation får du möjlighet att känna och klämma på de olika implantaten

Hur länge kan man ha sina implantat?

Med dagens implantat finns det egentligen inte någon exakt gräns men många väljer att av olika anledningar byta ut sina implantat efter 10-15 år, då det kan vara lämpligt att boka en ny konsultation. Dels får du hjälp med en undersökning av brösten och implantaten, dels förslag på eventuell ny operation om det behövs. Viktigt att tänka på är att det händer mycket med kroppen på 10-15 år – den åldras och genomgår andra förändringar som t ex viktnedgång och graviditet och amning. Är du fortfarande nöjd med implantaten efter 10-15 år finns ingen anledning att byta ut dem om de är hela. Dagens moderna implantat kan hålla i 20-25 år.

Hur ska man välja mellan runda och droppformade implantat?

Det är egentligen en smaksak. Vad vill du uppnå för resultat och hur vill du att dina bröst ska se ut efter din bröstoperation. Man kan få ett naturligt fint resultat med båda varianterna.

Hur väljer man implantat – det finns så många olika former, storlekar och märken?

Du får hjälp av plastikkirurgen i samband med konsultationen att välja det bröstimplantat som passar just dig bäst för det resultat som du vill uppnå. Det är viktigt att noga analysera och diskutera innan det slutgiltiga valet görs.

Hur vet man att man har kapselbildning då?

Bröstet kan bli lite ömt, tappa formen och kännas obehagligt. Ofta blir den sidan med kapselbildning fastare och drar sig lite uppåt på bröstkorgen. Misstänker man kapselbildning eller att någonting annat inte är som det ska med brösten eller implantaten, är det viktigt att kontakta oss. Då bokar vi in ett besök hos din plastikkirurg som undersöker och föreslår lämplig åtgärd.

Jag har hört talas om kapselbildning – vad är det och hur stor är risken för att man får det?

Enkelt förklarat betyder det att kroppen bildar en vävnad runt själva implantatet, som ett skal ungefär. Det är i sig inte farligt men kan kännas obehagligt bland annat eftersom bröstet kan bli hårt och det kan även ändra form. Detta åtgärdar man med en ny operation där man byter ut implantatet. Risken är ungefär 4-5% under de första 10-15 åren efter operationen.

Läs mer här

Jag har set att ni erbjuder 3D-simulering – vad betyder det?

Det är ett sätt att visualisera hur slutresultatet kommer att se ut av din bröstförstoring. Vi tar en bild av dig med en särskild 3D-kamera och använder sedan en dator för att visa hur olika former och storlekar på implantat kommer att se ut på just dig. Det är ett sätt för plastikkirurgen och dig att komma fram till vilket resultat just du vill ha och också kunna jämföra olika alternativ.

Jag vill inte ha jättestora bröst, jag vill bara ha tillbaka de bröst jag hade innan jag fick barn. Är det ändå en bröstförstoring jag ska göra?

I många fall handlar en bröstförstoring snarare om att få den form och volym man vill att brösten ska ha, snarare än att de ska bli så mycket större. På det sättet är ordet ”förstoring” lite vilseledande. De flesta av våra patienter vill ha proportionerliga bröst som passar till just deras kropp.

Kan jag be om att få samma bröstimplantatsstorlek som min kompis?

Vilken typ av implantat och storlek som passar just dig bäst beror på dina individuella förutsättningar och hur just din kropp ser ut. Med stor sannolikhet ser inte du och din vän exakt likadana ut och det som blir bäst för dig är inte säkert att det är samma som passade henne. Vi gör en ordentlig analys i samband med konsultationen och väljer tillsammans ut det om motsvarar det resultat som du vill uppnå

Kommer jag att ha ont efter operationen?

Ja, du får vara beredd på att det gör ont under den första tiden efter operationen men vi hjälper dig med lämplig smärtlindring. Ofta känns det mer som ett tryck och tyngd över bröstet pga att bröstmuskeln töjs ut över implantatet.

Kommer jag ha kvar känseln i bröstvårtorna?

Normalt, ja. Tillfällig känselnedsättning är ofrånkomlig.

Man kan teckna en Trygghetsgaranti vid Bröstoperationer – vad är det?

Akademikliniken erbjuder en kostnadsfri korrektionsoperation av eventuella oönskade resultat och komplikationer kopplat till den primära operationen genom vår Trygghetsgaranti. I grundpriset för en bröstförstoring eller bröstförstoring I kombination med lyft ingår alltid Trygghetsgaranti under en 12-månaders period efter den primära operationen har utförts. Om man önskar som kund, kan man mot en extra kostnad, förlänga garantin till 3 eller 5 år.

Läs mer om trygghetsgaranti bröst här

När kan jag börja träna igen efter min bröstoperation?

Vi rekommenderar att du inte tränar alls under de första tre veckorna efter din operation. Promenera är ok redan direkt efter operationen. Efter tre veckor är det ok att börja träna men man ska undvika träning som påverkar bröstmusklerna och därför ska man undvika alla övningar där armarna används. Även “skumpande” aktivitet som jogging och ridning.

Påverkar en bröstförstoring amning?

Det finns inga tecken som visar på att bröstimplantat påverkar amning på ett negativt sätt.

Syns ärret efter bröstförstoringen?

Ja helt osynligt är det inte men det är i normalfallet väldigt litet och diskret. I regel bara som en mycket tunn och fin linje som ligger precis i bröstvecket när ärret läkt helt efter några månader.

Vad är bäst – att placera implantatet över eller under bröstmuskeln?

Oftast är det bäst att lägga det under bröstmuskeln. Dels döljer muskeln själva implantatet vilket ger ett mer naturligt resultat. Dels bidrar det till att bröstimplantatet hålls bättre på plats.

Vad är egentligen AK-metoden för bröstförstoring som ni pratar om på Akademikliniken?

Hos oss får du ingen standardlösning, utan vi individualiserar bröstimplantatsvalet utifrån dina individuella förutsättningar. Vår unika mätteknik, som är framtagen för att få ett så naturligt resultat som möjligt, har gjort oss världskända i hela branschen. Med hjälp av 3D-simulering visualiserar vi hur din nya byst kommer att se ut i alla vinklar och tillsammans väljer vi ett lämpligt implantat. Genom en speciell teknik för placering av implantatet är Akademikliniken en av de första klinikerna i Norden att standardmässigt minimera ärrens storlek och synlighet. För oss är också återbesök en viktig del i processen för att säkerställa att du känner dig nöjd och att inga komplikationer uppstår. De ingår i priset under 12 månader.

Vad är kapselbildning?

Kapselbildning är något som uppstår när det bildas en förtjockad bindvävskapsel runt implantatet som gör att bröstet kan kännas hårt.

En kapselbildning är i sig inte farlig, men kan försämra formen och konsistensen på brösten. I det fall kraftig kapselbildning skulle uppstå kan det vara nödvändigt med en kompletterande operation. Då vidgar man kapseln via de gamla hudsnitten så att brösten åter känns mjuka, en så kallade kapselklyvning.

Har du fler frågor och funderingar är du välkommen att kontakta oss. Likaså om du vill boka tid för konsultation är du välkommen att kontakta oss.

Vad händer med mina bröstvårtor efter operationen?

För oss är det viktigt att du ska få ett så naturligt resultat som möjligt. Och för att få det måste man mäta sig fram och ta hänsyn till just dina biologiska förutsättningar. Hur implantatet sätts in påverkar positionen av dina bröstvårtor. Sätts implantatet för lågt, pekar bröstvårtorna uppåt och sätts det för högt pekar de istället nedåt. Med AK-metoden mäter vi och analyserar just dina biologiska förutsättningar så att implantatet hamnar på bästa stället och resultatet blir så naturligt som möjligt.

Vad händer om implantatet går sönder?

Silikonet som implantatet innehåller är sk formstabilt, dvs det är inte flytande utan påminner om konsistensen på ett geléhallon. Om implantatet av någon anledning skulle gå sönder så kan inte innehållet ”flyta ut” i kroppen”. Det stannar då inuti den tunna kapsel som kroppen bildat runtom implantatet.

Vilka bröstimplantat använder ni på Akademikliniken?

Vi använder implantat av högsta kvalitet från de största och mest väletablerade leverantörerna på Marknaden; Allergan, Mentor, Motiva, Polytech och B-Lite.

Vilken hjälp får jag om något går fel i samband med operationen?

Genom vår Trygghetsgaranti får du hos oss en kostnadsfri korrektionsoperation av eventuella oönskade resultat och komplikationer som kan kopplas till den primära operationen. Trygghetsgaranti i 12 månader ingår i det priset du betalar för din bröstförstoring. Om du vill kan du mot en extra kostnad förlänga Trygghetsgarantin så att den gäller i tre eller fem år.

Är narkos farligt?

De senaste 25 åren har metoderna för sövning utvecklats mycket och riskerna i dag är väldigt låga. Alla som skall sövas genomgår en riskbedömning av narkosläkaren. Vissa sjukdomstillstånd kan innebära en ökad risk tex hjärtsjukdomar, högt blodtryck, fetma. Veckan innan din operation tas ditt fall upp på en operationskonferens med kirurg, narkosläkare och operationssjuksköterska.

För att narkosen ska kunna genomföras på ett säkert sätt är det viktigt att narkosläkaren får kännedom om hälsoläget, eventuell medicinering och de sjukdomar som föreligger.

Vad är riskerna med narkos?

Alla operationer och all narkos medför en risk, men den beror på många faktorer till exempel typ av kirurgi och hälsotillstånd. För det stora flertalet är risken låg. Fråga narkosläkaren hur riskbedömningen är för dig. Den rädsla många upplever inför narkos är oftast ogrundad och beror snarare på förlust av kontroll.

Hur vet narkosläkaren hur mycket narkosmedel som behöver ges?

Det finns ingen standarddos. Alla narkoser anpassas för den enskilde individen utifrån vilken operation som skall genomföras och individens förutsättningar.

Vi reagerar alla olika på anestesi. Skillnaderna beror på bland annat på genetiska faktorer, ämnesomsättning, hälsotillståndet och sjuklighet.

Mängden narkosmedel varierar på grund av faktorer som vikt, ålder, kön, medicinering och sjukdomar.

Under narkos övervakas, mäts och registreras hjärtfrekvens och hjärtrytm, blodtryck, andningsfrekvens, andetagens volym och innehåll av syrgas och koldioxid samt syremättnad. Eftersom varje patient är unik måste valet av narkosmedel och metod skräddarsys.