Ansiktskirurgi

Med tiden mister huden sin elasticitet och spänst och det uppstår rynkor, linjer och påsar. Förändringarna beror på både arvsanlag och yttre faktorer som till exempel rökning, alkohol, kost, motion, solvanor och viktförändringar.

Boka konsultation

Mer ungdomligt uttryck

Vid ett ansiktslyft påverkar man framförallt hudens sträckning på kinder och hals. Man får även en mer definierad käklinje. Fina rynkor runt munnen kräver speciella åtgärder som hudslipning, peeling eller laser. Största effekten fås genom att tighta till underliggande muskelhinnor och muskler. Detta kan göras på många olika sätt som kan ge olika resultat vilket påverkar priset för operationen. Vad som kan passa dig går du igenom med din plastikkirurg.

En ansiktslyftning kombineras ofta med en fettransplantation om man har minskad fettvolym i ansiktet som ofta sker med åldern. I vissa fall görs också åtgärd under hakan för att ta bort fettvävnad och minska ner de vertikala strängar som tenderar att dyka upp med tiden. Resultatet blir en jämnare hud, som ger ett mer ungdomligt intryck.

Se före- och efterbilder

Andra typer av ansiktslyft

Man kan göra ett helt ansiktslyft men det finns även ingrepp som behandlar delar av ansiktet.

Läs mer om: MellanansiktslyftPannlyft & Ögonbrynslyft | Trådlyft V Soft Line

Estetiska värden eller praktiska

Vi är måna om att du ska känna dig trygg i dina beslut. Därför är det första konsultationsbesöket viktigt. Då får du prata igenom förväntningar, förutsättningar, din hälsa och vilken eller vilka behandlingar som är lämpliga. Oavsett om det handlar om estetiska värden eller praktiska problem på grund av olycka eller sjukdom.

Att tänka på före operation

Läs här vad du behöver tänka på före din operation.

Vad kostar ett ansiktslyft?

Se våra före- och efterbilder på ansiktslyft

Se fler bilder

Så går ett ansiktslyft till

1/3

Vi går igenom förväntningar och önskemål

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Vad som gäller vid narkos

Praktiska information kring operationen får du av din kirurg eller en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation samt vad som gäller vid narkos.

2/3

Fotografering av operationsområdet

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen, som detaljplanerar operationen och fotograferar operationsområdet. Du får också träffa din narkosläkare.

Operationen tar 3-4 timmar

Ett ansiktslyft sker under narkos och tar tre till fyra timmar. Vanligtvis läggs ett snitt i tinningen runt örat och i hårfästet. Ibland görs ett snitt under hakspetsen för att sy ihop den ytliga halsmuskeln.

3/3

Stannar kvar över natten

Efter operationen stannar du kvar på Akademiklinikens vårdavdelning över natten för omvårdnad. På morgonen hjälper vi dig att tvätta håret. Därefter är det dags att åka hem och det gör du utan bandage.

De första dygnen efter ditt ansiktslyft får du blåmärken. Du kommer också att uppleva en känsla av svullnad, spänning och ömhet, samt ett visst känselbortfall. Det är helt normalt och kommer successivt att försvinna under de första veckorna efter operationen.

Återbesök efter en vecka

Efter fem till sju dagar kommer du på första kontrollen. Då tar vi bort en del av stygnen. Efter två veckor avlägsnar vi resten av stygnen. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss när som helst om du har frågor eller vill att vi ska titta till läkningen.

De flesta brukar stanna hemma cirka en till tre veckor efter operationen.

Håll igång med lugna promenader

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.

Hög skyddsfaktor på solkrämen

Tänk på att använda en solkräm med en hög skyddsfaktor på ärren under de första sex månaderna. Du bör också undvika starka färgningsvätskor på ärren tre månader efter operationen. Så brukar du färga håret ska du göra det innan operationen.

Se slutresultat efter sex månader

Även om slutresultatet – ett piggare och mer ungdomligt utseende – går att bedöma tidigast efter sex månader kommer du att se en förbättring redan när vi tar bort stygnen. Men det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Resultatet efter ett ansiktslyft varierar mellan olika människor beroende på såväl skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet och tyngd. Det är något vi pratar igenom inför operationen.

Du når oss dygnet runt

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen, så att du kan nå oss dygnet runt.

Vad kostar ett ansiktslyft?

Priset för ett ansiktslyft beror på en rad faktorer. Bland annat omfattningen av ingreppet och om du ska göra ett kombinationsingrepp. För att ta reda på hur vi kan hjälpa dig gör du bäst i att boka en konsultation med en av våra duktiga plastikkirurger. Under en konsultation ser plastikkirurgen på just ditt fall, lyssnar till dina önskemål och ger sedan rekommendationer utifrån det. Du även veta exakt pris för ditt eventuella ingrepp samt möjligheten att får svar på alla dina frågor. Här kan du titta på priser i din stad.

Boka konsultation

Kombinationsingrepp

Det är vanligt att man kombinerar ansiktslyft med andra ansiktsingrepp. Till exempel mellanansiktslyft, pannlyft, läpp- och fettinjektioner, ögonlockskirurgi och fettsugning av hakan. Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom med din kirurg före operationen.

Boka tid för konsultation

Efterbehandling

För att du ska få ett långsiktigt bra resultat är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet. På Akademiklinikens hudcenter kan du boka tid hos kompetenta hudterapeuter. Där finns även Akademiklinikens egen hudvårdsserie som utvecklats under flera års forskning.

Läs mer om våra ansiktsprodukter