Permanent hårborttagning med laser och IPL

Oönskat hår kan bero på ålder eller förändringar i hormonbalansen. Vi på Akademikliniken har lång och väldokumenterad erfarenhet av att ta bort oönskad hårväxt med hjälp laser och IPL.

Hår är naturligt men dyker tyvärr alltför ofta upp på ställen där det är mindre önskat. Detta kan ibland bero på stigande ålder eller förändringar i hormonbalansen.

Många väljer att plocka, raka eller vaxa bort det oönskade håret. Detta kan tyvärr leda till irriterad hud, kraftigare hårstrån samt en känsla av ökad behåring. Effekten vid dessa behandlingsmetoder är dessutom ofta väldigt kortvarig. Men det finns hjälp. Utförs i Stockholm, Göteborg och Malmö m. fl. orter.

Hårborttagning med laser eller IPL

Vi på Akademikliniken har lång och väldokumenterad erfarenhet av att ta bort oönskad hårväxt med hjälp av laser och IPL.

Båda behandlingarna, Laser och IPL, bygger på att högintensivt ljus dras till mörkt pigment i hårstråna. Denna process skapar en hög värme som och leds ner i hårsäckarna. Detta resulterar i sin tur en fotokoagulering, det vill säga, de behandlade hårsäckarna tillbakabildas, skrumpnar och försvinner.

Båda behandlingarna är väldigt effektiva.

Skillnaden mellan IPL och laser är att lasern jobbar med en exakt pulslängd och våglängd som i detta fall är optimerad för så effektiv hårborttagning som möjligt. IPL (Intense Pulsed Light), producerar istället ett brett spektrum av ljus i olika våglängder. För att med IPL komma åt mer precist använder man sig av olika munstycken som filtrerar specifika våglängder beroende på problemområde.

När är en behandling med laser eller IPL lämplig

  • Vid oönskad hårväxt på alla delar av ansiktet eller kroppen (viktigt att tänka på är att mycket ljust, vitt eller grått hår inte går att ta bort permanent med hjälp av laser eller IPL).
  • Ju grövre och mörkare hår och ju ljusare hud, desto bättre och snabbare resultat. Detta beror på att ju mer pigment det finns i hårstrået desto lättare och effektivare leds laserstrålen ned i hårsäcken.

Så går hårborttagning till

Inför behandlingen

Konsultation med auktoriserad hudterapeut

Du träffar en av våra auktoriserade hudterapeuter för en personlig konsultation där ni gemensamt går igenom dina funderingar och önskemål.

Baserat på det rekommenderas du därefter den behandling som är bäst lämpad för just dig, och du får även all information du behöver angående behandlingen och hur denna kommer att gå till.

För hårborttagning krävs det en serie av upprepade behandlingar för att uppnå ett optimalt resultat. I samband med konsultationen får du även information angående detta av din behandlare.

Ta bort håret i växtfas

Allt hår på vår kropp har tre olika faser. Växt-, avstötnings- samt vilofasen och varje hårstrå lever sitt eget liv. Om det inte vore så skulle vi vara väldigt håriga vissa perioder och hårlösa andra. När det gäller hårborttagning så kan vi bara ta bort håret som är i en växtfas.

Det är då håret har kontakt med hårsäcken där proteinet och stamcellerna finns som vi ska förstöra. När håret är i avstötningsfasen finns ingen kontakt med hårsäcken som då är på väg in i vilofasen. Vilofasen varierar dessutom på vår kropp. I ansiktet är den bara några veckor, medan vilofasen för benen kan vara flera månader.

På behandlingsdagen

Rakning och klippning innan behandling

Det hår som ska tas bort ska med fördel rakas eller klippas av innan behandlingen påbörjas för bästa resultat. Viktigt att tänka på är att man inte vaxar, plockar eller bleker håren på sex veckor innan en behandling, då lasern endast har en möjlighet att påverka de hårsäckar som innehåller pigmenterade hårstrån.

Skonsam behandling

Laserpulserna kan kännas som små stick men i övrigt är behandlingen skonsam och inte speciellt smärtsam. Hur lång tid behandlingen tar beror på hur stort område som ska behandlas, och ett mindre område tar endast några få minuter.

6-8 behandlingar

Antalet behandlingar som behövs varierar beroende på var på kroppen behandlingen ska utföras, och vilken hår- och hudtyp du har. Vanligtvis krävs sex till åtta behandlingar för att nå ett fullgott resultat och det ska helst gå fyra till tolv veckor mellan varje behandlingstillfälle beroende på vilket område som behandlas.

Efter behandlingen

Svullnaden försvinner av sig självt

Efter laserbehandlingen uppstår vanligtvis en lätt rodnad eller svullnad som försvinner av sig självt inom något dygn. I något enstaka fall kan en brännblåsa bildas som läker ut inom en vecka, men i mycket sällsynta fall kan det leda till en liten pigmentering eller ett ärr.

Undvik intensiv träning

Det är viktigt att skydda det behandlade området från solexponering, framförallt de närmaste veckorna före eller efter en behandlingen. Undvik också intensiv träning som orsakar svettning och bastubad inom de närmaste 24 timmarna.

Våra priser

Konsultation

Vad kostar hårborttagning?

Det exakta priset för hårborttagning beror på behandlingens omfattning och om den kombineras med annan behandling. Innan behandlingen inleds får du en prisuppgift av din behandlare.

Se priser för hårborttagning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev