Permanent hårborttagning med laser och IPL

Det är en befrielse att bli av med oönskad hårväxt för gott, och slippa vaxa, raka eller plocka hår. På Akademikliniken har vi de snabbaste och mest skonsamma metoderna för att ta bort hår med hjälp av laser och IPL.

Vad är permanent hårborttagning med laser?

Laser är ett riktat, koncentrerat ljus. Vid en estetisk laserbehandling används laserteknik för att omvandla ljus till värme, som åstadkommer förändringar i hårsäckarna och gör att håret slutar växa.

Hur fungerar hårborttagning med IPL?

Laserljuset går ner genom hårkanalen till roten, som sedan bränns bort. Akademikliniken har tillgång till ett stort antal olika typer av laserbehandlingsmaskiner. Alla är av högsta kvalitet och med vetenskapligt bevisad effekt från etablerade leverantörer och tillverkare – var och en specialiserad på specifika områden.

Både laser och IPL är mycket effektivt för att ta bort oönskad hårväxt, och bygger på att högintensivt ljus dras till mörkt pigment. (Mycket ljust, vitt eller grått hår går dock inte att ta bort permanent med hjälp av laser eller IPL.) Processen skapar en hög värme som och leds ner i hårsäckarna, vilket resulterar i fotokoagulering så att de behandlade hårsäckarna tillbakabildas och försvinner.

Våra specialiserade sjuksköterskor, hudterapeuter och läkare är utbildade experter med lång erfarenhet av samtliga typer av laserbehandlingar för hårborttagning. Efter en noggrann konsultation rekommenderas vilken typ av laser och behandling som passar bäst för det område du önskar åtgärda.

Hur går en IPL-behandling till?

Laserpulserna kan kännas som små stick men i övrigt är behandlingen skonsam och inte smärtsam. Hur lång tid behandlingen tar beror på hur stort område som ska behandlas. Ett mindre område tar endast några få minuter.

Skillnaden mellan IPL och laser är att lasern jobbar med en exakt pulslängd och våglängd som i detta fall är optimerad för så effektiv hårborttagning som möjligt. IPL (Intense Pulsed Light), producerar istället ett brett spektrum av ljus i olika våglängder.

För att med IPL komma åt mer precist använder man sig av olika munstycken som filtrerar specifika våglängder beroende på vilket område som behandlas.

Båda typerna av behandling är mycket effektiva.

Hur många behandlingar krävs?

För att permanent ta bort oönskad hårväxt på kroppen eller i ansiktet krävs en serie på mellan sex och åtta behandlingar för att motverka samtliga stadier av hårets återväxt.

Det hår som ska tas bort bör rakas eller klippas av innan behandlingen påbörjas för bästa resultat. Viktigt att tänka på är att inte vaxa, plocka eller bleka håren på sex veckor före en behandling, eftersom lasern endast “tar” på hårsäckar som innehåller hårstrån med mörkare pigment i.

Om du scrollar ner kan du läsa mer om exakt hur hårborttagning med IPL går till.

Så går hårborttagning till

Inför behandlingen

Konsultation med auktoriserad hudterapeut

Du träffar en av våra auktoriserade hudterapeuter för en personlig konsultation där ni gemensamt går igenom dina funderingar och önskemål.

Baserat på det rekommenderas du därefter den behandling som är bäst lämpad för just dig, och du får även all information du behöver angående behandlingen och hur denna kommer att gå till.

För hårborttagning krävs det en serie av upprepade behandlingar för att uppnå ett optimalt resultat. I samband med konsultationen får du även information angående detta av din behandlare.

Ta bort håret i växtfas

Allt hår på vår kropp har tre olika faser. Växt-, avstötnings- samt vilofasen och varje hårstrå lever sitt eget liv. Om det inte vore så skulle vi vara väldigt håriga vissa perioder och hårlösa andra. När det gäller hårborttagning så kan vi bara ta bort håret som är i en växtfas.

Det är då håret har kontakt med hårsäcken där proteinet och stamcellerna finns som vi ska förstöra. När håret är i avstötningsfasen finns ingen kontakt med hårsäcken som då är på väg in i vilofasen. Vilofasen varierar dessutom på vår kropp. I ansiktet är den bara några veckor, medan vilofasen för benen kan vara flera månader.

På behandlingsdagen

Rakning och klippning innan behandling

Det hår som ska tas bort ska med fördel rakas eller klippas av innan behandlingen påbörjas för bästa resultat. Viktigt att tänka på är att man inte vaxar, plockar eller bleker håren på sex veckor innan en behandling, då lasern endast har en möjlighet att påverka de hårsäckar som innehåller pigmenterade hårstrån.

Skonsam behandling

Laserpulserna kan kännas som små stick men i övrigt är behandlingen skonsam och inte speciellt smärtsam. Hur lång tid behandlingen tar beror på hur stort område som ska behandlas, och ett mindre område tar endast några få minuter.

6-8 behandlingar

Antalet behandlingar som behövs varierar beroende på var på kroppen behandlingen ska utföras, och vilken hår- och hudtyp du har. Vanligtvis krävs sex till åtta behandlingar för att nå ett fullgott resultat och det ska helst gå fyra till tolv veckor mellan varje behandlingstillfälle beroende på vilket område som behandlas.

Efter behandlingen

Svullnaden försvinner av sig självt

Efter laserbehandlingen uppstår vanligtvis en lätt rodnad eller svullnad som försvinner av sig självt inom något dygn. I något enstaka fall kan en brännblåsa bildas som läker ut inom en vecka, men i mycket sällsynta fall kan det leda till en liten pigmentering eller ett ärr.

Undvik intensiv träning

Det är viktigt att skydda det behandlade området från solexponering, framförallt de närmaste veckorna före eller efter en behandlingen. Undvik också intensiv träning som orsakar svettning och bastubad inom de närmaste 24 timmarna.

Våra priser

Vad kostar hårborttagning?

Det exakta priset för hårborttagning beror på behandlingens omfattning och om den kombineras med annan behandling. Innan behandlingen inleds får du en prisuppgift av din behandlare.

Se priser för hårborttagning