Ansikte

Ögonlocksplastik

En noggrant utförd estetisk ögonlocksoperation gör stor skillnad för ditt utseende, och kan spegla din insida bättre. Operationer av ögonlock genomförs även på yngre patienter. Då brukar det handla om att åtgärda ett trött och svullet utseende som kan bero på arvsanlag.

Vad är ögonlocksplastik?

Med åren kan ögonlocken både ovanför ögat och under ögat (det vi kallar “undre ögonlock”) förändras. För övre ögonlock beror det främst på sämre elasticitet i vävnaderna vilket gör att det den extra huden tynger ner ögat. Ögonen ser sömniga ut och ibland kan det till och med göra det obekvämt och svårare att se ordentligt. De övre ögonlocken kan också tyngas ner av tilltagande överskottshud i pannan, vilket ger en sänkning av ögonbrynen och ögonen ser mindre ut.

Påsar och trötthet under ögonen

För undre ögonlock kan de påverkas av hur området precis under ögonen förändras. På många uppstår med tiden permanenta påsar eller en utbuktning under ögonen, i form av en eller flera små “kuddar”. Detta går inte att åtgärda genom ytliga eller kosmetiska procedurer som filler eller annat — men det kan förändras med hjälp av kirurgi. När ögonlocken både under och över ögat slätas ut och återställs till ett tidigare stadium ges hela ansiktet ett piggare, vaknare och mer utvilat intryck.

Se före- och efterbilder

Vi eftersträvar naturlig skönhet och naturliga resultat

Vi är måna om naturligt vackra resultat, där målet är att ingen ska kunna se eller förstå att du gjort något. Vi strävar mot en diskret och positiv förändring i hela ansiktets utseende, där ögonen kommer helt till sin rätt igen.

Vem är en lämplig kandidat för en estetisk ögonoperation?

Den som besväras av överflödig hud på övre ögonlock kan få väldigt fina resultat med hjälp av kirurgi. Nedre, eller undre ögonlocksplastik, utförs också när muskulaturen som håller tillbaka fettvävnad bakom ögat försvagas och ger en synlig försämring under ögonen, där det också ofta blir fler rynkor och permanenta trötthetspåsar under ögat.

Operationer av ögonlock genomförs även på yngre patienter. Då brukar det handla om att åtgärda ett trött och svullet utseende som kan bero på arvsanlag.

Hur går en ögonlocksoperation till?

Vid en noggrann konsultation med en av våra specialiserade plastikkirurger går vi igenom vad du önskar och hur vi tror att det bästa resultatet kan uppnås. Vi svarar på alla dina frågor och kan även visa bilder på tidigare operationsresultat.

Undre- och övre ögonlock kan opereras vid ett och samma tillfälle, eller i samband med ett ansiktslyft. Det finns flera metoder för att utföra de olika ingreppen, och vid konsultationen bedömer vi och rekommenderar vilken av dem som är rätt för dig.

Ögonlocksoperation som kombinationsingrepp

Det går också att transplantera kroppseget fett för att ge ögonen ett föryngrat utseende, exempelvis efter en kraftig viktnedgång, när för mycket av det naturliga fettet runt ögonen har försvunnit.

De undre ögonlockens utseende har också en stark koppling till hur kindfettet sänks under åldrandet. Ibland är det därför bättre att göra ett mellanansiktslyft än ögonlocksplastik för att föryngra ögonen och hela ansiktets utseende.

Hur lång är konvalescenstiden för en ögonlocksoperation?

Efter operationen, som tar några timmar, får du gå hem och vila redan samma dag. Svullnaden och blåmärken går snabbt ner de första dagarna och sedan successivt under de närmaste två veckorna. Du får inte köra bil direkt efter operationen och vi rekommenderar lugna promenader som mesta aktivitet ett par veckor efteråt. De flesta väljer att stanna hemma från arbetet mellan en och två veckor, men det går oftast bra att arbeta hemifrån redan efter några dagar.

Varför ska jag välja Akademikliniken för min ögonlocksoperation?

När du väljer att vända dig till oss ser vi det som ett mycket stort förtroende. Vi tar ansvar för att din upplevelse ska bli så behaglig, trygg och och positiv som man kan förvänta sig av Nordens ledande plastikkirurgiklinik, där vi alltid strävar efter att skapa en balans mellan ditt yttre och inre välbefinnande.

På Akademikliniken möter du några av Nordens absolut mest erfarna och kunniga plastikkirurger, med många års arbete, forskning och utveckling bakom sig. Vi bedömer hur dina naturliga drag kan framhävas och förstärkas med den förändring som ögonplastik innebär, och vi är experter på både de medicinska, estetiska och tekniska aspekterna av olika metoder.

Våra kirurger har under åren utfört många ingrepp där varje individuell operation föregås av mycket noggranna förberedelser och mätningar, liksom en bedömning av vad som passar en enskild patient, eftersom alla ansikten är unikt olika. Om du väljer att gå vidare, när tiden är rätt och det passar dig, ser vi till att ta fortsatt mycket väl hand om dig.

Vår storlek, erfarenhet och expertis är din trygghet

Det viktigaste för oss är att du känner dig fullkomligt trygg och att resultatet blir det allra bästa — och det kommer vi att se till.

Hos oss möter du alltid legitimerad, auktoriserad och certifierad personal som finns där för dig i varje steg när du behöver det. Du väljer själv din kirurg, som sedan finns med under hela processen och även efter ett ingrepp, då du alltid kan kontakta oss direkt för frågor och uppföljning.

Akademikliniken är också ett fullt utrustat sjukhus med avancerad modern teknik där säkerhet står i fokus. Med hjälp av den senaste tekniken, de mest moderna metoderna och kontinuerlig forskning leder vi utvecklingen framåt och utbildar plastikkirurger från hela världen.

Akademiklinken och dess läkare är medlemmar i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och Svensk Plastikkirurgisk Förening. Vi utför ansiktslyft i Stockholm, Göteborg och Malmö, och alla våra kliniker är tekniskt utrustade på hög nivå, för att vi skall kunna ge dig en säker omvårdnad och optimala behandlingsresultat.

Att tänka på före operation

Läs här vad du behöver tänka på före din operation.

Vad kostar en ögonlocksplastik?

Så går en ögonlocksplastik till

Nä
1/3

Vi går igenom dina önskemål och förväntningar

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Hur du ska förbereda dig

Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

2/3

Fotografering av operationområdet

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen, som fotograferar operationsområdet. Du får också träffa din narkosläkare.

Operationen tar 1-1,5 timme

Operationen sker under narkos och lokalbedövning och tar cirka en till en och en halv timme.

Vid övre ögonlocksplastik läggs snittet i globvecket och en hudoval avlägsnas. Vid undre ögonlocksplastik läggs snittet utanför den yttre ögonvrån och följer sedan undre ögonlockets kant precis under ögonhåren.

Om enbart fett avlägsnas från undre ögonlocket kan detta ibland göras via ett snitt på insidan av ögonlocket.

3/3

Kylglasögon

Efter operationen får du ligga kvar och vila på Akademiklinikens vårdavdelning ett par timmar med ”kylglasögon”. Du kommer att känna en dunkande ömhet i ögonen när lokalbedövningen har släppt, men det är ingen intensiv smärta.

Ta med mörka glasögon

Redan ett par timmar efter ingreppet kommer du att få blåmärken, det är helt normalt. Men ta gärna med ett par mörka glasögon som du kan bära när det är dags att gå hem. Det dröjer inte mer än 2-3 dagar förrän dina blåmärken skiftar färg till en mer gulaktig ton och efter 10–14 dagar har de i stort sett försvunnit.

Svullnaden går över snabbt

Det uppstår också en svullnad som finns kvar några dagar efter ingreppet, under den första tiden kan du även uppleva en viss känselnedsättning i ögonfransarna. Det är också något som brukar gå över snabbt.

Ibland kan det uppstå en mindre blodutgjutelse i ögonvitan, som kan finnas kvar upp till tre veckor. Likaså brukar man känna en viss stelhet och dragningskänsla som finns kvar ett tag efter att stygnen har tagits bort.

Återbesök för att ta bort stygnen

Efter fyra till sju dagar kommer du på återbesök till Akademiklinikens mottagning för att ta bort stygnen, men självklart är du välkommen att höra av dig till oss tidigare.

Du kan arbeta redan dagen efter operationen, men de flesta brukar vara borta från arbetet ett par veckor av sociala skäl.

Du bör inte köra bil de närmaste 24 timmarna efter operationen. En del patienter upplever att det är besvärligt att läsa den första veckan efter operationen, men dessa besvär försvinner snabbt.

Lyssna till kroppens signaler

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Vi rekommenderar att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter under ett par veckor, däremot får du gärna ta lugna promenader. Undvik också att sola ärren.

Se slutresultat efter 6 månader

Även om slutresultatet går att bedöma tidigast efter sex månader kommer du att se en förbättring redan när vi tar bort stygnen. Men det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Resultatet varierar mellan olika människor beroende på såväl skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet. Ärren blir vanligtvis väldigt diskreta. Det pratar vi igenom inför operationen.

Du når oss dygnet runt

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Se våra före- och efterbilder på ögonlocksplastik

Se fler bilder

Kombinations- och efterbehandling

Kombinationsingrepp

Ögonlocksplastik är ofta en del av andra ansiktsföryngrande operationer där även ansiktslyft, pannlyft, mellanansiktslyft och laserpeeling kan ingå. Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom vid konsultationen.

Boka konsultation

Efterbehandling

För att du ska få ett långsiktigt bra resultat är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet. På Akademiklinikens hudcenter kan du boka tid hos kompetenta hudterapeuter. Där finns även Akademiklinikens egen hudvårdsserie som utvecklats under flera års forskning.

Läs mer om våra hudvårdsprodukter här

Frågor & svar om narkos

Är narkos farligt?

De senaste 25 åren har metoderna för sövning utvecklats mycket och riskerna i dag är väldigt låga. Alla som skall sövas genomgår en riskbedömning av narkosläkaren. Vissa sjukdomstillstånd kan innebära en ökad risk tex hjärtsjukdomar, högt blodtryck, fetma. Veckan innan din operation tas ditt fall upp på en operationskonferens med kirurg, narkosläkare och operationssjuksköterska.

För att narkosen ska kunna genomföras på ett säkert sätt är det viktigt att narkosläkaren får kännedom om hälsoläget, eventuell medicinering och de sjukdomar som föreligger.

Vad är riskerna med narkos?

Alla operationer och all narkos medför en risk, men den beror på många faktorer till exempel typ av kirurgi och hälsotillstånd. För det stora flertalet är risken låg. Fråga narkosläkaren hur riskbedömningen är för dig. Den rädsla många upplever inför narkos är oftast ogrundad och beror snarare på förlust av kontroll.

Hur vet narkosläkaren hur mycket narkosmedel som behöver ges?

Det finns ingen standarddos. Alla narkoser anpassas för den enskilde individen utifrån vilken operation som skall genomföras och individens förutsättningar.

Vi reagerar alla olika på anestesi. Skillnaderna beror på bland annat på genetiska faktorer, ämnesomsättning, hälsotillståndet och sjuklighet.

Mängden narkosmedel varierar på grund av faktorer som vikt, ålder, kön, medicinering och sjukdomar.

Under narkos övervakas, mäts och registreras hjärtfrekvens och hjärtrytm, blodtryck, andningsfrekvens, andetagens volym och innehåll av syrgas och koldioxid samt syremättnad. Eftersom varje patient är unik måste valet av narkosmedel och metod skräddarsys.