Fettsugning

Fettsugning, eller liposkulptur som det också kallas, handlar om att skulptera fram en mer estetisk, och ibland mer proportionerlig, kroppsform. En mindre fettsugning kan ta bort en dubbelhaka och ge en helt ny ansiktsprofil, och ett större ingrepp kan forma om lår och höfter.

Boka konsultation

Vi är ledande i Sverige på fettsugning av allt från ridbyxlår till ansikte och knän

På Akademikliniken har vi lång erfarenhet av att utföra alla olika sorters fettsugningar, eller liposkulptur på olika delar av kroppen. Ingreppet kan utföras på de flesta ställen på kroppen där det lätt blir fettansamlingar. Här är några av de vanligaste ingreppen för att forma kroppen som vi på Akademikliniken utför:

Fettsugning av lårFettsugning av ryggFettsugning av armar | Fettsugning av haka | Fettsugning av knänFettsugning av vaderFettsugning av höfter | Fettsugning av mage | Fettsugning – Lipödem | Fettsugning av bröst för män |Fettsugning haka för män

Se före- och efterbilder

Vem är en lämplig kandidat för att genomgå en fettsugning?

Arvsanlag, viktförändringar och exempelvis graviditeter kan ibland leda till fettansamlingar som är svåra att bli av med. En fettsugning kan då vara ett bra alternativ för att en jämnare kroppsform och ett mer proportionerligt helhetsintryck.

Arvsanlag och hormoner styr hur fettceller samlas på olika kroppsdelar, och vi föds med ett visst antal fettceller. Viktökning innebär att dessa celler förstoras. Fettsugning minskar till skillnad från viktminskning antalet fettceller och ger därför ett permanent resultat.

I stort sett alla ytliga delar av kroppen som har ett överskott av fett kan behandlas med fettsugning. Vanligast är behandling av lår, mage, höfter, midja och haka. En viktig faktor för resultatet är hudens elasticitet.Fettsugning är ett sätt att forma kroppen — men ingen bantningsmetod

Vi föds alla med ett visst antal fettceller, och vid en viktuppgång eller viktnedgång förstoras respektive förminskas dessa. Under en fettsugning avlägsnas ett visst antal fettceller, vilket innebär att de tas bort permanent – och ger därmed ett långvarigt hållbart resultat. Tillsammans med goda kost- och motionsvanor har du därefter mycket goda chanser att undvika att nya fettdepåer uppstår på andra ställen av kroppen. Du får inte större lår om du genomgår en fettsugning på magen — förutsatt att vikten hålls konstant.

Celluliter är dock svårt att påverka genom fettsugning. Goda kost- och motionsvanor är viktigt för att undvika att nya fettansamlingar uppstår på andra delar av kroppen

Akademikliniken är specialiserade på fettsugning

Det finns flera metoder för fettsugning, och vi använder enbart de som är trygga och säkra. Många patienter söker sig till oss med påtagliga ojämnheter efter fettsugning med laser, och den metoden används inte på Akademikliniken. Däremot erbjuder vi både traditionell fettsugning och fettsugning med så kallad WAL (water assisted liposuction). Oavsett vilken metod man väljer är det viktigt att konsultationen och behandlingen utförs av en specialistutbildad plastikkirurg.

Ditt förtroende är viktigt för oss när du väljer oss för en fettsugning

När du väljer att vända dig till oss ser vi det som ett mycket stort förtroende. Vi tar ansvar för att din upplevelse ska bli så behaglig, trygg och och positiv som man kan förvänta sig hos Nordens ledande plastikkirurgiklinik, och vi strävar alltid efter att skapa en balans mellan ditt yttre och inre välbefinnande. Längre ner på sidan kan du läsa mer om hur ett ingrepp går till.

På Akademikliniken möter du några av Nordens absolut mest erfarna och kunniga plastikkirurger, med många års arbete, forskning och utveckling bakom sig. Våra kirurger har under åren utfört tusentals fettsugningar på olika områden där varje individuell operation föregås av mycket noggranna förberedelser och mätningar, liksom en bedömning av vad som passar en enskild patient — eftersom alla är unikt olika. När vi möts förklarar vi olika metoder och visar vad som går att göra, liksom exempel och bilder på vad vi utfört tidigare. Om du väljer att gå vidare, när tiden är rätt och det passar dig, ser vi till att ta mycket väl hand om dig.

Vår storlek, erfarenhet och expertis är din trygghet

Akademikliniken är också ett fullt utrustat sjukhus med avancerad modern teknik där säkerhet står i fokus. Med hjälp av den senaste tekniken, de mest moderna metoderna och kontinuerlig forskning leder vi utvecklingen framåt och utbildar plastikkirurger från hela världen.

Akademikliniken och dess läkare är medlemmar i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och Svensk Plastikkirurgisk Förening. Vi utför fettsugning i Stockholm, Göteborg och Malmö, och alla våra kliniker är tekniskt utrustade på hög nivå, för att vi skall kunna ge dig en säker omvårdnad och optimala behandlingsresultat.

Välkommen att kontakta oss på Akademikliniken för mer information!

Att tänka på före operation

Läs här vad du behöver tänka på före din operation

Vad kostar en fettsugning?

Så går en fettsugning till

1/3

Lyssnar till dina önskemål och förväntningar

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Förberedelse och narkos

Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

Kirurgerna jobbar kliniskt på Akademikliniken
2/3

På operationsdagen träffar du återigen din plastikkirurg som fotograferar operationsområdet innan du genomgår din fettsugning. Du får också träffa din narkosläkare och blir tilldelad ett rum, som du disponerar under din vistelse på kliniken.

Operationstiden

Fettsugning sker oftast i narkos och operationstiden beror på hur stort område som ska behandlas. Operationen inleds med att en vätska injiceras i fettvävnaden. Denna innehåller bland annat lokalbedövning som minskar smärtan. Vid ingreppet gör vi ett antal små hudsnitt där överskottsfettet sugs bort med en lång trubbig kanyl. Snitten sys ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar.

Önskar du använda fettet som avlägsnas från ett område kan det transplanteras till annat ställe på kroppen där man önskar en volymändring, till exempel bröst eller stuss.

Håll dig i god form

Du förbereder dig inför fettsugningen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

3/3

Alla patienter får en bedövad och ömmande känsla samt svullnad och blåmärken i operationsområdet efter en fettsugning. Det brukar försvinna under de första veckorna efter operationen. Du bär också kompressionsplagg för att minska svullnaden och hjälpa huden att dra ihop sig.

Återbesök efter en vecka

Beroende på hur stort ingreppet är, är du borta från jobbet allt ifrån en dag till en vecka. Vid stora fettsugningar av till exempel lipödem sjukskrivs man utifrån typ av arbete. En vecka efter fettsugningen kommer du på återbesök till Akademiklinikens mottagning för kontroll. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar om du har några frågor efter fettsugningen.

Håll igång med lugnande promenader

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden efter din fettsugning rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.

Efter tre veckor kan du börja träna igen. Slutresultatet, en mer proportionerlig kroppskontur, kan vi bedöma tidigast efter sex månader.

Realistiska förväntningar

Det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Tänk på att resultatet av en fettsugning varierar mellan olika människor beroende på skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet och kvalitet.

Du når oss dygnet runt

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Se våra före- och efterbilder på fettsugning

Se fler bilder

Vi utför inte laserfettsugning

Många patienter söker sig till oss med påtagliga ojämnheter efter fettsugning med laser. Vi vill uppmärksamma våra patienter att det finns flera metoder för fettsugning. Men oavsett vilken metod man väljer är det viktigt att konsultationen och behandlingen utförs av en specialistutbildad plastikkirurg. Metoden används inte på Akademikliniken. Däremot erbjuder vi fettsugning med så kallad WAL (water assisted liposuction).

Innan planerad konsultation kan ni besöka hemsidan för Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi. Där finns en komplett förteckning över utbildade plastikkiruger i Sverige.

Till Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi