Fettsugning och skulptering av rygg

Bli av med kärlekshandtag och behåvalkar för en slätare och vackrare rygg

Vad innebär en fettsugning av ryggen?

Att samla på sig extra fett på ryggen är vanligt, speciellt runt 40-årsåldern. Att samla på sig fett på just ryggen beror förstås på genetiskt arv och livsstil, men det vanligaste är att just dessa fettdepåer uppkommer med årens gång. Det är helt enkelt lättare att samla på sig extra fett i form av så kallade BH-valkar, eller vid nedre delen av ryggen, de så kallade kärlekshandtagen. Om du besväras av dessa extra fettansamlingar kan en fettsugning av ryggen hjälpa till att skulptera fram en form som ser både yngre och mer välformad ut.

Fettsugning av ryggen i kombination med andra ingrepp

En fettsugning på ryggen, eller delar av ryggen, görs ofta i samband med andra ingrepp, som exempelvis en buk- eller lårplastik. Ingreppet kan vara minimalt eller mer omfattande beroende på hur mycket som tas bort.

Fettsugning ger ett bestående resultat

Vid en fettsugning tas fettcellerna bort permanent, och kan med andra ord inte återkomma. En fettsugning är däremot inte att betrakta som en bantningsmetod, eftersom ens befintliga fettceller vid en viktnedgång eller viktuppgång krymper respektive sväller. En fettsugning är en plastikkirurgisk punktinsats där fettcellerna avlägsnas helt och själva formen på en kroppsdel, eller hela kroppens silhuett förändras och förbättras.

Hur går en fettsugning av ryggen till?

Vid ett första besök hos oss träffar du en plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål, går igenom operationen och svarar på dina frågor. Det är viktigt att du har realistiska förväntningar och får all information du behöver om vad som kommer att förändras och hur skillnaden kommer att se ut.

Vi på Akademikliniken är mycket noga med att boka in personliga konsultationer och hålla en bra dialog med dig som patient, allt för att uppnå realistiska och rätt satta mål utifrån dina individuella förutsättningar.

Att fettsuga ryggen – hur blir resultatet?

Att fettsuga ryggen innebär att man avlägsnar ett antal fettceller i de partier av ryggen som upplevs som oproportionerliga. Före själva operationen träffar du din kirurg igen, och ni går igenom exakt hur ingreppet kommer att ske. Operationen görs under narkos. Efter några timmar får du åka hem från kliniken. Hur länge bandage, stygn och tejp ska sitta kvar beror på ingreppet, och vid konsultationen går vi igenom alla dessa detaljer utifrån vad du vill göra och hur stort ingreppet väntas bli.

Före operationen kommer du att få mycket information och svar på alla dina frågor, så att du känner dig helt trygg. Här kan du läsa mer i detalj om hur ingreppet går till.

Hur lång tid tar det innan jag kan gå tillbaka till jobbet?

Ingreppet lämnar minimala ärr. En del svullnad och blåmärken kan uppkomma men dessa försvinner inom de första veckorna efter ingreppet. De första tre veckorna efter fettsugningen av ryggen används en gördel både dag- och nattetid, och därefter används den ytterligare tre veckor enbart nattetid. Resultatet blir en jämnare kontur på överkroppen, och det blir lättare att passa i kläder.

Du kommer få mycket detaljerade instruktioner av våra läkare och sköterskor om hur du ska ta hand om dig efter operationen och under konvalescens-tiden. Under den tiden kan du också nå oss dygnet runt för hjälp, rådgivning och frågor.

Själva läkningsprocessen är individuell, men de flesta väljer att sjukskriva sig i mellan en dag och en vecka. Den första tiden efter din fettsugning rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.

När kan jag se slutresultatet?

Formen förändras direkt och du kan se skillnad omedelbart efter ingreppet. Allt eftersom svullnaden går ner kan det färdiga resultatet skönjas. Efter ungefär ett halvår gör din plastikkirurg en efterkontroll på kliniken för att granska resultatet.

Varför ska jag välja Akademikliniken för en fettsugning?

Genom lång erfarenhet och hög kompetens erbjuder vi plastikkirurgi och hudvård i världsklass. Vår storlek är din trygghet. Med hjälp av den senaste tekniken, de mest moderna metoderna och kontinuerlig forskning leder vi utvecklingen framåt och utbildar plastikkirurger från hela världen.

Alla våra kliniker runt om i Norden är tekniskt utrustade för att vi skall kunna ge dig en säker omvårdnad och optimala behandlingsresultat. Hos oss möter du alltid legitimerad, auktoriserad och certifierad personal som finns där för dig när du behöver det.

Vi är medlemmar i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi och Svensk plastikkirurgisk förening.

Att tänka på före operation

Läs här vad du behöver tänka på före din operation.

Första Konsultation

Välkommen att kontakta oss på Akademikliniken för en första konsultation!

 

Så går en fettsugning till

Inför operation

Lyssnar till dina önskemål och förväntningar

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Förberedelse och narkos

Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

På operationsdagen

På operationsdagen träffar du återigen din plastikkirurg som fotograferar operationsområdet innan du genomgår din fettsugning. Du får också träffa din narkosläkare och blir tilldelad ett rum, som du disponerar under din vistelse på kliniken.

Operationstiden

Fettsugning sker oftast i narkos och operationstiden beror på hur stort område som ska behandlas. Operationen inleds med att en vätska injiceras i fettvävnaden. Denna innehåller bland annat lokalbedövning som minskar smärtan. Vid ingreppet gör vi ett antal små hudsnitt där överskottsfettet sugs bort med en lång trubbig kanyl. Snitten sys ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar.

Önskar du använda fettet som avlägsnas från ett område kan det transplanteras till annat ställe på kroppen där man önskar en volymändring, till exempel bröst eller stuss.

Håll dig i god form

Du förbereder dig inför fettsugningen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

Efter ingreppet

Alla patienter får en bedövad och ömmande känsla samt svullnad och blåmärken i operationsområdet efter en fettsugning. Det brukar försvinna under de första veckorna efter operationen. För att minska svullnaden bär du kompressionsplagg för att minska svullnaden och hjälpa huden att dra ihop sig.

Återbesök efter en vecka

Beroende på hur stort ingreppet är, är du borta från jobbet allt ifrån en dag till en vecka. Vid stora fettsugningar av till exempel lipödem sjukskrivs man utifrån typ av arbete. En vecka efter fettsugningen kommer du på återbesök till Akademiklinikens mottagning för kontroll. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar om du har några frågor efter fettsugningen.

Håll igång med lugnande promenader

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden efter din fettsugning rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.

Efter tre veckor kan du börja träna igen. Slutresultatet, en mer proportionerlig kroppskontur, kan vi bedöma tidigast efter sex månader.

Realistiska förväntningar

Det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Tänk på att resultatet av en fettsugning varierar mellan olika människor beroende på skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet och kvalitet.

Du når oss dygnet runt

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.