Bukplastik

Bukplastik görs för att ta bort överskottshud och fett från magen. Resultatet är en slätare och jämnare mage. På engelska kallas denna operation ofta för en ”tummy tuck”.

En platt och välformad mage är något som många önskar sig. Ibland kan det vara svårt att uppnå med hjälp av bara träning och bra kost. Även om man är vältränad och äter bra kan man få problem med putande eller slapp buk.

Bukplastik görs efter viktförändringar, graviditet, eller som korrektion efter kirurgiska ingrepp med ärr som läkt fult. Operationen görs för att ta bort överskottshud och fett från magen. Ofta görs operationen i kombination med att man syr ihop försvagade och separerade magmuskler. Resultatet är en slätare och jämnare mage. På engelska kallas denna operation ofta för en ”tummy tuck” .

Viktigt att tänka på är att varken fettsugning eller bukplastik är metoder för generell viktminskning och kan inte heller ersätta träning och bra kost. Vi utför bukplastik i StockholmGöteborg och Malmö.

Olika typer av bukplastik

Fettöverskott på magen kan i vissa fall åtgärdas med enbart en fettsugning. Men exempelvis efter en graviditet eller kraftig viktnedgång finns också ett hudöverskott. Då behövs en bukplastik för att uppnå det resultat som man är ute efter.

Full bukplastik

Finns det överskott på fett och hud både ovanför och nedanför naveln så brukar vi rekommendera en mer omfattande bukplastik, en så kallad full bukplastik.

Cirkumferent bukplastik / Bodylift

Ibland uppstår överskott av fett och hud endast nedanför naveln. Då kan det räcka med en mer begränsad operation. Den kallas liten eller modifierad bukplastik. Om fett- och hudöverskottet även fortsätter på kroppens baksida behövs en såkallad cirkumferent bukplastik för bästa slutresultat.

Bukplastik med T-snitt

Vid en bukplastik med T-snitt kan man delvis återställa magens ursprungliga utseende genom att ta bort överskottshud. Operationen innebär att man tar bort ett horisontellt hudöverskott från nedre delen av magen, samt ett lodrätt hudöverskott i en kil uppåt från mitten. Resultatet är ett omvänt t-format ärr i form av ett lågt vågrätt ärr och ett lodrätt ärr som går från mitten av det vågräta ärret upp till bröstbenet. Operationen kallas också Fleur de Lis efter den franska liljan, eftersom ärret liknar symbolen på den. Skillnaden mot en vanlig bukplastik är att man också stramar upp maghuden från sidorna. Det vågräta ärret placeras så lågt som möjligt så att det inte syns över underkläderna, vilket hos kvinnor kallas bikinilinjen.

“Mammamage”

Uttänjda bukmuskler som har förslappats, försvagats och delat på sig efter till exempel en graviditet, åtgärdas också vid en bukplastik. Denna typ av besvär brukar ibland kallas för ”mammamage”. Vid graviditet glider de raka bukmusklerna åt sidan för att ge plats åt barnet. Dessa hittar ibland inte tillbaka, utan man får det som kallas “rektusdiastas”. Detta leder i sin tur till nedsatt bålstabilitet och man får kompensera med andra muskler med ländryggssmärta till följd. Rent estetiskt upplever många kvinnor att buken putar ut under dagen. Den är ofta platt när man vaknar för att sedan bli mer och mer prominent. Vid en bukplastik syr vi ihop de båda raka bukmusklerna igen vilket leder till plattare mage och mindre belastning på ryggen.

När är det inte lämpligt med bukplastik?

Bukplastik och fettsugning är inte en viktminskningsmetod. Om magen är stor på grund av en fettansamling inne i själva magen (runt tarmarna) så hjälper inte fettsugning och bukplastik. Det kan endast åtgärdas genom att motionera och äta rätt och därmed gå ned i vikt. Det eventuella hudöverskott som sedan kan uppstå efter viktminskningen kan först då åtgärdas med en bukplastik. Läs mer om hudöverskott vid viktminskning.

Resultatet av en bukplastik är permanent men om man genomgår stora viktförändringar efteråt så kan det ha negativ inverkan på det långsiktiga resultatet. Planerar du ytterligare graviditeter eller en större viktminskning så är det bättre att vänta med operationen.

Vad kostar en bukplastik?

Se våra före- och efterbilder på bukplastik

Så går en bukplastik till

1/3

Vi informerar om dina alternativ

Du bokar en tid för konsultation hos en av våra plastikkirurger. Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka alternativ som finns för att åstadkomma det resultat du är ute efter, vilka områden som kommer att förbättras med operationen och vad det kommer att kosta.

Stämmer av ditt BMI-värde

Vi går också igenom ditt generella hälsotillstånd och stämmer av att ditt BMI-värde inte är för högt. Du får också all praktisk information du kan behöva kring operationen om vad som gäller före, under och efter och hur du ska förbereda dig på bästa sätt. Efter konsultationen finns vi alltid tillhands för att svara på ytterligare frågor

2/3

Ritar upp operationsområdet

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen som ritar upp operationsområdet och fotograferar det. Du får också träffa din narkosläkare.

Underliggande muskler sys ihop och förstärks

Om en fettsugning ska göras samtidigt som bukplastiken så påbörjas ofta ingreppet med det och därefter läggs ett snitt över ljumsken och pubeshåren, så kallat bikinisnitt. Formen och längden på snittet beror på mängden hud som skall tas bort. Efter att ha lyft på huden kan de underliggande försvagade muskler sys ihop och förstärkas.

Operationen tar 2-3 timmar

När överskottshuden tagits bort dras den återstående huden nedåt och snittet sys ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar.

Bukplastik sker under narkos och tar två till tre timmar beroende på ingreppets omfattning.

3/3

Kvar på avdelningen 1-2 dygn

Du får stanna kvar på vår vårdavdelning för omvårdnad under ett eller två dygn efter din bukplastik. På operationsdagen får du en gördel, som fungerar som stödkorsett de första veckorna efter operationen. Normalt har du också en eller två dränageslangar som ska transportera bort vätskeöverskottet som uppstår i samband med operationen.

Svullnaden avtar successivt

De första dygnen efter operationen kommer du att uppleva en känsla av svullnad och ömhet och du kommer att ha nedsatt känsel i huden på magen. Under de första dagarna kan du behöva smärtstillande medel. Svullnaden avtar successivt under de första veckorna.

Tillgängliga sju dagar i veckan

Efter fem till sju dagar kommer du tillbaka för en första kontroll och efter cirka två veckor tar vi bort eventuella stygn som finns kvar. Du är alltid välkommen att höra av dig tidigare till oss om du önskar. Vi finns tillgängliga 7 dagar i veckan dygnet runt efter att du gått hem efter operationen om du behöver komma i kontakt med oss.

Håll igång med lugna promenader

Beroende på ingreppets omfattning och vad du har för typ av arbete så kommer du att vara borta från arbetet i cirka en till tre veckor. Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem.

De första tre veckorna rekommenderar vi att du avstår från träning och tunga lyft och håller igång med lugna promenader. Först efter tre månader kan du röra på dig helt utan begränsningar. Undvik också att sola ärren.

Slutresultat ses efter sex månader

Du kan se en förbättring redan när stygnen är borta. Slutresultatet – en platt och välformad mage – går först att bedöma tidigast efter sex månader. Tänk på att resultatet varierar mellan olika människor beroende på skillnader i arvsanlag och hudens elasticitet.

Våra priser

Det här ingår i priset

I grundpriset för en bukplastik ingår operationen, narkos och bedövning. Självklart ingår även eftervård i form av bevakad uppvakningsavdelning och personligt omhändertagande på vår vårdavdelning. Ett återbesök ingår även för att följa upp resultatet. Du har tillgång till din plastikkirurg och övrig vårdpersonal 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan efter att du åkt hem. Föreligger medicinsk indikation ingår övernattning på kliniken inklusive måltider.

Delbetala din operation

Akademikliniken erbjuder i samarbete med Human Finans en möjlighet att delbetala din operation. Du kan ansöka om hela eller delar av din operationskostnad.

Läs mer om finansiering av din operation

House of Philia berättar

Jag hoppas att jag kan hjälpa andra mammor i samma sits

Kvalitet & trygghet

Trygghetsgaranti ingår alltid

I grundpriset för en bukplastik ingår alltid Trygghetsgaranti. Det betyder att eventuella komplikationer kopplat till den primära operationen åtgärdas med en kostnadsfri korrektionsoperation.

Läs mer om vår trygghetsgaranti