Ansikte

Ett vackert leende med skalfasader

Skalfasader ger tänderna ett vackrare och renare utseende. Inte bara vad gäller färg, utan även till form och storlek. Fasaden sitter fast oerhört hårt.

En skalfasad är ett tunt skal i porslin som klistras fast på tandytan och ger ett fint och naturtroget resultat. Skalfasader hjälper patienten att få det utseende de önskar för sina tänder. Det gäller alltså inte bara färg utan även till form och storlek. De flesta patienter väljer att utföra en mer omfattande behandling med skalfasader. Men man kan även behandla enskilda tänder.

Målet är att behålla så mycket som möjligt av den egna tanden

På Akademikliniken Dental arbetar vi med minimalinvasiv teknik när vi jobbar med skalfasader. Vi kan erbjuda skalfasader som är så tunna som 0,2 mm, därav behöver vi slipa minimalt och ofta inte alls på dina egna tänder. Målet är att behålla så mycket som möjligt av tanden. Med denna teknik får du ett överlägset resultat mot den mer traditionella tekniken där man slipar ner stor del av patientens tandsubstans.

Vår tandläkare Christina Malmsjö är knuten till försäkringskassan.

Så går en behandling med skalfasader till

Ansikte

Inför behandlingen

Scanning och foton

Under ett konsultationsbesök samlar vi information genom att scanna och fotografera dina tänder.

Vi lyssnar på dina önskemål, går igenom behandlingen och svarar på dina frågor.

Kostnad och väntetider

Normalt sett tillverkar vi provisoriska tänder i plast som du kan prova för att få en bild av det slutgiltiga resultatet. Därefter börjar vi tillverka skalfasaderna.

Du får vidare information vad det kan kosta och eventuella väntetider.

På behandlingsdagen

Minimalinvasiv teknik med 0,2 mm tunna porslinsskal

Fasaderna tillverkas av en tandtekniker som kan tillverka porslinsskal som är så tunna som 0,2 mm. Detta innebär att man endast slipar ner tanden minimalt, i många fall behöver man inte slipa ned något alls utan man kan placera porlinsskalet ändå.

När alla tänder har preparerats färdigt tar vi ett exakt avtryck genom att scanna tänderna så att tandteknikern kan färdigställa fasaderna. Det här arbetet tar i regel cirka två veckor. Under mellantiden får du ha de provisoriska fasaderna i plast.

Fasaden sitter oerhört hårt fast

Fastsättningen gör vi med en tunnflytande cement. Porslinsytan inuti fasaden etsas för att ge en rå yta. Även tandens emalj etsas på motsvarande sätt.

När vi ska cementera fast skalfasaden fyller vi upp den med en kompositbaserat cement som binder både kemiskt och mekanisk till ytan. Sedan sitter fasaden oerhört hårt fast.

Tandläkare Christina Malmsjö:

“Mitt mål är du ska känna dig lugn och trygg i vår behagliga och rogivande atmosfär.”

Konsultation

Vad kostar skalfasader?

Priset för en behandling med skalfasader beror på en rad faktorer. Bland annat omfattningen av ingreppet. Vår tandläkare Christina Malmsjö är knuten till försäkringskassan.

Se priser för skalfasader