Ett vackert leende med skalfasader

Ansikte

Skalfasader kan ge tänderna ett snyggare utseende. Inte bara vad gäller färg, utan även till form och storlek. Fasaden sitter fast oerhört hårt.

En skalfasad är ett tunt skal i porslin som klistras fast på tandytan och ger ett fint och naturtroget resultat. Skalfasaden framställs av en tandtekniker och ingreppet utförs sedan av en erfaren tandläkare. Skalfasader hjälper patienten att få det utseende de önskar för sina tänder. Det gäller alltså inte bara färg utan även till form och storlek. De flesta patienter väljer att utföra en mer omfattande behandling med skalfasader. Men man kan även behandla enskilda tänder.

Så går en behandling med skalfasader till

Ansikte

Inför behandlingen

Röntgen, avtryck och foton

Under ett konsultationsbesök samlar vi information i form av röntgen, avtryck och foton.

Vi lyssnar på dina önskemål, går igenom behandlingen och svarar på dina frågor. Våra tandtekniker tar sedan fram ett utseende som passar dig.

Kostnad och väntetider

Normalt sett tillverkar vi provisoriska tänder i plast som du kan prova för att få en bild av det slutgiltiga resultatet. Därefter börjar vi tillverka skalfasaderna.

Du får vidare information vad det kan kosta och eventuella väntetider.

På behandlingsdagen

Porslinsskal 0,2 mm tunna

Fasaderna tillverkas av en tandtekniker som kan tillverka porslinsskal som är så tunna som 0,2 mm vilket innebär att man inte behöver slipa ner tanden så mycket, i vissa fall behöver man inte slipa ned något alls.

När alla tänder har preparerats färdigt tar vi ett exakt avtryck, foton och index så att tandteknikern kan färdigställa fasaderna. Det här arbetet tar i regel cirka två veckor. Under mellantiden får du ha de provisoriska fasaderna i plast.

Fasaden sitter oerhört hårt fast

Fastsättningen gör vi med en tunnflytande cement. Porslinsytan inuti fasaden etsas för att ge en rå yta. Även tandens emalj etsas på motsvarande sätt.

När vi ska cementera fast skalfasaden fyller vi upp den med en kompositbaserat cement som binder både kemiskt och mekanisk till ytan. Sedan sitter fasaden oerhört hårt fast.

Efter behandlingar

Efterbehandling och kombinationsingrepp

Resultatet syns direkt och de nya tänderna kan användas utan några restriktioner samma dag.

Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom vid konsultationen.

Tandläkare Christina Malmsjö:

”Mitt mål är du ska känna dig lugn och trygg i vår behagliga och rogivande atmosfär.”

Konsultation

Vad kostar skalfasader?

Priset för en behandling med skalfasader beror på en rad faktorer. Bland annat omfattningen av ingreppet och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Vår tandläkare Christina Malmsjö är knuten till försäkringskassan.

Se priser för skalfasader

Prenumerera på vårt nyhetsbrev