Imagebild för Akademikliniken

Näsplastik & näsoperation med 3D-simulering

En näsoperation är ett av de allra vanligaste plastikkirurgiska ingreppen — men också ett av de mest avancerade. Det är viktigt att det blir precis rätt, och det kan handla om millimeter för ansiktets symmetri och helheltsintryck.

Vad innebär näsplastik?

Att operera näsan, eller en del av näsan, innebär att förändra, förbättra eller korrigera den del av ansiktet som kanske betyder mest för utseendet. Vi på Akademikliniken är specialiserade på näsplastik och använder oss av de allra senaste teknikerna för att få ett så perfekt resultat som möjligt.

Vem är en lämplig kandidat för näsplastik?

Vi gör både funktionella och estetiska näsoperationer. För den som önskar korrigera näsans utseende finns många olika sätt att göra det. En ung person kanske önskar förändra näsans form och utseende, och en äldre kanske har sett hur näsans utseende förändrats med åren, då nästippen ofta vänds lite nedåt och hela näsan upplevs ta större plats i ansiktet.

Vanligast är att man minska storleken på näsan eller tar bort en liten puckel på näsryggen. Men det är även många som önskar ändra nästippens utseende eller höja en hängande nästipp. När det gäller funktionella näsoperationer är det vanligt att vi rätar ut en sned nässkiljevägg eller minskar de så kallade näsmusslorna för att förbättra andningen genom näsan.

Om du har en ojämn näsrygg som du önskar jämna ut finns även icke-kirurgiska alternativ som till exempel fillers.

Se före- och efterbilder

Hur går en näsoperation till?

När du möter en av våra erfarna plastikkirurger går vi igenom vad du önskar och vad som är möjligt att göra. Då näsan har en sådan central plats i ansiktet kan en näsplastik förändra intrycket av hela ansiktet och ge en bättre och vackrare symmetri. Det är därför av största vikt att du kan få en så realistisk uppfattning som möjligt av resultatet. Detta åstadkommer vi med hjälp av olika typer av datorsimuleringar, med bland annat av Vectra 3D som är världens mest avancerade 3D-simuleringssystem.

Akademikliniken var först i Norden med att kunna erbjuda 3D-simulering. Med denna teknik får du möjlighet att se det blivande resultatet från samtliga vinklar före själva ingreppet, vilket innebär en trygghet för både dig och för oss, då vi är eniga om hur vi vill att det ska se ut.

Hur lång tid tar det innan jag kan gå tillbaka till jobbet?

De flesta väljer att sjukskriva sig ungefär en vecka för att svullnaden ska hinna gå ner och blåmärken avta. Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader. Undvik också att sola under de första sex månaderna.

Om du scrollar ner på sidan kan du läsa mer i detalj om ingreppet och vad du kan vänta dig — före, under och efter operationen.

Akademiklinikens plastikkirurg Jonas Röjdmark beskriver hur näsplastik går till.

När kan man se resultatet av en näsoperation?

Vid en fullständig näsplastik tas bandage bort efter ungefär en vecka, och skillnaden syns direkt, även om svullnaden lägger sig över tid. Det slutliga resultatet av en förändrad näsa framträder inom sex månader till ett år.

Varför ska jag välja Akademikliniken?

Att genomgå ett ingrepp i ansiktet är ett stort beslut. När du väljer att vända dig till oss ser vi det som ett mycket stort förtroende, och vi tar ansvar för att din upplevelse ska bli så behaglig, trygg och och positiv som man kan förvänta sig hos Nordens ledande plastikkirurgiklinik. Vi strävar alltid efter att skapa en balans mellan ditt yttre och inre välbefinnande.

Näsplastik hör till de mer avancerade ingreppen inom plastikkirurgi som kräver jämförelsevis många års erfarenhet och träning efter specialistexamen i plastikkirurgi, för att uppnå ett bra resultat. På Akademikliniken möter du några av Nordens absolut mest erfarna och kunniga plastikkirurger, med många års arbete, forskning och utveckling bakom sig. Vi bedömer hur dina naturliga drag kan framhävas och förstärkas med en förändring av näsan, och vi är experter på både de medicinska, estetiska och tekniska aspekterna av en näsplastik.

Våra kirurger har under åren utfört tusentals ingrepp där varje individuell operation föregås av mycket noggranna förberedelser och mätningar, liksom en bedömning av vad som passar en enskild patient, eftersom alla ansikten är unikt olika. När vi möts förklarar vi olika metoder och visar vad som går att göra, liksom exempel och bilder på vad vi utfört tidigare. Om du väljer att gå vidare, när tiden är rätt och det passar dig, ser vi till att ta fortsatt mycket väl hand om dig.

Vår storlek, erfarenhet och expertis är din trygghet

Det viktigaste för oss är att du känner dig fullkomligt trygg och att resultatet blir det allra bästa — och det kommer vi att se till.

Hos oss möter du alltid legitimerad, auktoriserad och certifierad personal som finns där för dig i varje steg när du behöver det. Du väljer själv din kirurg, som sedan finns med under hela processen och även efter ett ingrepp, då du alltid kan kontakta oss direkt för frågor och uppföljning.

Akademikliniken är också ett fullt utrustat sjukhus med avancerad modern teknik där säkerhet står i fokus. Med hjälp av den senaste tekniken, de mest moderna metoderna och kontinuerlig forskning leder vi utvecklingen framåt och utbildar plastikkirurger från hela världen.

Akademikliniken och dess läkare är medlemmar i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och Svensk Plastikkirurgisk Förening. Vi utför ansiktslyft i Stockholm, Göteborg och Malmö, och alla våra kliniker är tekniskt utrustade på hög nivå, för att vi skall kunna ge dig en säker omvårdnad och optimala behandlingsresultat.

Att tänka på före operation

Läs här vad du behöver tänka på före din operation.

Vad kostar en näsplastik?

Se våra före- och efterbilder på näsplastik

Se fler bilder

Så går en näsplastik till

1/3

Fotograferar ditt ansikte

Vid en näsplastik träffar du en plastikkirurg vid första besöket som lyssnar på dina önskemål, går igenom hur en näsplastik genomförs och svarar på dina frågor.

Vid konsultationen börjar vi med att fotografera ditt ansikte. Datorn genererar sedan en 2- eller 3-dimensionell bild. I nästa steg får du vara med och se när kirurgen utför korrigeringar i simuleringen efter dina förutsättningar och önskemål. Vi provar oss fram tills det känns rätt.

Se resultatet innan

Du kan alltså se resultatet innan din näsplastik. Vid besöket får du även information om vad ingreppet kan kosta, när vi kan utföra ingreppet och så vidare.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer. Om du väljer att gå vidare med en näsplastik ordnar vi en passande operationstid.

Först i Norden med 3-D-simulering

Som första klinik i Norden har vi sen lång tid tillbaka erbjudit 3-D-simulering för dig som patient. Den teknologin tillåter kirurg och patient att titta på och diskutera de preoperativa bilderna i 3-D.

Bilderna kan roteras och visas från alla vinklar och även jämföras bredvid varann. Med hjälp av olika typer av simuleringsverktyg möjliggör vi att slutresultatet kan justeras efter dina önskemål och förutsättningar innan näsplastiken.

Ökar kirurgens förståelse

Det är väldigt viktig att förstå att all simulering används för att sätta mål för din näsplastik. Det kommer alltid att finnas en viss variation från simuleringen efter operationen. Men det största värdet i detta högteknologiska “preoperative tool” är att den ökar kirurgens förståelse för dina önskemål.

2/3

Försök hålla dig i god form

Du förbereder dig inför din näsplastik på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

Fotografering av operationsområdet

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen som fotograferar operationsområdet. Du får också träffa din narkosläkare.

En näsplastik sker normalt under narkos och tar mellan 30 minuter och två och en halv timme beroende på ingreppets omfattning.

Inga eller mycket diskreta ärr

Eftersom vi lägger snittet inne i näsan får du inga synliga ärr. Endast vid särskilt komplicerade operationer måste vi även lägga ett snitt på utsidan av näsan. Ärren är dock mycket diskreta.

Vid vissa ingrepp fäster vi temporära silikonplattor inne i näsborrarna för att stabilisera vävnaderna. De brukar vi ta bort efter en till två veckor.

I vissa fall krävs brosktransplantat för att skapa rätt form på nästipp eller näsrygg och ett optimalt estetiskt resultat. Då lånar vi ben från örat, ett revben eller nässkiljeväggen.

Stannar kvar för omvårdnad

När kirurgen har sytt ihop snitten inne i näsan får du ett stödbandage på näsan. Ofta i form av ett gips. Ibland lägger vi även en liten tamponad indränkt i salva inne i varje näsborre.

Efter näsplastiken får du stanna kvar på Akademiklinikens vårdavdelning några timmar för omvårdnad.

3/3

Svullnaden avtar successivt

Det kommer att uppstå blåmärken och svullnader efter näsplastiken. Det avtar successivt under de första veckorna. När man utför en större näsplastik eller opererar näsbenet kan man få en markant svullnad kring ögonen. Det är dock ofarligt och kommer att gå över.

Den första veckan efter operationen när näsans slemhinna är svullen kan det vara svårt att andas genom näsan. Men redan efter ett par dagar brukar svullnaden avta. Undvik att peta dig i näsan, snyta dig hårt eller använda näsdroppar de första dagarna efter operationen eftersom det lätt uppstår näsblödning.

Normalt att stanna hemma en vecka

De flesta patienter upplever vanligtvis inte någon påtaglig värk och klarar sig oftast med vanliga smärtlindrande medel som Alvedon. Det är normalt att stanna hemma från arbetet i en vecka efter en näsplastik.

Återbesök för kontroll

Efter sju dagar är du välkommen på återbesök för kontroll och borttagning av bandage. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar. Vissa kirurger rekommenderar att patienten använder kirurgtejp på näsan ytterligare någon vecka. Därefter behövs ingen mer behandling.

Det kan finnas kvar blåmärken och missfärgningar en tid efter att bandaget har tagits bort. Men sällan längre än tre veckor efter näsplastiken. Det är mycket sällsynt med infektioner.

Lyssna på kroppens signaler

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader. Undvik också att sola under de första sex månaderna.

Realistiska förväntningar

Även om slutresultatet går att bedöma tidigast efter sex månader kommer du att se en förbättring redan när vi tar bort stygnen. Men det är viktigt att du har realistiska förväntningar.

Resultatet varierar mellan olika människor beroende på såväl skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet. Det pratar vi igenom inför operationen. Om du har genomfört en funktionell näsoperation för att förbättra andningen kan vi bedöma resultatet ett par veckor efter näsplastiken.

Våra priser

Det här ingår i priset

I grundpriset för en näsplastik ingår operationen, narkos och bedövning. Självklart ingår även eftervård i form av bevakad uppvakningsavdelning och personligt omhändertagande på vår vårdavdelning. Ett återbesök ingår även för att följa upp resultatet. Du har tillgång till din plastikkirurg och övrig vårdpersonal 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan efter att du åkt hem. Föreligger medicinsk indikation ingår övernattning på kliniken inklusive måltider.

Delbetala din operation

Akademikliniken erbjuder i samarbete med Human Finans en möjlighet att delbetala din operation. Du kan ansöka om hela eller delar av din operationskostnad.

Läs mer om Finansiering av din operation

Frågor & svar narkos

Är narkos farligt?

De senaste 25 åren har metoderna för sövning utvecklats mycket och riskerna i dag är väldigt låga. Alla som skall sövas genomgår en riskbedömning av narkosläkaren. Vissa sjukdomstillstånd kan innebära en ökad risk tex hjärtsjukdomar, högt blodtryck, fetma. Veckan innan din operation tas ditt fall upp på en operationskonferens med kirurg, narkosläkare och operationssjuksköterska.

För att narkosen ska kunna genomföras på ett säkert sätt är det viktigt att narkosläkaren får kännedom om hälsoläget, eventuell medicinering och de sjukdomar som föreligger.

Vad är riskerna med narkos?

Alla operationer och all narkos medför en risk, men den beror på många faktorer till exempel typ av kirurgi och hälsotillstånd. För det stora flertalet är risken låg. Fråga narkosläkaren hur riskbedömningen är för dig. Den rädsla många upplever inför narkos är oftast ogrundad och beror snarare på förlust av kontroll.

Hur vet narkosläkaren hur mycket narkosmedel som behöver ges?

Det finns ingen standarddos. Alla narkoser anpassas för den enskilde individen utifrån vilken operation som skall genomföras och individens förutsättningar.

Vi reagerar alla olika på anestesi. Skillnaderna beror på bland annat på genetiska faktorer, ämnesomsättning, hälsotillståndet och sjuklighet.

Mängden narkosmedel varierar på grund av faktorer som vikt, ålder, kön, medicinering och sjukdomar.

Under narkos övervakas, mäts och registreras hjärtfrekvens och hjärtrytm, blodtryck, andningsfrekvens, andetagens volym och innehåll av syrgas och koldioxid samt syremättnad. Eftersom varje patient är unik måste valet av narkosmedel och metod skräddarsys.