Bröstförminskning hos världens främsta plastikkirurger

Har du ofta värk i rygg och axlar? Eller är bysten i vägen när du tränar? Vi på Akademikliniken har lång erfarenhet av bröstförminskning och bröstlyft.

Kvinnor som vill minska sina bröst har ofta värk i rygg och axlar. Dessutom kan en stor byst vara i vägen när man tränar.

Ett bröstlyft och en bröstförminskning är i stort sett samma ingrepp. Vid ett lyft tas i regel bara hud bort och vid en förminskning som syftar till att minska bröstets tyngd tas volym bort. Du kan också kombinera ett bröstlyft med en bröstförstoring.

Att tänka på före operation

Läs här vad du behöver tänka på före din operation.

Så går en bröstförminskning till

Inför operation

Vi går igenom dina önskemål och förväntningar

Vid ett första besök hos oss träffar du en plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål och förväntningar. Vi går igenom operationen, hur du mår efteråt, om sjukskrivning behövs, hur ont det kan tänkas göra etc.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd samt eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Vad som gäller vid narkos

Du får praktisk information kring operationen av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation samt vad som gäller vid narkos.

Håll dig i form som förberedelse

Om du väljer att gå vidare bokar vi en operationstid. Ibland rekommenderar vi att du gör en mammografiundersökning. Det gäller främst kvinnor över 40 år och kvinnor med ärftliga anlag för tumörer.

Det är bra om du förbereder dig inför operationen genom att hålla dig i form. Ta gärna reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen också.

På operationsdagen

Fotografering av operationsområdet

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg. Han eller hon börjar med att fotografera operationsområdet och vi går översiktligt igenom vad som skall göras. Du träffar också din narkosläkare.

Du får även prova ut en sport-bh som ingår i priset. Den fungerar som stödbandage under de första veckorna efter operationen.

Operationen tar 1-2 timmar

Operationen tar en till två timmar och sker under narkos. Man kan lägga olika snitt för att förminska eller lyfta en byst. Ett snitt läggs dock alltid runt bröstvårtan och vanligtvis ett upp och nedvänt T-format snitt mellan bröstvårtan och vecket under bröstet. Det vanligaste är att vi syr ihop snitten med dolda stygn som kroppen successivt absorberar.

Efter ingreppet

Omvårdnad och smärtlindring

Efter operationen kommer du till vår uppvakningsavdelning där du stannar i någon timme. Därefter stannar du kvar på Akademiklinikens vårdavdelning tre till sex timmar för omvårdnad och smärtlindring. Duscha kan du göra dagen efter operationen.

Efter operationen kan du uppleva lätt värk, svullnadskänsla och nedsatt känsel. Det går över successivt under de första veckorna efter operationen.

Efter ungefär en vecka kommer du tillbaka för en första kontroll. Efter 14 dagar tar vi bort eventuella stygn som finns kvar.

Lugna promenader rekommenderas

Efter ca sex månader kan vi bedöma slutresultatet. Men redan efter en vecka på återbesöket kan du se en förbättring. Efter en vecka kan de flesta börja arbeta och efter tre till sex veckor kan du börja träna. Innan dess rekommenderar vi lugna promenader.

Lyssna till kroppens signaler

Du bör undvika träning som kan stretcha ut huden och ärren, till exempel jogging eller ridning, under de tre första månaderna. Läkningsprocessen är väldigt individuell. Därför är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Undvik att sola ärren under de första sex månaderna.

Tänk på att resultatet varierar mellan olika personer beroende på skillnader i arvsanlag och hudens elasticitet. Därför är det viktigt att du har realistiska förväntningar.

Tillgängliga dygnet runt

Efter operationen finns vi tillgängliga 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan om du behöver komma i kontakt med oss efter att du gått hem.

Före- och efterbilder

Se fler bilder

Våra priser

Vad kostar en bröstförminskning?

Priset för en bröstförminskning beror på en rad faktorer. Bland annat omfattningen av ingreppet och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.

Priser för bröstförminskning

Kombinations- och efterbehandling

Kombinationsingrepp

Många väljer att kombinera bröstlyft och bröstförminskning med andra kirurgiska ingrepp. Patienter som vill förstora sina bröst behöver ibland också lyfta brösten för att resultatet ska bli optimalt. Sådana frågor pratar vi igenom vid den första konsultationen.

Boka konsultation

Privat sjukvårdsförsäkring

Om du har en sjukvårdsförsäkring som privatperson eller via ditt företag kan den gälla vid vård på Akademikliniken. Vi samarbetar med flera försäkringsbolag. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se om den gäller hos oss.

Ladda ner vår guide

Lär dig allt om bröstförminskning

Föreläsning om bröstlyft & bröstförminskning

Allt du vill veta om bröstlyft & bröstförminskning med Dr. Angelica Hagelberg.

Till föreläsningen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev