Bröstförminskning

Vi är experter på bröstförminskning och hängbystkorrektion.

För vem lämpar sig en bröstförminskning?

Kvinnor med stor byst har ofta värk i rygg och axlar. Även en en uttöjd byst utan stor volym kan ge nack- och ryggbesvär. En stor byst också vara i vägen när man tränar. Om man är nöjd med storleken på sina bröst men tycker att de har förändrats och sjunkit längre ner efter amning, eller bara i och med ålder, så kan det också vara lämpligt med ett bröstförminskning.

En bröstreduktion och ett bröstlyft är två liknande ingrepp som går ut på att lyfta och forma om bysten. Vid en bröstförminskning avlägsnas både körtelvävnad och hud, för att skapa naturligt vackra bröst som sitter högre och har en mindre volym.

Som patient kan det vara svårt att veta vilken metod som ska användas för att uppnå det bästa resultatet. Kanske behövs i själva verket både ett lyft och en förstoring för att brösten ska återfå sin spänst och volym efter en graviditet — eller ett lyft och en förminskning. Vilken teknik som passar just dig kommer du och din plastikkirurg fram till tillsammans under din konsultation hos oss.

Se före- och efterbilder

Hur går det till?

Under en personlig konsultation med en av våra erfarna kirurger diskuterar vi och berättar om olika sätt att få det bästa resultatet beroende på dina naturliga förutsättningar.

Plastikkirurgen gör en bedömning utifrån hur brösten ser ut, hur mycket de hänger, vilket hudkvalitet patienten har, samt mängden överskottshud och körtelvävnad. Vi berättar om olika tekniker och hur ingreppet går till. Ett snitt läggs alltid runt bröstvårtan och vanligtvis ett ankar-snitt mellan bröstvårtan och vecket under bröstet. Sedan sys snitten ihop med dolda stygn som kroppen successivt absorberar. Vi ser väldigt fina resultat med denna teknik, där ärren blir näst intill osynliga med tiden.

Varför är Akademikliniken bäst på bröstförminskning?

Vi har lång erfarenhet av både mindre och större förändringar, och oavsett storlek på bröst önskar många av våra patienter ett naturligt resultat. Med vår estetiska och medicinska expertis, de mest avancerade och säkra metoderna, och en skicklig plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål och utgår från dina förutsättningar får du ett fint resultat som du kan vara nöjd med under många år.

Vi är tekniskt utrustade för att kunna ge dig en säker omvårdnad och optimala behandlingsresultat. Hos oss möter du alltid legitimerad, auktoriserad och certifierad personal som finns där för dig när du behöver det. Vi är medlemmar i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och Svensk Plastikkirurgisk Förening.

Vad kostar en bröstförminskning?

Så går en bröstförminskning till

1/3

Vi går igenom dina önskemål och förväntningar

Vid ett första besök hos oss träffar du en plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål och förväntningar. Vi går igenom operationen, hur du mår efteråt, om sjukskrivning behövs, hur ont det kan tänkas göra etc.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd samt eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Vad som gäller vid narkos

Du får praktisk information kring operationen av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation samt vad som gäller vid narkos.

Håll dig i form som förberedelse

Om du väljer att gå vidare bokar vi en operationstid. Ibland rekommenderar vi att du gör en mammografiundersökning. Det gäller främst kvinnor över 40 år och kvinnor med ärftliga anlag för tumörer.

Det är bra om du förbereder dig inför operationen genom att hålla dig i form. Ta gärna reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen också.

2/3

Fotografering av operationsområdet

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg. Han eller hon börjar med att fotografera operationsområdet och vi går översiktligt igenom vad som skall göras. Du träffar också din narkosläkare.

Du får även prova ut en sport-bh som ingår i priset. Den fungerar som stödbandage under de första veckorna efter operationen.

Operationen tar 1-2 timmar

Operationen tar en till två timmar och sker under narkos. Man kan lägga olika snitt för att förminska eller lyfta en byst. Ett snitt läggs dock alltid runt bröstvårtan och vanligtvis ett upp och nedvänt T-format snitt mellan bröstvårtan och vecket under bröstet. Det vanligaste är att vi syr ihop snitten med dolda stygn som kroppen successivt absorberar.

3/3

Omvårdnad och smärtlindring

Efter operationen kommer du till vår uppvakningsavdelning där du stannar i någon timme. Därefter stannar du kvar på Akademiklinikens vårdavdelning tre till sex timmar för omvårdnad och smärtlindring. Duscha kan du göra dagen efter operationen.

Efter operationen kan du uppleva lätt värk, svullnadskänsla och nedsatt känsel. Det går över successivt under de första veckorna efter operationen.

Efter ungefär en vecka kommer du tillbaka för en första kontroll. Efter 14 dagar tar vi bort eventuella stygn som finns kvar.

Lugna promenader rekommenderas

Efter ca sex månader kan vi bedöma slutresultatet. Men redan efter en vecka på återbesöket kan du se en förbättring. Efter en vecka kan de flesta börja arbeta och efter tre till sex veckor kan du börja träna. Innan dess rekommenderar vi lugna promenader.

Lyssna till kroppens signaler

Du bör undvika träning som kan stretcha ut huden och ärren, till exempel jogging eller ridning, under de tre första månaderna. Läkningsprocessen är väldigt individuell. Därför är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Undvik att sola ärren under de första sex månaderna.

Tänk på att resultatet varierar mellan olika personer beroende på skillnader i arvsanlag och hudens elasticitet. Därför är det viktigt att du har realistiska förväntningar.

Tillgängliga dygnet runt

Efter operationen finns vi tillgängliga 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan om du behöver komma i kontakt med oss efter att du gått hem.

Se våra före- och efterbilder på bröstförminskning

Kombinations- och efterbehandling

Kombinationsingrepp

Många väljer att kombinera bröstlyft och bröstförminskning med andra kirurgiska ingrepp. Patienter som vill förstora sina bröst behöver ibland också lyfta brösten för att resultatet ska bli optimalt. Sådana frågor pratar vi igenom vid den första konsultationen.

Boka konsultation

Privat sjukvårdsförsäkring

Om du har en sjukvårdsförsäkring som privatperson eller via ditt företag kan den gälla vid vård på Akademikliniken. Vi samarbetar med flera försäkringsbolag. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se om den gäller hos oss.

Föreläsning om bröstlyft & bröstförminskning

Allt du vill veta om bröstlyft & bröstförminskning med Dr. Angelica Hagelberg.

Till föreläsningen