Så går det till

Här får du veta vad du bör tänka på före, under och efter operation. Vi rätar även ut frågetecken kring narkos – något som många kan känna oro över.

10 viktiga frågor att ställa inför din operation

För oss är det väldigt viktigt att du får svar på alla dina frågor och känner dig trygg inför ditt beslut att genomföra en operation eller behandling. Läs frågorna och svaren du bör ställa innan du väljer behandlare.

Läs frågorna och svaren

Före, under & efter operation

Här berättar vi vad som händer vid ditt första besök hos oss, hur du förbereder dig inför en operation samt hur vi tar hand om dig efter ingreppet.

Läs mer om före, under & efter operation

Allt du behöver veta om narkos

Vi utför operationer under narkos både vid estetiska och rekonstruktiva operationer. Oavsett anledning till varför man väljer att utföra en operation, känner många mest oro för själva narkosen. Här besvarar vi de vanligaste frågorna och farhågorna.

Läs mer om narkos

10 saker som du bör kolla upp inför din injektionsbehandling

Injektionsbehandlingar med fillers och botulinumtoxin (Botox) har blivit allt vanligare i Sverige. Trots att dessa behandlingar kan medföra hälsorisker finns idag ingen specifik lagstiftning för estetiska behandlingar.

För att hjälpa dig har vi satt ihop en lista med 10 saker som du själv måste kolla upp inför din injektionsbehandling.

Vad bör jag kolla upp innan min behandling
Konsultation

Varför vill du göra ett estetisk ingrepp?

Du som läser det här har förmodligen tankar på att göra ett estetiskt ingrepp eller behandling eller är mest nyfiken på plastikkirurgi. Det är ett antal frågor du bör ställa dig själv och din blivande behandlare eller kirurg innan du fattar beslut om ett ingrepp.

Vad är priset för operationen?

Ta reda på vad som ingår i det pris du erbjuds. Ibland kan det komma till kostnader t ex för bh och gördlar, eventuella korrigeringsingrepp etc. Ett högre pris för ett ingrepp kan motiveras av exempelvis högre standard på kliniken, större erfarenhet hos behandlaren eller dyrare implantat. Tänk på att säkerhet kostar och att det påverkar priset för ingreppet men är definitivt värt pengarna när du behöver det.

Var nyfiken, frågvis och ibland även besvärlig. Gå gärna till flera kliniker. Du har din bästa chans att fråga innan du genomgått ett ingrepp. Har du inte tänkt igenom frågorna ovan, -avvakta. Ha inte för bråttom med viktiga beslut.

Lycka till! Du kommer säkert att bli nöjd som de allra flesta som genomgår estetisk kirurgi och behandlingar.

Vad vill du uppnå?

Ett försiktigt återskapande eller en stor förändring av ditt utseende. Vad får det för konsekvenser på kort och lång sikt? Det finns många nya tekniker och metoder som säger sig kunna åstadkomma fantastiska resultat utan biverkningar.

I många fall har de dock inte blivit utvärderade vare sig på kort eller lång sikt och du kan riskera att bli betalande försöksperson. Var kritisk till nya metoder och ställ aktivt frågor till din klinik om risker, bevisade effekter och lita inte bara till snygga bilder på resultat som t.o.m. kan vara photoshoppade.

Var ska ingreppet utföras?

Sker det på ett sjukhus, i kontorsmiljö eller i hemmiljö eller annat? Vad finns det för säkerhetsutrustning och övervakning under och efter operationen?

Varför vill du göra ett estetiskt ingrepp?

Är det en önskan om förändring du haft länge eller något du nyss blivit inspirerad att göra? Är du tveksam så bör du vänta tills du verkligen vet vad du vill.

Kommer önskan från dig själv eller vill du det för att dina kompisar har gjort det eller, gud förbjude, kommer initiativet från din partner? Tänk på att det är du som skall gå igenom ett ingrepp och leva med det och därför du själv som skall fatta beslutet.

Vem ska utföra ingreppet?

Vilken läkare som helst kan kalla sig estetisk eller kosmetisk kirurg. Det säger dock ingenting om hans eller hennes utbildning inom området. Den enda specialitetstitel som är skyddad är plastikkirurg som bara den får kalla sig som genomgått en specialistutbildning i plastikkirurgi som efter läkarexamen tar ca 7 år. Det behöver förstås inte innebära att man därigenom är den mest lämpade att genomföra en operation men det innebär att man formellt är utbildad och har erfarenhet inom området.

För de plastikkirurger som vidareutbildat sig inom estetisk kirurgi och arbetat minst 5 år efter specialistexamen finns en förening som kallas SFEP (Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi). Du kan se om en läkare är medlem i SFEP genom att gå in på hemsidan SFEP.se. Det finns även andra vägar att skaffa sig utbildning och erfarenhet inom området.

Du bör dock alltid kritiskt fråga om erfarenhet och utbildning hos den i vars händer du funderar på att lägga din kropp. Fråga även om läkaren arbetar med estetisk kirurgi på heltid eller bara då och då som en bisyssla.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev