Så går en operation till

Här får du veta vad du bör tänka på före, under och efter operation.
Vi rätar även ut frågetecken kring narkos , något som många kan känna oro över.

Före, under & efter operation

Här berättar vi vad som händer vid ditt första besök hos oss, hur du förbereder dig inför en operation samt hur vi tar hand om dig efter ingreppet.

Läs mer om före, under & efter operation

Allt du behöver veta om narkos

Vi utför operationer under narkos både vid estetiska och rekonstruktiva operationer. Oavsett anledning till varför man väljer att utföra en operation, känner många oro för själva narkosen. Här besvarar vi de vanligaste frågorna.

Läs mer om narkos

Frågor inför en operation

Du som läser det här har förmodligen tankar på att göra ett estetiskt ingrepp eller är nyfiken på plastikkirurgi. Det är ett antal frågor du bör ställa dig själv eller din plastikirurg innan du fattar beslut om ett ingrepp.

Vad är priset för operationen?

Ta reda på vad som ingår i det pris du erbjuds. Ibland kan det komma till kostnader t ex för bh och gördlar, eventuella korrigeringsingrepp etc. Ett högre pris för ett ingrepp kan motiveras av exempelvis högre standard på kliniken, större erfarenhet hos plastikkirurgen eller dyrare implantat. Tänk på att säkerhet kostar och att det påverkar priset för ingreppet men är definitivt värt pengarna när du behöver det.

Var nyfiken och frågvis. Gå gärna till flera kliniker. Du har din bästa chans att fråga innan du genomgått ett ingrepp. Har du inte tänkt igenom frågorna ovan, -avvakta. Ha inte för bråttom med viktiga beslut.

Var ska ingreppet utföras?

Sker det på ett sjukhus, i kontorsmiljö eller i hemmiljö eller annat? Vad finns det för säkerhetsutrustning och övervakning under och efter operationen?

Vem ska utföra ingreppet?

Vilken läkare som helst kan kalla sig estetisk eller kosmetisk kirurg. Det säger dock ingenting om hans eller hennes utbildning inom området. Den enda specialitetstitel som är skyddad, är plastikkirurg, som bara den får kalla sig som genomgått en specialistutbildning i plastikkirurgi som efter läkarexamen tar ca 7 år.

För de plastikkirurger som vidareutbildat sig inom estetisk kirurgi och arbetat minst 5 år efter specialistexamen finns en förening som kallas SFEP (Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi). Du kan se om en läkare är medlem i SFEP genom att gå in på hemsidan SFEP.se. Det finns även andra vägar att skaffa sig utbildning och erfarenhet inom området.

Hos oss på Akademikliniken är alla specialistutbildade plastikkirurger.