CoolSculpting, eller fettfrysning, för att skulptera kroppen

CoolSculpting är en skonsam och effektiv behandling för att “skulptera” mindre områden på kroppen.

Vad är det?

Tack vare cryolipolysis-teknologin kan vi i en behandling tillfälligt frysa ner ett område och därmed avlägsna fettcellerna utan att skada omkringliggande vävnader. Cryo betyder ”kyla” och lipolys betyder ”nedbrytning av fett”.

För vem lämpar sig behandlingen?

Den som är frisk och normalviktig, men ändå vill förändra formen på någon del av kroppen kan vara en kandidat för CoolSculpting.  Behandlingen lämpar sig för partier på kroppen med överflödigt underhudsfett.

Vad kan behandlas?

Dubbelhaka, ridbyxlår, putmage, extra fett på insidan av låren, gäddhäng på armarna och valkar är exempel på sådant som numera kan behandlas utan kirurgi. Med CoolSculpting behövs ingen narkos och det blir inga ärr eller längre konvalescens. Vi kan “skulptera” fram en jämnare och mer estetik form på dessa områden.

Fettreducering med kyla – eller cryolipolysis – är en skonsam men samtidigt effektiv behandling för att bli av med lokala fettdepåer på kroppen, när rätt mat och motion inte hjälper på särskilt envisa partier. Även gynekomasti (manliga bröst) kan i vissa fall behandlas.

Det är viktigt att förstå att CoolSculpting inte är eller kan ersätta en viktminskningsmetod, utan enbart lämpar sig för att behandla fettansamlingar lokalt.

Du bör också vara fullt frisk och inte ha någon köldrelaterad diagnos – till exempel fingrar eller tår som vitnar eller blir blåaktiga vid kyla eller cirkulationsrubbningar. Du ska inte heller vara gravid eller amma.

Hur fungerar det?

Fettceller är extremt känsliga för kyla och genom att tillsätta kontrollerad kyla så extraheras energi från fettcellen, som förstörs. När fettcellerna dör startar en naturlig process i kroppen som gradvis reducerar fettlagrets tjocklek allt eftersom lymfkörtlarna rensar ut slaggprodukter. Processen pågår i upp till fyra månader.

Hur går coolsculpting till?

Vid konsultationen tar vi alla uppgifter om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer. Gäller din konsultation gynekomasti så är det en plastikkirurg som avgör om behandling med cryolipolysis är lämplig.

Om du väljer att gå vidare bokar vi en tid hos en av våra specialister.

Före behandlingen startar mäter vi ut och markerar det område som skall behandlas. Vi tar också en före-bild. Sedan lägger vi en tunn dyna på området som ska behandlas och fäster en vakuumapplikator som sedan utför frysningen.

Behandlingen gör inte ont men i början känner du av kylan och ett kraftigt sug. Efter en stund har kylan bedövat huden och du känner oftast ingenting.

Maskinen har ett så kallat Anti-Freeze detect system vilket skyddar mot frysskador, vilket innebär att den stängs av automatiskt om temperaturen blir för låg.

Hur blir resultatet av en fettfrysning?

Det varierar utifrån individuella förutsättningar och ämnesomsättning. Vi ser ofta mycket goda resultat med en synbar minskning 20 till 25 procent av fettet på den del av kroppen som behandlas. Fettcellerna som behandlats är borta för gott. Vissa patienter ser resultat så snabbt som tre veckor efter behandlingen.

Generellt uppnås åttio procent av resultatet efter cirka två månader. Efter fyra månader kan slutresultatet synas. Ofta räcker det med två behandlingar på samma område, men det kan räcka med en. I samband med konsultationen lägger vi upp en personlig behandlingsplan.

Om du går upp i vikt efter behandlingen så kommer resultatet att bli mindre synbart.

Vilka är riskerna?

Direkt efter att applikatorn tas bort kan det behandlade området kännas och se hårt ut. Det kan också vara lite vitt. Du kan känna av ett lätt illamående och lite yrsel under tiden som kroppen värms upp och känseln kommer tillbaka. Det är helt normalt och försvinner efter några minuter.

Det behandlade området kan vara rött upp till flera timmar efter att applikatorn tas bort. Detta försvinner successivt. Blåmärken, svullnad och ömhet kan uppkomma i det behandlade området. Detta försvinner också successivt oftast inom ett par veckor.

Konvalescensen efter en CoolSculpting-behandling är kort och oftast kan man återgå till sitt vanliga liv direkt efter behandlingen. I vissa fall förekommer dock en övergående svullnad, ömhet, en mild krampande känsla och ett tillfälligt känslobortfall i några veckor.

Före- och efterbilder

Se fler bilder

Våra priser

Vad kostar CoolSculpting?

Det exakta priset för en coolsculpting beror på en rad olika faktorer. Bland annat omfattningen av problemet och om du ska göra en kombinationsbehandling. I samband med konsultationen får du en kostnadsberäkning.

Se priser för CoolSculping

Mer än 3,5 miljoner behandlingar

Akademikliniken använder sig framförallt av den metod som heter CoolSculpting i Stockholm, Göteborg, Västerås, Norrköping och Malmö.

Mer än 3,5 miljoner behandlingar har gjorts över hela världen och behandlingen är godkänd av FDA (amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket).

Patientberättelse

Coolsculpting – så funkar det

Influencern och journalisten Angelica Lagergren genomgår en CoolSculptingbehandling hos oss och berättar om sina tankar före, under och efter behandlingen. CoolSculpting är en icke-kirurgisk fettreduceringsmetod som reducerar lokala fettdepåer.