Före, under och efter operation

För oss är det väldigt viktigt att du känner dig trygg med att genomföra en operation hos oss. Här berättar vi hur det går till före, under och efter en operation.

Inför operation

När du kommer till oss på Akademikliniken för konsultation får du alltid träffa en legitimerad plastikkirurg som svarar på dina frågor, lyssnar in dina önskemål och fångar upp dina förväntningar. Du får information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetiden är.

Vi vill också att du fyller i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer/plastikoperationer.

På operationsdagen

Du anmäler dig i receptionen vid ankomsten till Akademikliniken och får därefter gå vidare till vårdavdelningen. På vårdavdelningen möts du av personal som visar dig tillrätta och förbereder dig inför operationen.

Du träffar din narkosläkare som går igenom ditt hälsoschema och planerar narkos samt smärtlindring. Din kirurg tar bilder och går tillsammans med dig igenom den planerade operationen.

Operationsavdelningen

Narkossköterskan kommer och hämtar dig på vårdavdelningen och följer dig in på operationssalen. När narkosmedel sprutas in i blodet sker insomnandet snabbt. Narkosmedel tillförs sedan kontinuerligt under hela operationen.

Under narkosen är man mycket noggrant övervakad och man kontrollerar tex blodtryck, hjärtverksamhet, andning, syresättning, narkosdjup, temperatur och smärtlindring. Efter att operation avslutats och du väckts ur narkosen flyttas du till uppvaket.

Efter en operation

På uppvakningsavdelningen finns en sjuksköterska hos dig som kontrollerar att du mår bra och återhämtar dig efter operationen/narkosen. Regelbunden smärtlindring ges till dig som genomgått en operation så länge behovet kvarstår. Personalen bedömer fortlöpande behovet av smärtlindring och ger lämplig behandling.

När du återhämtat dig och inte behöver övervakning överflyttas du till vårdavdelningen.

Efter operation

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Efter de flesta ingrepp rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader under en period.

Du kommer att få noggranna instruktioner att följa efter operationen. Allt för att läkningen ska gå så smidigt som möjligt.

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.