Före, under & efter

För oss är det väldigt viktigt att du känner dig trygg med att genomföra en operation eller behandling hos oss. Här berättar vi hur det går till före, under och efter en operation eller behandling.

Inför operation eller behandling

När du kommer till oss på Akademikliniken för konsultation får du alltid träffa en specialist för just den behandling du funderar på. Handlar det om en plastikoperation möter du en plastikkirurg och gäller det en icke-kirurgisk behandling tar en sjuksköterska eller hudterapeut hand om dig.

De svarar på dina frågor, lyssnar in dina önskemål och fångar upp dina förväntningar. Du får information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetiden är.

Vi vill också att du fyller i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer/plastikoperationer.

Här hittar du blanketterna

Förbered genom att hålla dig i form

Om du väljer att gå vidare, bokar vi in en tid för behandling eller plastikoperation. Det är bra om du förbereder dig genom att hålla dig i form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen eller behandlingen.

Inför de flesta plastikoperationer får du ett eget rum (gäller vår huvudklinik i Stockholm), oavsett om du bara stannar över dagen eller om du behöver vara kvar över natten. Och vi finns alltid där för dig när du behöver.

På operations- eller behandlingsdagen

Du anmäler dig i receptionen vid ankomsten till Akademikliniken och får därefter gå vidare till vårdavdelningen. På vårdavdelningen möts du av personal som visar dig tillrätta och förbereder dig inför operationen.

Du träffar din narkosläkare som går igenom ditt hälsoschema och planerar narkosen samt smärtlindringen. Din kirurg tar bilder och går tillsammans med dig igenom den planerade operationen.

Operationsavdelningen

Narkossköterskan kommer och hämtar dig på vårdavdelningen och följer dig in på operationssalen. När narkosmedel sprutas in i blodet sker insomnandet snabbt. Narkosmedel tillförs sedan kontinuerligt under hela operationen.

Under narkosen är man mycket noggrant övervakad och man kontrollerar tex blodtryck, hjärtverksamhet, andning, syresättning, narkosdjup, temperatur och smärtlindring. Efter att operation avslutats och du väckts ur narkosen flyttas du till uppvaket.

Under en operation eller behandling

De operationer och behandlingar som vi genomför på Akademikliniken skiljer sig markant från varandra. Exakt hur det kommer att gå till under ett ingrepp kommer antingen någon av våra informationssköterskor eller kirurger att förklara i detalj.

Det är också vanligt att man genomför olika kombinationsingrepp. Om och i vilken form pratar du också igenom med din kirurg före operationen. Allt för att du ska känna dig lugn och trygg inför ditt beslut.

Vi har utbildat läkare från hela världen

Vid operationen är du händerna på världens främsta kirurger. Under de senaste tio åren har vi undervisat och utbildat läkare från hela världen i estetisk kirurgi. Sommaren 2017 hade vi över 900 deltagare från mer än 40 länder på vårt Beauty through Science Symposium.

Efter en operation eller behandling

På uppvakningsavdelningen finns en sjuksköterska hos dig som kontrollerar att du mår bra och återhämtar dig efter operationen/narkosen. Regelbunden smärtlindring ges till dig som genomgått en operation så länge behovet kvarstår. Personalen bedömer fortlöpande behovet av smärtlindring och ger lämplig behandling.

När du återhämtat dig och inte behöver intensiv övervakning överflyttas du till vårdavdelningen.

Efter operation

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Efter de flesta ingrepp rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader under en period.

Du kommer att få noggranna instruktioner innan operationen eller behandlingen. Allt för att läkningen ska gå så smidigt som möjligt.

Det är viktigt att du har realistiska förväntningar på ditt ingrepp. Resultatet varierar mellan olika människor och det pratar vi igenom inför operationen.

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Akademiklinikens egen hudvårdsserie

Många av våra operationer och behandlingar genomförs i ansiktet eller på huden. För att du ska få ett långsiktigt bra resultat är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet. På Akademiklinikens hudcenter kan du boka tid hos kompetenta hudvårdsterapeuter.

Där finns även Akademiklinikens egen hudvårdsserie som utvecklats under flera års forskning.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev