Fettsugning av höfter

En vacker markerad midja och proportionerliga höfter med fettsugning

Vad innebär det att låta fettsuga höfterna?

Att samla på sig extra fett vid höfterna är vanligt hos både män och kvinnor i alla åldrar. Ofta kallas dessa fettdepåer för ”love handles” eller kärlekshandtag. Det innebär hos kvinnor att höfter upplevs gå ännu högre och midjan blir mindre uttalad.

För både män och kvinnor resulterar det i att huden och fett hänger över byxlinningen, en så kallad “muffin top” eller “muffinsmidja” där kroppen upplevs som ojämn i konturerna längs med höfterna. En fettsugning av höfterna kan då vara ett bra alternativ för att jämna ut kroppens konturer och markera midjan på ett tydligare sätt.

Hur går en fettsugning av höfterna till?

I likhet med fettsugning av andra delar av kroppen innebär en fettsugning av höfterna ett precist utfört ingrepp som enbart lämnar mycket små ärr. Under fettsugningen avlägsnas ett antal fettceller från höfterna. Detta ger ett permanent resultat eftersom kroppen mycket sällan bildar nya fettceller – vid en viktuppgång ökar istället de befintliga fettcellerna i storlek. Formen kommer däremot att bestå.

Kombinerad fettsugning på flera ställen på kroppen

En fettsugning görs ofta som ett kombinationsingrepp av flera områden. Vi på Akademikliniken är alltid väldigt noga med att tidigt boka in en personlig konsultation där vi grundligt går igenom dina individuella förutsättningar, vilket resultat en fettsugning kan ge, och vilka typer av ingrepp som eventuellt ska kombineras.

För den som önskar skulptera ben eller midja ser vi ofta bäst resultat med en kombination av mindre fettsugningar på flera ställen. Många väljer att vid ett och samma tillfälle exempelvis göra en bukplastik  tillsammans med en fettsugning av höfter eller rygg för att få en mer framträdande midja. Vid en skulptering av benen kanske både ridbyxlår och fettansamlingar på knän behöver avlägsnas för att den bästa och mest proportionerliga formen ska uppnås.

Vad sker på operationsdagen?

Före operationen träffar du din kirurg igen, och ni går igenom exakt hur ingreppet kommer att ske. Operationen görs under narkos. Efter några timmar får du åka hem från kliniken. Hur länge bandage, stygn och tejp ska sitta kvar beror på ingreppet, och vid konsultationen går vi igenom alla dessa detaljer utifrån vad du vill göra och hur stort ingreppet väntas bli. Detta styr också den exakta tiden för din konvalescens.

Före operationen kommer du att få mycket information och svar på alla dina frågor, så att du känner dig helt trygg. Det är bättre att fråga en gång extra, och våra sköterskor finns här för att hjälpa dig med allt du undrar. Här kan du läsa mer i detalj om hur ingreppet går till.

Hur lång tid tar det innan jag kan gå tillbaka till jobbet?

Efter operationen bärs ett stödbandage i form av en gördel under tre veckor både natt och dag, för att därefter bäras ytterligare tre veckor enbart under natten. Eventuella blåmärken eller svullnad försvinner under de första veckorna och efterlämnar ett jämnt och fint resultat.

Du kommer få mycket detaljerade instruktioner av våra läkare och sköterskor om hur du ska ta hand om dig efter operationen och under konvalescens-tiden. Under den tiden kan du också nå oss dygnet runt för hjälp, rådgivning och frågor.

Själva läkningsprocessen är individuell, men de flesta väljer att sjukskriva sig i mellan en dag och en vecka. Den första tiden efter din fettsugning rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.

När kan jag se slutresultatet?

Formen förändras direkt och du kan se skillnad omedelbart efter ingreppet. Allt eftersom svullnaden går ner kan det färdiga resultatet skönjas. Efter ungefär ett halvår gör din plastikkirurg en efterkontroll på kliniken för att granska resultatet och se till att du är nöjd.

Hur vet jag att Akademikliniken är experter på denna typ av kirurgi?

När du väljer att vända dig till oss ser vi det som ett mycket stort förtroende. Vi tar ansvar för att din upplevelse ska bli så behaglig, trygg och och positiv som man kan förvänta sig hos Nordens ledande plastikkirurgiklinik, och vi strävar alltid efter att skapa en balans mellan ditt yttre och inre välbefinnande.

På Akademikliniken möter du några av Nordens absolut mest erfarna och kunniga plastikkirurger, med många års arbete, forskning och utveckling bakom sig.

Våra kirurger har under åren utfört tusentals fettsugningar, där varje individuell operation föregås av mycket noggranna förberedelser och mätningar, liksom en bedömning av vad som passar en enskild patient, eftersom alla kroppar och utseenden är unikt olika. När vi möts förklarar vi olika metoder och visar vad som går att göra, liksom exempel och bilder på vad vi utfört tidigare. Om du väljer att gå vidare, när tiden är rätt och det passar dig, ser vi till att ta fortsatt mycket väl hand om dig.

Vår storlek, erfarenhet och expertis är din trygghet

Akademikliniken är också ett fullt utrustat sjukhus med avancerad modern teknik där säkerhet står i fokus. Med hjälp av den senaste tekniken, de mest moderna metoderna och kontinuerlig forskning leder vi utvecklingen framåt och utbildar plastikkirurger från hela världen.

Akademikliniken och dess läkare är medlemmar i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och Svensk Plastikkirurgisk Förening. Vi utför fettsugningar i Stockholm, Göteborg och Malmö, och alla våra kliniker är tekniskt utrustade på hög nivå, för att vi skall kunna ge dig en säker omvårdnad och optimala behandlingsresultat.

Att tänka på före operation

Läs här vad du behöver tänka på före din operation.

Vill du ha mer information?

Välkommen att ta kontakt med oss på Akademikliniken för en första konsultation

 

Så går en fettsugning till

Inför operation

Lyssnar till dina önskemål och förväntningar

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Förberedelse och narkos

Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

På operationsdagen

På operationsdagen träffar du återigen din plastikkirurg som fotograferar operationsområdet innan du genomgår din fettsugning. Du får också träffa din narkosläkare och blir tilldelad ett rum, som du disponerar under din vistelse på kliniken.

Operationstiden

Fettsugning sker oftast i narkos och operationstiden beror på hur stort område som ska behandlas. Operationen inleds med att en vätska injiceras i fettvävnaden. Denna innehåller bland annat lokalbedövning som minskar smärtan. Vid ingreppet gör vi ett antal små hudsnitt där överskottsfettet sugs bort med en lång trubbig kanyl. Snitten sys ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar.

Önskar du använda fettet som avlägsnas från ett område kan det transplanteras till annat ställe på kroppen där man önskar en volymändring, till exempel bröst eller stuss.

Håll dig i god form

Du förbereder dig inför fettsugningen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

Efter ingreppet

Alla patienter får en bedövad och ömmande känsla samt svullnad och blåmärken i operationsområdet efter en fettsugning. Det brukar försvinna under de första veckorna efter operationen. Du bär också kompressionsplagg för att minska svullnaden och hjälpa huden att dra ihop sig.

Återbesök efter en vecka

Beroende på hur stort ingreppet är, är du borta från jobbet allt ifrån en dag till en vecka. Vid stora fettsugningar av till exempel lipödem sjukskrivs man utifrån typ av arbete. En vecka efter fettsugningen kommer du på återbesök till Akademiklinikens mottagning för kontroll. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar om du har några frågor efter fettsugningen.

Håll igång med lugnande promenader

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden efter din fettsugning rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.

Efter tre veckor kan du börja träna igen. Slutresultatet, en mer proportionerlig kroppskontur, kan vi bedöma tidigast efter sex månader.

Realistiska förväntningar

Det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Tänk på att resultatet av en fettsugning varierar mellan olika människor beroende på skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet och kvalitet.

Du når oss dygnet runt

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.