Fettsugning av mage

Plattare och mer välformad mage med hjälp av fettsugning

Vad innebär det att genomgå en fettsugning av magen?

Fettansamlingar centralt på buken kan vara extra svåra att bli av med, trots träning och hälsosamt leverne. Var fettdepåer hamnar är individuellt och beror på både genetik och levnadsvanor. Det är mycket vanligt att med åren lägga på sig en del överskottsfett på magen både för män och kvinnor.

En fettsugning av magen och eventuellt också av midjan är en bra metod för att få en plattare mage med en tydligare och mer markerad midja. Detta kan utgöra ett bra komplement – eller alternativ – till bukplastik  eller en så kallad “tummy tuck” där magen opereras efter exempelvis en graviditet. Då avlägsnas också överskottshud.

Att fettsuga magen – hur blir resultatet?

En fettsugning av magen ger i regel ett väldigt jämnt och fint resultat, då huden kring magen drar ihop sig väl efter utfört ingrepp. Skulle det uppstå mycket överskottshud kan det vara lämpligt att kombinera en fettsugning av magen med bukplastik.

Många av våra patienter väljer också att göra ett kombinationsingrepp vid ett och samma tillfälle, där exempelvis en bröstförstoring eller ett bröstlyft utförs i samband med en fettsugning och bukplastik av magen. För den kvinna som vill genomgå ett ordentligt “lyft” efter exempelvis en graviditet finns just dessa alternativ som vi kan berätta om och diskutera under en konsultation där vi ser vad som är möjligt att göra och vad vi tror kan ge allra bäst resultat.

Hur går en fettsugning av magen till?

Före operationen kommer du att få mycket information och svar på alla dina frågor av en av våra kirurger under en konsultation, så att du känner dig helt trygg. Om du sen är redo att gå vidare kan du välja att boka tid för en operation.

Under själva ingreppet tas ett bestämt antal fettceller bort från området med hjälp av tunna kanyler. Ingreppet lämnar endast mycket små ärr på några centimeter.

När kan jag gå hem efter en fettsugning av magen?

Vanligtvis går du hem några timmar efter att operationen är klar. Skulle en mycket stor mängd avlägsnas, eller om du genomgår en kombination av olika ingrepp så kan det bli aktuellt att stanna en natt på kliniken. Dagarna efter operationen förekommer ömhet och svullnad som gradvis avtar under den första veckan.

Efteråt bärs en gördel under sammanlagt sex veckor för att ge extra stöd. Gördeln bidrar till att minska svullnad och hjälper huden att dra ihop sig. Eventuella blåmärken kan förekomma, men dessa brukar försvinna efter ett par veckor.

Akademikliniken är experter på fettsugning

När du väljer att vända dig till oss ser vi det som ett mycket stort förtroende. Vi tar ansvar för att din upplevelse ska bli så behaglig, trygg och och positiv som man kan förvänta sig hos Nordens ledande plastikkirurgiklinik, och vi strävar alltid efter att skapa en balans mellan ditt yttre och inre välbefinnande.

På Akademikliniken möter du några av Nordens absolut mest erfarna och kunniga plastikkirurger, med många års arbete, forskning och utveckling bakom sig.

Våra kirurger har under åren utfört tusentals fettsugningar av olika delar på kroppen, där varje individuell operation föregås av mycket noggranna förberedelser och mätningar, liksom en bedömning av vad som passar en enskild patient, eftersom alla kroppar och utseenden är unikt olika. När vi möts förklarar vi olika metoder och visar vad som går att göra, liksom exempel och bilder på vad vi utfört tidigare. Om du väljer att gå vidare, när tiden är rätt och det passar dig, ser vi till att ta mycket väl hand om dig.

Vi är ett fullt utrustat sjukhus där du kan känna dig trygg

Akademikliniken är också ett fullt utrustat sjukhus med avancerad modern teknik där säkerhet står i fokus. Med hjälp av den senaste tekniken, de mest moderna metoderna och kontinuerlig forskning leder vi utvecklingen framåt och utbildar plastikkirurger från hela världen.

Akademikliniken och dess läkare är medlemmar i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och Svensk Plastikkirurgisk Förening. Vi utför fettsugningar i Stockholm, Göteborg och Malmö, och alla våra kliniker är tekniskt utrustade på hög nivå, för att vi skall kunna ge dig en säker omvårdnad och optimala behandlingsresultat.

Att tänka på före operation

Läs här vad du behöver tänka på före din operation.

Vill du boka en konsultation för att få mer information om vad vi kan göra?

Välkommen att ta kontakt med oss på Akademikliniken!

 

Så går en fettsugning till

Inför operation

Lyssnar till dina önskemål och förväntningar

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Förberedelse och narkos

Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

På operationsdagen

På operationsdagen träffar du återigen din plastikkirurg som fotograferar operationsområdet innan du genomgår din fettsugning. Du får också träffa din narkosläkare och blir tilldelad ett rum, som du disponerar under din vistelse på kliniken.

Operationstiden

Fettsugning sker oftast i narkos och operationstiden beror på hur stort område som ska behandlas. Operationen inleds med att en vätska injiceras i fettvävnaden. Denna innehåller bland annat lokalbedövning som minskar smärtan. Vid ingreppet gör vi ett antal små hudsnitt där överskottsfettet sugs bort med en lång trubbig kanyl. Snitten sys ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar.

Önskar du använda fettet som avlägsnas från ett område kan det transplanteras till annat ställe på kroppen där man önskar en volymändring, till exempel bröst eller stuss.

Håll dig i god form

Du förbereder dig inför fettsugningen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

Efter ingreppet

Alla patienter får en bedövad och ömmande känsla samt svullnad och blåmärken i operationsområdet efter en fettsugning. Det brukar försvinna under de första veckorna efter operationen. Du bär kompressionsplagg för att minska svullnaden och hjälpa huden att dra ihop sig.

Återbesök efter en vecka

Beroende på hur stort ingreppet är, är du borta från jobbet allt ifrån en dag till en vecka. Vid stora fettsugningar av till exempel lipödem sjukskrivs man utifrån typ av arbete. En vecka efter fettsugningen kommer du på återbesök till Akademiklinikens mottagning för kontroll. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar om du har några frågor efter fettsugningen.

Håll igång med lugnande promenader

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden efter din fettsugning rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.

Efter tre veckor kan du börja träna igen. Slutresultatet, en mer proportionerlig kroppskontur, kan vi bedöma tidigast efter sex månader.

Realistiska förväntningar

Det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Tänk på att resultatet av en fettsugning varierar mellan olika människor beroende på skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet och kvalitet.

Du når oss dygnet runt

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.