Fettsugning av armar

Definition och kontur på överarmar med hjälp av fettsugning

Vad innebär en fettsugning av armarna?

Armarna, och i synnerhet överarmarna, är ett område på kroppen som kan vara svårt att på egen hand påverka. Det är inte ovanligt att fettdepåer samlas på överarmarna vid exempelvis en viktuppgång och sedan är svåra att bli av med trots att man går ner i vikt.

Vid en viktnedgång blir det även ofta en del överskottshud som dröjer sig kvar längs överarmarna och detta kan upplevas störande. Vid en fettsugning avlägsnas fettceller i armarna permanent och ger därmed ett varaktigt resultat, vilket kan vara svårt att uppnå med enbart viktnedgång.

Fettsugning av armar — eller armplastik?

Alla föds med en viss uppsättning fettceller i kroppen, vilka i sin tur styrs av genetik. När kroppsvikten går upp eller ner växer och krymper fettcellerna i storlek. Vid en fettsugning av armarna avlägsnas istället ett visst antal fettceller permanent.

Ålder och genetik styr hudens elasticitet. Ofta kan det vara en god idé att kombinera en fettsugning av armarna med armplastik för att avlägsna överskottshud och få ett jämnare och mer symmetriskt resultat.

Hur går en fettsugning av armarna till?

Vid en fettsugning av armar utförs ingreppet med högsta precision och lämnar små ärr som bleknar med tiden. Efter genomfört ingrepp bärs en gördel med fördel under cirka tre veckor. Denna är smärtlindrande då den komprimerar vävnaden och svullnaden blir mindre. Gördeln hjälper också huden att dra ihop sig.

Gör en fettsugning ont?

Det behandlade området kan vara ömt och det kan uppstå blåmärken, men detta försvinner inom de närmaste veckorna. Eftersom ingreppet är relativt litet kan de allra flesta återgå till sitt arbete redan efter ett par dagar. Längre ner på sidan kan du läsa mer i detalj om hur en fettsugningsoperation går till.

Varför ska jag välja Akademikliniken?

När du väljer att vända dig till oss ser vi det som ett mycket stort förtroende. Vi tar ansvar för att din upplevelse ska bli så behaglig, trygg och och positiv som man kan förvänta sig hos Nordens ledande plastikkirurgiklinik, och vi strävar alltid efter att skapa en balans mellan ditt yttre och inre välbefinnande.

På Akademikliniken möter du några av Nordens absolut mest erfarna och kunniga plastikkirurger, med många års arbete, forskning och utveckling bakom sig. Våra kirurger har under åren utfört tusentals fettsugningar där varje individuell operation föregås av mycket noggranna förberedelser och mätningar, liksom en bedömning av vad som passar en enskild patient, eftersom alla är unikt olika. När vi möts förklarar vi olika metoder och visar vad som går att göra, liksom exempel och bilder på vad vi utfört tidigare. Om du väljer att gå vidare, när tiden är rätt och det passar dig, ser vi till att ta mycket väl hand om dig.

Vår storlek, erfarenhet och expertis är din trygghet

Akademikliniken är också ett fullt utrustat sjukhus med avancerad modern teknik där säkerhet står i fokus. Med hjälp av den senaste tekniken, de mest moderna metoderna och kontinuerlig forskning leder vi utvecklingen framåt och utbildar plastikkirurger från hela världen.

Akademikliniken och dess läkare är medlemmar i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och Svensk Plastikkirurgisk Förening. Vi utför fettsugning i Stockholm, Göteborg och Malmö, och alla våra kliniker är tekniskt utrustade på hög nivå, för att vi skall kunna ge dig en säker omvårdnad och optimala behandlingsresultat.

Boka en konsultation med en av våra erfarna kirurger för att få svar på dina frågor och höra hur vi kan hjälpa dig.

Att tänka på före operation

Läs här vad du behöver tänka på före din operation.

Vill du ha mer information?

Välkommen att kontakta oss på Akademikliniken för mer information!

Så går en fettsugning till

Inför operation

Lyssnar till dina önskemål och förväntningar

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Förberedelse och narkos

Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

På operationsdagen

På operationsdagen träffar du återigen din plastikkirurg som fotograferar operationsområdet innan du genomgår din fettsugning. Du får också träffa din narkosläkare och blir tilldelad ett rum, som du disponerar under din vistelse på kliniken.

Operationstiden

Fettsugning sker oftast i narkos och operationstiden beror på hur stort område som ska behandlas. Operationen inleds med att en vätska injiceras i fettvävnaden. Denna innehåller bland annat lokalbedövning som minskar smärtan. Vid ingreppet gör vi ett antal små hudsnitt där överskottsfettet sugs bort med en lång trubbig kanyl. Snitten sys ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar.

Önskar du använda fettet som avlägsnas från ett område kan det transplanteras till annat ställe på kroppen där man önskar en volymändring, till exempel bröst eller stuss.

Håll dig i god form

Du förbereder dig inför fettsugningen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

Efter ingreppet

Alla patienter får en bedövad och ömmande känsla samt svullnad och blåmärken i operationsområdet efter en fettsugning. Det brukar försvinna under de första veckorna efter operationen. Du bär också kompressionsplagg för att minska svullnaden och hjälpa huden att dra ihop sig.

Återbesök efter en vecka

Beroende på hur stort ingreppet är, är du borta från jobbet allt ifrån en dag till en vecka. Vid stora fettsugningar av till exempel lipödem sjukskrivs man utifrån typ av arbete. En vecka efter fettsugningen kommer du på återbesök till Akademiklinikens mottagning för kontroll. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar om du har några frågor efter fettsugningen.

Håll igång med lugnande promenader

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden efter din fettsugning rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.

Efter tre veckor kan du börja träna igen. Slutresultatet, en mer proportionerlig kroppskontur, kan vi bedöma tidigast efter sex månader.

Realistiska förväntningar

Det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Tänk på att resultatet av en fettsugning varierar mellan olika människor beroende på skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet och kvalitet.

Du når oss dygnet runt

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.