Ta bort häng och hudöverskott med armplastik

En armplastik syftar till att förbättra form och ta bort hudöverskott på överarmarna.

Ibland kombinerar man en armplastik med fettsugning för att tunna ut fettöverskottet och sedan avlägsna överskottshud. Det finns flera skäl till ett hudöverskott på överarmarna. Till exempel ökad ålder eller viktnedgång.

Innerarmsplastik

På en del kvinnor kan man utföra en fettsugning av en kraftig överarm utan att man behöver göra någon kirurgisk hudsträckning. Detta har med hudens tjocklek och elasticitet att göra. Hos vissa kan huden dra ihop sig någon centimeter och kompressionspress behövs i ca tre månader. Men de flesta patienter som söker för det här problemet har också överskott i huden som blivit mindre elastiskt. Om man önskar avlägsna hud görs ett snitt som en revär längs armens insida, precis i biceps nedre del där det naturligt är som ett dike. Ärret görs så långt som hudöverskottet sträcker ut sig men avslutas ofta strax ovan armbågsvecket. Det här ingreppet kallas vanligtvis för innerarmsplastik.

Boka en konsultation med en av våra duktiga kirurger för att få svar på dina frågor och höra hur vi kan hjälpa just dig.

Att tänka på före operation

Läs här vad du behöver tänka på före din operation.

Så går armplastik till

Inför operation

Vi lyssnar till dina önskemål och förväntningar

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Förberedelse vid narkos

Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

På operationsdagen

Lokalbedövning eller narkos

För att åstadkomma en bra sträckning av överskottshud på armen lägger man ett snitt på överarmens insida. Vanligtvis går ärret från armhålan och nästan ned till armbågen. Längden på ärret beror på hur mycket hud som man måste ta bort.

Ingreppet genomförs antingen med lokalbedövning och ytligt verkande sömnmedel eller i full narkos. Det beror på omfattningen av fettsugningen och hudborttagningen.

Försök hålla dig i form

Du förbereder dig inför operationen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

Efter operationen

Omvårdnad på kliniken

Efter operation sys snittet ihop och du får omvårdnad på kliniken. Det behövs oftast någon form av elastiskt stödbandage från handen och upp mot armhålan.

De första dygnen efter operationen bör man tänka på att inte ha armarna hängande utmed sidorna, det kan resultera i svullnad och stickningar. Lämpligast är att ha armarna upplyfta så mycket som möjligt, till exempel liggande på ett par kuddar i sängen.

Tillbaka på jobbet efter en vecka

Underarm och hand kan ändå svullna hos vissa patienter, men den försvinner vanligtvis ett par dagar efter operationen. Efter operationen är det viktigt att du spänner muskulaturen i underarmarna genom att sträcka och böja fingrarna. På så vis kan du minska svullnaden.

De flesta patienter kan återgå till ett stillasittande arbete efter drygt en vecka.

Därefter rekommenderar vi tejpavlastning och ett elastiskt stödbandage upp till ca 3-4 veckor efter operation. Efter cirka tre veckor kan man återgå till lättare fysisk aktivitet.

Hudens elasticitet skiljer sig

Hudens elasticitet skiljer sig på olika kroppsdelar. Det innebär att förutsättningarna för enbart en fettsugning varierar. Innerarmarna har sämre förutsättningar än exempelvis vaderna. Därför är det vanligt att man behöver en armplastik i detta område.

Den största risken med en innerarmsplastik är att ärret blir mer iögonfallande än vad man förväntar sig. Därför är behandlingen av ärret efter en operation avgörande för att få ett bra resultat. Ärren ska skyddas med kirurgisk tejp, gärna upp till ett halvår efter operation.

Du bör inte heller utsätta ärren för solen. Det kommer alltid att finnas ett ärr på armens insida, men vanligtvis bleknar detta med tiden till ett ganska diskret litet vitt streck.

Håll igång med lugna promenader

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader. Tänk dock på att använda solkräm med en hög skyddsfaktor under de första sex månaderna.

Du når oss dygnet runt

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Före- och efterbilder

Se fler bilder

Våra priser

Vad kostar en armplastik?

Priset för en armplastik beror på en rad faktorer. Bland annat omfattningen av ingreppet och om du ska göra ett kombinationsingrepp.

För att få reda på vad som är bäst för dig börjar du med att boka en konsultation med en av våra duktiga plastikkirurger. Under en konsultation ser plastikkirurgen på just ditt fall, lyssnar till dina önskemål och ger sedan rekommendationer utifrån det. Du även veta pris för ditt eventuella ingrepp samt möjligheten att får svar på alla dina frågor. Här kan du titta på priser i din stad.

Boka Konsultation för armplastik

Patientberättelse

Jag äger min kropp

Förskoleläraren och bloggaren Sofie berättar om sin operation hos Akademikliniken – varför hon gjorde den och hur hon tänkte före och efter

Kombinations- och efterbehandling

Efterbehandling

För att du ska få ett långsiktigt bra resultat är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet. På Akademiklinikens hudcenter kan du boka tid hos kompetenta hudterapeuter. Där finns även Akademiklinikens egen hudvårdsserie som utvecklats under flera års forskning.

Till våra hudvårdsprodukter