Pannlyft & ögonbrynslyft

Rynkor i pannan, hängande ögonbryn, tunga ögonlock och djupa veck mellan ögonbrynen kan vara ett problem för många. Vi använder en speciell operationsmetod för att åtgärda rynkor i pannan, tunga ögonlock och djupa veck mellan ögonbrynen.

Många som söker för tunga övre ögonlock behöver egentligen göra ett pannlyft och ögonbrynslyft. Man genomför operationen för att ändra ögonbrynens höjd och form och samtidigt kan man minska de så kallade bekymmersrynkorna mellan ögon eller ögonbryn.

Medfött eller resultat av åldrande

En ökad tyngd av övre ögonlocken eller sänkning av ögonbrynen kan vara medfött eller ett resultat av åldrande. Det behandlar vi i första hand med en pannlyft- och ögonbrynslyftoperat#latest-picturesion.

Vilken form av behandling som ger bäst resultat för just din panna och dina ögonbryn kan du få reda på vid en konsultation med en plastikkirurg med erfarenhet på området och de tekniker som kan behövas.

Se före- och efterbilder

Att tänka på före operation

Läs här vad du behöver tänka på före din operation.

Vad kostar ett pannlyft / ögonbrynslyft?

Så går ett pannlyft & ögonbrynslyft till

1/3

Lyssnar till dina önskemål och förväntningar

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Vad som gäller vid narkos

Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

2/3

Operationen tar en till två timmar

Du förbereder dig inför operationen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

På operationsdagen träffar du återigen din plastikkirurg, som fotograferar operationsområdet. Du får också träffa din narkosläkare. Operationen sker under narkos och tar cirka två timmar.

Titthålskirurgi minimerar ärr

För att minimera ärr och känselpåverkan utför våra kirurger oftast den här typen av operationer med så kallad titthålskirurgi. Eftersom snitten bara är ett par centimeter långa och placeras i hårbotten blir de mycket diskreta.

För att lyfta ögonbrynen och pannan under inläkningsfasen har du trådar som går från ögonbrynen under pannhuden och sys över skumgummikuddar i hårbotten. Dessa suturer sitter normalt kvar i cirka 14 dagar. Alternativt sätter man fast en resorberbar platta i yttersta benlagret i hårfästet som fixerar pannan under läkningen.

Stannar kvar över natten

Efter operationen stannar du oftast kvar på Akademiklinikens vårdavdelning över natten för omvårdnad. På morgonen får du hjälp att tvätta håret och du kan gå hem utan bandage.

3/3

Lymfdränagebehandling rekommenderas

Den första tiden efter operationen kan du uppleva en känsla av svullnad, stelhet och känselbortfall. Själva läkningsprocessen innebär också att det är vanligt med klåda i hårbotten.

Det brukar försvinna efter några veckor, men för att minska svullnaden rekommenderar vi att någon av våra hudterapeuter utför en lymfdränagebehandling.

2-3 veckor borta från jobbet

Räkna med att du kommer att vara borta från arbetet i två till tre veckor. Efter fem till sju dagar kommer du på första kontrollen och efter 14 tar vi bort de sista stygnen. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar.

Håll igång med lugna promenader

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader. Tänk dock på att använda solkräm med en hög skyddsfaktor under de första sex månaderna.

Även om slutresultatet, ett piggare och mindre bistert utseende, går att bedöma tidigast efter sex månader kommer du att se en förbättring redan när vi tar bort stygnen. Men det är viktigt att du har realistiska förväntningar.

Inga synliga ärr

Resultatet varierar mellan olika människor beroende på såväl skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet. Det pratar vi igenom inför operationen. Inga ärr blir dock synliga, eftersom snitten läggs i hårbotten.

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Före- och efterbilder på pannlyft / ögonbrynslyft

Se fler bilder

Kombinations- och efterbehandling

Kombinationsingrepp

Det är vanligt att man kombinerar pannlyft & ögonbrynslyft med andra ansiktsingrepp. Till exempel ögonlockskirurgi, mellanansiktslyft och ansiktslyft. Man kan även behandla bekymmersrynkor med hjälp av injektionsbehandlingar. Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom med din kirurg före operationen.

Boka konsultation

Efterbehandling

För att du ska få ett långsiktigt bra resultat är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet. På Akademiklinikens hudcenter kan du boka tid hos kompetenta hudterapeuter. Där finns även Akademiklinikens egen hudvårdsserie som utvecklats under flera års forskning.

Läs mer om våra hudvårdsprodukter här

Frågor & svar om narkos

Är narkos farligt?

De senaste 25 åren har metoderna för sövning utvecklats mycket och riskerna i dag är väldigt låga. Alla som skall sövas genomgår en riskbedömning av narkosläkaren. Vissa sjukdomstillstånd kan innebära en ökad risk tex hjärtsjukdomar, högt blodtryck, fetma. Veckan innan din operation tas ditt fall upp på en operationskonferens med kirurg, narkosläkare och operationssjuksköterska.

För att narkosen ska kunna genomföras på ett säkert sätt är det viktigt att narkosläkaren får kännedom om hälsoläget, eventuell medicinering och de sjukdomar som föreligger.

Vad är riskerna med narkos?

Alla operationer och all narkos medför en risk, men den beror på många faktorer till exempel typ av kirurgi och hälsotillstånd. För det stora flertalet är risken låg. Fråga narkosläkaren hur riskbedömningen är för dig. Den rädsla många upplever inför narkos är oftast ogrundad och beror snarare på förlust av kontroll.

Hur vet narkosläkaren hur mycket narkosmedel som behöver ges?

Det finns ingen standarddos. Alla narkoser anpassas för den enskilde individen utifrån vilken operation som skall genomföras och individens förutsättningar.

Vi reagerar alla olika på anestesi. Skillnaderna beror på bland annat på genetiska faktorer, ämnesomsättning, hälsotillståndet och sjuklighet.

Mängden narkosmedel varierar på grund av faktorer som vikt, ålder, kön, medicinering och sjukdomar.

Under narkos övervakas, mäts och registreras hjärtfrekvens och hjärtrytm, blodtryck, andningsfrekvens, andetagens volym och innehåll av syrgas och koldioxid samt syremättnad. Eftersom varje patient är unik måste valet av narkosmedel och metod skräddarsys.