Ansikte

Mellanansiktslyft för ungdomligt och piggt intryck

När man genomför ett mellanansiktslyft påverkar man framförallt området mellan ögonen och käklinjen. Fina rynkor runt munnen kräver speciella åtgärder som hudslipning, peeling eller laser.

Ett mellanansiktslyft är ett lyft på djupet i området mellan ögonen och munnen. Till skillnad från ett ansiktslyft där man sträcker huden och muskler och muskelhinnor under huden. Medfött, eller med åldern, förlorar man volym i området under ögonen. Det kan ge ett tomt intryck och även förstärka vecken ner från näsan mot mungiporna och ner mot käklinjen. Vävnaden förskjuts upp mot kindbenen där volymen ökar med ett mellanansiktslyft.

Ett mellanansiktslyft kan kombineras med en ansiktslyftning då huden sträcks och då får man också en sträckning av käklinjen och halsen. Din kirurg ger i samråd med dig ett förslag på vad som passar dig bäst.

Föryngring i området under ögonen

När man genomför ett ansiktslyft påverkar man framförallt hakan och halslinjens utseende. Fina rynkor runt munnen kräver speciella åtgärder som hudslipning, peeling eller laser. Man uppnår även en föryngring i området under ögonen i de flesta fall. Helhetsresultatetet blir en jämnare hud, som ger ett mer ungdomligt intryck.

Så går ett mellanansiktslyft till

Inför operation

Lyssnar till dina önskemål och förväntningar

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Finns till hands och svarar på frågor

Om du väljer att gå vidare bokar vi en operationstid. Det är bra om du förbereder dig inför operationen genom att hålla dig i form och tar reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen. Vi finns alltid tillhands och svarar på dina frågor.

På operationsdagen

Fotografering av operationsområdet

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen, som fotograferar operationsområdet. Du får också träffa din narkosläkare.

Inga synliga ärr

Operationen som sker under narkos tar cirka två timmar. Eftersom vi lägger snitten i munnen och i håret kommer man inte se några ärr efter operationen.

Efter behandlingen

Inget bandage behövs

Efter operationen stannar du kvar på Akademiklinikens vårdavdelning över natten för omvårdnad. På morgonen hjälper vi dig att tvätta håret, därefter är det dags att åka hem och det gör du utan bandage.

Lymfdränagebehandling

De första dygnen efter operationen upplever du svullnad, spänning och ömhet. En känselnedsättning i överläppen uppstår alltid. Det brukar försvinna efter de första veckorna efter operationen. För att minska svullnaden rekommenderar vi lymfdränagebehandling, som utförs av våra hudterapeuter.

Det finns dessutom olika slags läkemedel som minskar svullnaden. Det kan också vara bra att ligga med huvudet högt, en extra kudde är ett enkelt sätt.

Undvik smink på ärren

Dagen efter operationen kan du duscha och även sminka dig, men undvik smink på ärren. Du bör också undvika starka färgningsvätskor på ärren två månader efter operationen. Så brukar du färga håret ska du göra det innan operationen.

Tänk också på att du använder en solkräm med hög skyddsfaktor.

Håll igång med lugna promenader

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.

Återbesök efter en vecka

Räkna med att du kommer att vara borta från arbetet i cirka tre veckor efter ett mellanansiktslyft. Efter fem till sju dagar kommer du på första kontrollen. Efter 14 dagar avlägsnas resterande stygn. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar.

Slutresultat tidigast efter sex månader

Även om slutresultatet, ett piggare och mer ungdomligt utseende, går att bedöma tidigast efter sex månader kommer du att se en förbättring redan när vi tar bort stygnen. Men det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Resultatet varierar mellan olika människor beroende på såväl skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet. Det pratar vi igenom inför operationen.

Du når oss dygnet runt

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Våra priser

Konsultation

Vad kostar ett mellanansiktslyft?

Priset för ett mellanansiktslyft beror på en rad faktorer. Bland annat omfattningen av ingreppet och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Det bästa är att boka en konsultation med en av våra duktiga plastikkirurger. Under en konsultation ser plastikkirurgen på just ditt fall, lyssnar till dina önskemål och ger sedan rekommendationer utifrån det. Du även veta exakt pris för ditt eventuella ingrepp samt möjligheten att får svar på alla dina frågor. Här kan du titta på priser i din stad.

Boka konsultation

Frågor & svar narkos

Är narkos farligt?

De senaste 25 åren har metoderna för sövning utvecklats mycket och riskerna i dag är väldigt låga. Alla som skall sövas genomgår en riskbedömning av narkosläkaren. Vissa sjukdomstillstånd kan innebära en ökad risk tex hjärtsjukdomar, högt blodtryck, fetma. Veckan innan din operation tas ditt fall upp på en operationskonferens med kirurg, narkosläkare och operationssjuksköterska.

För att narkosen ska kunna genomföras på ett säkert sätt är det viktigt att narkosläkaren får kännedom om hälsoläget, eventuell medicinering och de sjukdomar som föreligger.

Vad är riskerna med narkos?

Alla operationer och all narkos medför en risk, men den beror på många faktorer till exempel typ av kirurgi och hälsotillstånd. För det stora flertalet är risken låg. Fråga narkosläkaren hur riskbedömningen är för dig. Den rädsla många upplever inför narkos är oftast ogrundad och beror snarare på förlust av kontroll.

Hur vet narkosläkaren hur mycket narkosmedel som behöver ges?

Det finns ingen standarddos. Alla narkoser anpassas för den enskilde individen utifrån vilken operation som skall genomföras och individens förutsättningar.

Vi reagerar alla olika på anestesi. Skillnaderna beror på bland annat på genetiska faktorer, ämnesomsättning, hälsotillståndet och sjuklighet.

Mängden narkosmedel varierar på grund av faktorer som vikt, ålder, kön, medicinering och sjukdomar.

Under narkos övervakas, mäts och registreras hjärtfrekvens och hjärtrytm, blodtryck, andningsfrekvens, andetagens volym och innehåll av syrgas och koldioxid samt syremättnad. Eftersom varje patient är unik måste valet av narkosmedel och metod skräddarsys.

Kombinations- och efterbehandling

Kombinationsingrepp

Det är vanligt att man kombinerar mellanansiktslyft med ansiktslyft och pann- och ögonbrynslyft. Men även med andra ansiktsingrepp som läppkirurgi, ögonlockskirurgi och fettsugning av hakan. Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom vid konsultationen.

Boka konsultation

Efterbehandling

För att du ska få ett långsiktigt bra resultat är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet. På Akademiklinikens hudcenter kan du boka tid hos kompetenta hudterapeuter. Där finns även Akademiklinikens egen hudvårdsserie som utvecklats under flera års forskning.

Läs mer om våra hudvårdsprodukter här