BOKA

Risker & möjliga problem vid bröstoperation

Komplikationer är mycket ovanliga vid bröstoperationer. Här berättar vi om vad som ändå kan inträffa.

Allvarliga komplikationer är mycket ovanliga. Komplikationer som kan förekomma i samband med operationen är främst efterblödning och senare infektion kring implantatet. Det är mycket ovanligt med blödningar som kräver kirurgisk åtgärd, men om detta ändå inträffar tillkommer ingen kostnad för åtgärd av detta. Antibiotika ges alltid i förebyggande syfte under operationen och generellt finns strikta rutiner för att i högsta möjliga grad undvika infektioner.

Kapselbildning vid kring implantatet

En specifik risk för bröstförstoring i övrigt är kapselbildning kring implantatet. Om den bindvävshinna som bildas runt implantatet (kapsel) blir för kraftig (kapselkontraktur) kan det orsaka allt från en lätt formförändring till ordentlig fasthet och ömhet i bröstet. Detta kan kräva en kirurgisk åtgärd. En garanti mot kostnader i samband med en eventuell omoperation kan tecknas till en extra kostnad.

Asymmetri i läkningsfasen

Andra risker är asymmetri i läkningsfasen, rotation av implantatet, veckbildning av protesens ytterhölje och känselpåverkan runt ärret och i vissa fall även på andra delar av bröstet.

De flesta implantattillverkarna lämnar numera livstidsgaranti på implantatens hållbarhet. Dock kan hållbarheten på bröstimplantaten variera, och räkna med att implantaten sannolikt kommer att behöva bytas ut eller att din egen bröstvävnad behöver korrigeras senare i livet.

Sårvätskebildning

På senare år har en ny orsak till så kallad sen sårvätskebildning uppmärksammats, BIA-ALCL. Det är en mycket ovanlig form av lymfom som i de flesta fall helt kan botas genom avlägsnande av implantatet och omgivande bindvävshinna. Forskning pågår om ALCL och dess eventuella samband med bröstimplantat. Akademikliniken är också anslutna till det kvalitetsregister för bröstimplantat (BRIMP) som SFEP (Svensk förening för estetisk plastikkirurgi) infört och som har som syfte att upptäcka problem i samband med bröstimplantat.

Om du upplever att brösten förändras på något sätt en längre tid efter operationen (smärta, svullnad et cetera) ska du alltid kontakta din plastikkirurg.

Övriga risker

Forskning pågår kring en eventuell koppling mellan bröstimplantat och utveckling av bindvävssjukdomar och symptom som t ex muskel-/ledvärk och trötthet.

Enligt amerikanska FDA (medicinska tillsynsmyndigheten motsvarande Läkemedelsverket) finns inga vetenskapliga belägg för att bröstimplantat orsakar bindvävssjukdomar och det finns i nuläget inga studier som bevisar samband mellan bröstimplantat och dessa sjukdomar. Dock är det ett faktum att många kvinnor blir bättre efter att de tagit bort sina implantat, trots att de inte har en aktiv bindvävssjukdom.

De kvinnor som hade en diagnosticerad bindvävssjukdom fick däremot ingen förbättring av sina symptom efter att implantaten tagits ut. Så ett uttag av implantatet ger ingen garanti för att man ska må bättre.

Bra att veta om ALCL

Dr Per Hedén talar om ALCL

I den här filmen får du all information du behöver kring ALCL och förhoppningsvis svar på de frågor som du har. Vår plastikkirurg Per Hedén är engagerad i den internationella forskning som görs kring eventuella samband mellan ALCL och bröstimplantat och en av de plastikkirurger i Sverige som har störst erfarenhet av bröstoperationer.

Vad är Breast Implant Illness

Dr Per Hedén om Breast Implant Illness

Hör plastikkirurg Dr. Per Hedén berätta mer om det debatterade tillståndet Breast Implant Illness.

Frågor & svar bröstförstoring

Vi använder implantat av högsta kvalitet från de största och mest väletablerade leverantörerna på Marknaden; Allergan, Mentor, Motiva och även B-Lite.

Hos oss får du ingen standardlösning, utan vi skräddarsyr resultatet utifrån dina individuella förutsättningar. Vår unika mätteknik, som är framtagen för att få ett så naturligt resultat som möjligt, har gjort oss världskända i hela branschen. Med hjälp av 3D-simulering visualiserar vi hur din nya byst kommer att se ut i alla vinklar och tillsammans väljer vi ett lämpligt implantat. Genom en speciell teknik för placering av implantatet är Akademikliniken en av de första klinikerna i Norden att standardmässigt minimera ärrens storlek och synlighet. För oss är också återbesök en viktig del i processen för att säkerställa att du känner dig nöjd och att inga komplikationer uppstår. De ingår i priset under 12 månader.

Ja helt osynligt är det inte men det är i normalfallet väldigt litet och diskret. I regel bara som en mycket tunn och fin linje som ligger precis i bröstvecket när ärret läkt helt efter några månader

För oss är det viktigt att du ska få ett så naturligt resultat som möjligt. Och för att få det måste man mäta sig fram och ta hänsyn till just dina biologiska förutsättningar. Hur implantatet sätts in påverkar positionen av dina bröstvårtor. Sätts implantatet för lågt, pekar bröstvårtorna uppåt och sätts det för högt pekar de istället nedåt. Med AK-metoden mäter vi och analyserar just dina biologiska förutsättningar så att implantatet hamnar på bästa stället och resultatet blir så naturligt som möjligt.

Normalt, ja. Tillfällig känselnedsättning är ofrånkomlig.

I många fall handlar en bröstförstoring snarare om att få den form och volym man vill att brösten ska ha, snarare än att de ska bli så mycket större. På det sättet är ordet ”förstoring” lite vilseledande. De flesta av våra patienter vill ha proportionerliga bröst som passar till just deras kropp.

Vilken typ av implantat och storlek som passar just dig bäst beror på dina individuella förutsättningar och hur just din kropp ser ut. Med stor sannolikhet ser inte du och din vän exakt likadana ut och det som blir bäst för dig är inte säkert att det är samma som passade henne. Vi gör en ordentlig analys i samband med konsultationen och väljer tillsammans ut det om motsvarar det resultat som du vill uppnå

Du får hjälp av plastikkirurgen i samband med konsultationen att välja det bröstimplantat som passar just dig bäst för det resultat som du vill uppnå. Det är viktigt att noga analysera och diskutera innan det slutgiltiga valet görs.

Det är ett sätt att visualisera hur slutresultatet kommer att se ut av din bröstförstoring. Vi tar en bild av dig med en särskild 3D-kamera och använder sedan en dator för att visa hur olika former och storlekar på implantat kommer att se ut på just dig. Det är ett sätt för plastikkirurgen och dig att komma fram till vilket resultat just du vill ha och också kunna jämföra olika alternativ.

Det är egentligen en smaksak. Vad vill du uppnå för resultat och hur vill du att dina bröst ska se ut efter din bröstoperation. Man kan få ett naturligt fint resultat med båda varianterna.

Oftast är det bäst att lägga det under bröstmuskeln. Dels  döljer muskeln själva implantatet vilket ger ett mer naturligt resultat. Dels bidrar det till att bröstimplantatet hålls bättre på plats.

Silikonet som implantatet innehåller är sk formstabilt, dvs det är inte flytande utan påminner om konsistensen på ett geléhallon. Om implantatet av någon anledning skulle gå sönder så kan inte innehållet ”flyta ut” i kroppen”.

De är mjuka och följsamma men naturligtvis inte lika mjuka som ett helt ”naturligt” bröst känns. I samband med din konsultation får du möjlighet att känna och klämma på de olika implantaten

Enkelt förklarat betyder det att kroppen bildar en vävnad runt själva implantatet, som ett skal ungefär. Det är i sig inte farligt men kan kännas obehagligt bland annat eftersom bröstet kan bli hårt och det kan även ändra form. Detta åtgärdar man med en ny operation där man byter ut implantatet. Risken är ungefär 4-5% under de första 10-15 åren efter operationen.

LÄS MER HÄR

Med dagens implantat finns det egentligen inte någon exakt gräns men många väljer att av olika anledningar byta ut sina implantat efter 10-15 år, då det kan vara lämpligt att boka en ny konsultation. Dels får du hjälp med en undersökning av brösten och implantaten, dels förslag på eventuell ny operation om det behövs. Viktigt att tänka på är att det händer mycket med kroppen på 10-15 år – den åldras och genomgår andra förändringar som t ex viktnedgång och graviditet och amning.

Ja, du får vara beredd på att det gör ont under den första tiden efter operationen men vi hjälper dig med lämplig smärtlindring.

Vi rekommenderar att du inte tränar alls under de första tre veckorna efter din operation. Promenera är ok redan direkt efter operationen. Efter tre veckor är det ok att börja träna men man ska undvika träning som påverkar bröstmusklerna och därför ska man undvika alla övningar där armarna används t ex

Ja, det går bra att göra mammografi men det är viktigt att du talar om för sköterskan innan undersökningen att du har bröstimplantat så att de kan utföra den på rätt sätt

Som vid alla typer av kirurgi finns det risk för infektion. Andra risker är asymmetri i läkningsfasen, rotation av implantatet, veckbildning av protesens ytterhölje, känselpåverkan runt ärret och i vissa fall även på andra delar av bröstet. På senare år har en ny orsak till så kallad sen sårvätskebildning uppmärksammats, BIA-ALCL. Det är en mycket ovanlig form av lymfom som i de flesta fall helt kan botas genom avlägsnande av implantatet och omgivande bindvävshinna.

Genom vår Trygghetsgaranti får du hos oss en kostnadsfri korrektionsoperation av eventuella oönskade resultat och komplikationer som kan  kopplas till den primära operationen. Trygghetsgaranti i 12 månader ingår i det priset du betalar för din bröstförstoring. Om du vill kan du mot en extra kostnad förlänga Trygghetsgarantin så att den gäller i tre eller fem år.

Det finns inga tecken som visar på att bröstimplantat påverkar amning på ett negativt sätt.

Kapselbildning är något som uppstår när det bildas en förtjockad bindvävskapsel runt implantatet som gör att bröstet kan kännas hårt. Den knottriga ytan på implantatet har till syfte att minska risken för detta.

En kapselbildning är i sig inte farlig, men kan försämra formen och konsistensen på brösten. I det fall kraftig kapselbildning skulle uppstå kan det vara nödvändigt med en kompletterande operation. Då vidgar man kapseln via de gamla hudsnitten så att brösten åter känns mjuka, en så kallade kapselklyvning.

Har du fler frågor och funderingar är du välkommen att kontakta oss. Likaså om du vill boka tid för konsultation är du välkommen att kontakta oss.

Bröstet kan bli lite ömt, tappa formen och kännas obehagligt. Misstänker man kapselbildning eller att någonting annat inte är som det ska med brösten eller implantaten, är det viktigt att kontakta oss. Då bokar vi in ett besök hos din plastikkirurg som undersöker och föreslår lämplig åtgärd.

Akademikliniken erbjuder en kostnadsfri korrektionsoperation av eventuella oönskade resultat och komplikationer kopplat till den primära operationen genom vår Trygghetsgaranti. I grundpriset för en bröstförstoring eller bröstförstoring I kombination med lyft ingår alltid Trygghetsgaranti under en 12-månaders period efter den primära operationen har utförts. Om man önskar som kund, kan man mot en extra kostnad, förlänga garantin till 3 eller 5 år.

Läs mer om trygghetsgaranti bröst här