En platt och välformad mage är något som många önskar sig. Ibland kan det vara svårt att uppnå med hjälp av bara träning och bra kost. Även om man är vältränad och äter bra kan man få problem med putande eller slapp buk.
Bukplastik görs efter viktförändringar, graviditet, eller som korrektion efter kirurgiska ingrepp med ärr som läkt fult. Operationen görs för att ta bort överskottshud och fett från magen. Ofta görs operationen i kombination med att man syr ihop försvagade och separerade magmuskler. Resultatet är en slätare och jämnare mage. På engelska kallas denna operation ofta för en ”tummy tuck” .
Viktigt att tänka på är att varken fettsugning eller bukplastik är metoder för generell viktminskning och kan inte heller ersätta träning och bra kost. Vi utför bukplastik i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Olika typer av bukplastik
Fettöverskott på magen kan i vissa fall åtgärdas med enbart en fettsugning. Men exempelvis efter en graviditet eller kraftig viktnedgång finns också ett hudöverskott. Då behövs en bukplastik för att uppnå det resultat som man är ute efter.
Full bukplastik
Finns det överskott på fett och hud både ovanför och nedanför naveln så brukar vi rekommendera en mer omfattande bukplastik, en så kallad full bukplastik.
Cirkumferent bukplastik / Bodylift
Ibland uppstår överskott av fett och hud endast nedanför naveln. Då kan det räcka med en mer begränsad operation. Den kallas liten eller modifierad bukplastik. Om fett- och hudöverskottet även fortsätter på kroppens baksida behövs en såkallad cirkumferent bukplastik för bästa slutresultat.
Bukplastik med T-snitt
Vid en bukplastik med T-snitt kan man delvis återställa magens ursprungliga utseende genom att ta bort överskottshud. Operationen innebär att man tar bort ett horisontellt hudöverskott från nedre delen av magen, samt ett lodrätt hudöverskott i en kil uppåt från mitten. Resultatet är ett omvänt t-format ärr i form av ett lågt vågrätt ärr och ett lodrätt ärr som går från mitten av det vågräta ärret upp till bröstbenet. Operationen kallas också Fleur de Lis efter den franska liljan, eftersom ärret liknar symbolen på den. Skillnaden mot en vanlig bukplastik är att man också stramar upp maghuden från sidorna. Det vågräta ärret placeras så lågt som möjligt så att det inte syns över underkläderna, vilket hos kvinnor kallas bikinilinjen.
“Mammamage”
Uttänjda bukmuskler som har förslappats, försvagats och delat på sig efter till exempel en graviditet, åtgärdas också vid en bukplastik. Denna typ av besvär brukar ibland kallas för ”mammamage”. Vid graviditet glider de raka bukmusklerna åt sidan för att ge plats åt barnet. Dessa hittar ibland inte tillbaka, utan man får det som kallas “rektusdiastas”. Detta leder i sin tur till nedsatt bålstabilitet och man får kompensera med andra muskler med ländryggssmärta till följd. Rent estetiskt upplever många kvinnor att buken putar ut under dagen. Den är ofta platt när man vaknar för att sedan bli mer och mer prominent. Vid en bukplastik syr vi ihop de båda raka bukmusklerna igen vilket leder till plattare mage och mindre belastning på ryggen.
När är det inte lämpligt med bukplastik?
Bukplastik och fettsugning är inte en viktminskningsmetod. Om magen är stor på grund av en fettansamling inne i själva magen (runt tarmarna) så hjälper inte fettsugning och bukplastik. Det kan endast åtgärdas genom att motionera och äta rätt och därmed gå ned i vikt. Det eventuella hudöverskott som sedan kan uppstå efter viktminskningen kan först då åtgärdas med en bukplastik. Läs mer om hudöverskott vid viktminskning.
Resultatet av en bukplastik är permanent men om man genomgår stora viktförändringar efteråt så kan det ha negativ inverkan på det långsiktiga resultatet. Planerar du ytterligare graviditeter eller en större viktminskning så är det bättre att vänta med operationen.