BOKA

Ögonlocksplastik hos Akademikliniken i Malmö

boka konsultation

På Akademikliniken i Malmö har vi lång erfarenhet av ögonlocksplastik. Anledningarna för att vilja göra ögonlocksplastik är många. Med åldern försvinner ofta ögonens ungdomliga och uppmärksammade uttryck. Bland annat för att tunga och hängande ögonlock samt påsar under ögonen ger ett trött och åldrat utseende.

boka konsultation

Vad är ögonlocksplastik?

Ögonlocksplastik för att åstadkomma ett yngre och piggare utseende kring ögonen är ett av de vanligaste plastikkirurgiska ingreppen som utförs på medelålders patienter. Ibland genomförs ögonlocksplastik i Malmö även på yngre patienter, som vill åtgärda ett trött och svullet utseende som kan bero på arvsanlag*.

Åldrandeprocessen innebär att huden förändras med sämre elasticitet och ett tilltagande hudöverskott. Den sämre elasticiteten i vävnaderna gör att det fett som omger ögat buktar ut. Hur de övre ögonlocken ser ut har också ett klart samband med den tilltagande överskottshuden i pannan och en sänkning av ögonbrynen. De undre ögonlockens utseende har också ett starkt samband med hur kindfettet sänks under åldrandet. Detta gör att ett mellanansiktslyft ibland är en bättre åtgärd än ögonlocksplastik för att föryngra ögonlocken.

Vad händer hos oss?

Vid ett första besök hos oss i Malmö träffar du en plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål kring ögonlocksplastik. De går igenom operationen och svarar på dina frågor om hur det är att göra ögonlocksplastik i Malmö. Det är viktigt att du har realistiska förväntningar och får information om vilka områden som kommer att förbättras vid ögonlocksplastik. Vid besöket får du även information om vad ingreppet kan kosta, våra väntetider mm.

Du kommer också att få fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd och eventuella tidigare sjukdomar och operationer. Om du väljer att gå vidare med en operation i Malmö hjälper vi dig att boka en operationstid.

*Vi vill understryka att ögonlocksplastik inte garanterar samma resultat för alla. Detta är individuella behandlingar vars resultat varierar från person till person.

Så går en ögonlocksplastik till

 • Vi går igenom dina önskemål och förväntningar

  Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

  Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

  Hur du ska förbereda dig

  Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

 • Fotografering av operationområdet

  På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen, som fotograferar operationsområdet. Du får också träffa din narkosläkare.

  Operationen tar 1-1,5 timme

  Operationen sker under narkos och lokalbedövning och tar cirka en till en och en halv timme.

  Vid övre ögonlocksplastik läggs snittet i globvecket och en hudoval avlägsnas. Vid undre ögonlocksplastik läggs snittet utanför den yttre ögonvrån och följer sedan undre ögonlockets kant precis under ögonhåren.

  Om enbart fett avlägsnas från undre ögonlocket kan detta ibland göras via ett snitt på insidan av ögonlocket.

 • Kylglasögon

  Efter operationen får du ligga kvar och vila på Akademiklinikens vårdavdelning ett par timmar med ”kylglasögon”. Du kommer att känna en dunkande ömhet i ögonen när lokalbedövningen har släppt, men det är ingen intensiv smärta.

  Ta med mörka glasögon

  Redan ett par timmar efter ingreppet kommer du att få blåmärken, det är helt normalt. Men ta gärna med ett par mörka glasögon som du kan bära när det är dags att gå hem. Det dröjer inte mer än 2-3 dagar förrän dina blåmärken skiftar färg till en mer gulaktig ton och efter 10–14 dagar har de i stort sett försvunnit.

  Svullnaden går över snabbt

  Det uppstår också en svullnad som finns kvar några dagar efter ingreppet, under den första tiden kan du även uppleva en viss känselnedsättning i ögonfransarna. Det är också något som brukar gå över snabbt.

  Ibland kan det uppstå en mindre blodutgjutelse i ögonvitan, som kan finnas kvar upp till tre veckor. Likaså brukar man känna en viss stelhet och dragningskänsla som finns kvar ett tag efter att stygnen har tagits bort.

  Återbesök för att ta bort stygnen

  Efter fyra till sju dagar kommer du på återbesök till Akademiklinikens mottagning för att ta bort stygnen, men självklart är du välkommen att höra av dig till oss tidigare.

  Du kan arbeta redan dagen efter operationen, men de flesta brukar vara borta från arbetet ett par veckor av sociala skäl.

  Du bör inte köra bil de närmaste 24 timmarna efter operationen. En del patienter upplever att det är besvärligt att läsa den första veckan efter operationen, men dessa besvär försvinner snabbt.

  Lyssna till kroppens signaler

  Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Vi rekommenderar att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter under ett par veckor, däremot får du gärna ta lugna promenader. Undvik också att sola ärren.

  Se slutresultat efter 6 månader

  Även om slutresultatet går att bedöma tidigast efter sex månader kommer du att se en förbättring redan när vi tar bort stygnen. Men det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Resultatet varierar mellan olika människor beroende på såväl skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet. Ärren blir vanligtvis väldigt diskreta. Det pratar vi igenom inför operationen.

  Du når oss dygnet runt

  När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Före- och efterbilder