Botulinumtoxin – Botox – mot rynkor och fina linjer

Botulinumtoxin är en säker behandling som väl utförd ger dig ett naturligt resultat och ett ansikte som ser utvilat och fräscht ut. Medlet används bland annat mot kråksparkar och argrynkan.

Botulinumtoxin är en injektionsbehandling som blockerar den nervsignal som gör att en muskel dras samman. Resultatet är att linjer och rynkor som skapats av att du till exempel kisat mot solen eller rynkat pannan, mjukas upp och blir mindre synliga.

Botulinumtoxin (Botox) är en förkortning av botulinumtoxin typ A och är en av världens vanligaste medicinska estetiska behandlingar. 2014 utfördes cirka 5 miljoner behandlingar med botulinumtoxin världen över. Vi utför Botulinumtoxin (Botox) behandlingar i StockholmGöteborg och Malmö och i fler städer (se i rutan till vänster).

Botulinumtoxin (Botox) mot kråksparkar och argrynkan

En behandling med botulinumtoxin är lämplig när

  • du har markerade linjer mellan ögonbrynen (argrynkan) som får dig att se trött, arg eller ledsen ut.
  • du har ansiktsmuskulatur som orsakar rynkor runt ögonen (kråksparkar) och och de horisontella linjerna i pannan.
  • du har olika typer av assymetrier i ansiktet.

Medicinskt använder vi även botulinumtoxin för att behandla överdriven svettning (hyperhidros), migrän, överaktiv käkmuskulatur (tandgnissling) och muskelspasmer.

Förebygg rynkor och fina linjer

I regel utförs behandlingen på redan befintliga rynkor och linjer. Men ibland kan förebyggande behandling vara lämplig om man har utpräglade anlag för att utveckla markerade rynkor eller en mycket aktiv ansiktsmuskulatur.

Har man rynkor eller veck i ansiktet som orsakats av att ansiktets vävnader tappat sin elasticitet och huden blivit slapp, som till exempel nasolabialvecken (från näsan ned mot mungiporna) så är fillers eller fettransplantation en mer lämplig behandling.

Att tänka på före och efter behandling

Före
Inför din behandling är det viktig att undvika blodförtunnande läkemedel (rådgör gärna med oss innan) och att du inom behandlingsområdet är frisk, det vill säga att inga hudutslag finns. Behandlingen passar inte för dig som är gravid eller ammande.

Efter
24 timmar efter din behandling är det viktigt att undvika att massera det behandlade området, bastubad, intensiv fysisk aktivitet och intag av alkohol.

Fördelar med botulinumtoxin

+ Säker behandling om den utförs av legitimerad läkare eller sjuksköterska.

+ Behandlingen gör inte särskilt ont och innebär ingen direkt konvalescens.

+ Väl utförd behandling ger dig ett naturligt resultat och ett ansikte som ser utvilat och fräscht ut.

Nackdelar med botulinumtoxin

– Behandlingen är inte permanent utan måste göras om var tredje till var sjätte månad.

– Det finns viss risk för bland annat tunga ögon. Besvären är dock övergående.

– Vid behandling av känsliga områden kan det ibland uppstå blåmärken.

10 saker som du bör kolla upp inför din injektionsbehandling

Injektionsbehandlingar med fillers och botulinumtoxin har blivit allt vanligare i Sverige. Trots att dessa behandlingar kan medföra hälsorisker finns idag ingen specifik lagstiftning för estetiska behandlingar.

För att hjälpa dig har vi satt ihop en lista med 10 saker som du själv måste kolla upp inför din injektionsbehandling.

Vad bör jag kolla upp innan min behandling
Konsultation

Vad kostar behandling med botulinumtoxin?

Det exakta priset för en behandling med botulinumtoxin (Botox) beror på en rad olika faktorer. Bland annat omfattningen av problemet och om du ska göra en kombinationsbehandling. I samband med konsultationen får du en kostnadsberäkning.

Se priser för Botulinumtoxin (Botox)

Certifierade läkare & sjuksköterskor

Ett bra resultat är helt beroende av att du injicerar exakt rätt mängd av läkemedlet på exakt rätt plats. Det ställer stora krav på kompetens och erfarenhet hos behandlaren. Du bör vara noga med att anlita en legitimerad läkare eller sjuksköterska med lång dokumenterad erfarenhet. Och som är certifierad att utföra denna behandling.

Alla som utför injektionsbehandlingar hos Akademikliniken är legitimerade. Inom kort är de också alla certifierade behandlare för estetisk injicering av det Estetiska Injektionsrådet (en fristående arbetsgrupp med representanter från branschen).

Boka tid för konsultation

Kombinationsbehandling med fillers

Ofta kombinerar man botulinumtoxinbehandling med fillers. Fillers används bland annat för hudföryngring, ansiktskonturering, att skapa volym och släta ut rynkor samt förstora läppar. För optimal effekt är det bra att komplettera med hudvårdsprodukter anpassade för just din hudtyp. Vilka som passar dig får du råd om av din behandlare.

Boka tid för konsultation

Före- och efterbilder

Se fler bilder

Alternativa testmetoder

Angående djurförsök och botulinumtoxin typ A

På grund av nationella regelverk har djurförsök varit en oundviklig metod i många länder för att säkerställa kvaliteten på botulinumtoxin typ A, både för medicinskt och estetiskt bruk.

EU har nu godkänt alternativa testmetoder för läkemedelsföretaget vilket innebär att djurförsök inte längre är nödvändigt för att testa säkerheten.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev