Hybridbröst, bröstlyft, bröstförstoring. Vad är egentligen vad?

Bröst, Före- & efterbilder

Illustration av bröst

Inga kvinnor har likadana bröst. Det finns lika många variationer som det finns bröst och de har alla olika storlek, täthet och form. Varje kvinnas bröst är unika för just henne.

En del kvinnor är fullt ut nöjda med sina bröst medan det finns andra som av olika anledningar funderar på en korrigering. Det kan vara en önskan om större, mindre, fastare bröst alternativt en annan form eller en mer proportionerlig byst.

Det är högst personligt och endast individen själv som avgör vad hon tycker är önskvärt och om hon upplever ett behov av korrigering. Olika ingrepp krävs beroende på vilket resultat man önskar uppnå. Men hur vet vad man ska välja?

 

Lyfta en slapp byst – Bröstlyft

En slapp och hängande byst kan vara ett genetiskt arv alternativt en konsekvens av tex graviditet, amning, viktnedgång eller ålder. Ett bröstlyft förändrar inte egentligen volymen på brösten utan lyfter endast upp dem, detta görs genom att avlägsna överskott av hud. En ökad volym kan ibland ändå upplevas efter ingreppet då en del av det hängande hudområdet avlägsnas och bröstet ”tightas till”. Brösten upplevs rundare och fylligare.

Före- och efterbilder bröstlyft

 

Illustration för bröstlyft

Minska volymen och göra fastare – Bröstförminskning

Har man en byst som man upplever är för tung kan man göra en bröstförminskning. Det är ett ingrepp där man avlägsnar både hud och körtelvävnad för att få en lättare byst. I regel är det samma ingrepp som ett bröstlyft med den skillnaden att minskar volymen i bröstet.  Man får så på detta vis ett mindre och fastare bröst.

Öka volymen – Bröstförstoring

De som väljer att göra en bröstförstoring vill fylla ut och/eller öka storleken och konturen på sina bröst. Ingreppet riktar sig till dem som av olika skäl upplever att de har en för liten byst eller till dem som upplever en förlorad spänst, fasthet och volym till följd av tex graviditet/amning eller åldrande. Även viss storleksasymmetri på brösten kan korrigeras med implantat. Bröstförstoring kan göras på tre olika sätt.

1. Implantat

Den vanligaste metoden idag är fortfarande bröstförstoring med något typ av bröstimplantat. Det finns många olika varianter och storlekar på implantat och de ger alla olika resultat på olika individer. Implantat bör  alltid väljas med individens grundläge och förutsättningar i åtanke.

Läs mer om bröstförstoring med implantat ≥

2. Med eget fett

En annan typ av bröstförstoring är bröstförstoring med kroppseget fett. Det innebär i praktiken att man först tar fett från någonstans på kroppen (fettsugning) och sen flyttar det till brösten genom en fettransplantation. Detta förutsätter såklart att man har tillräckligt med fettdepåer att ta av. Här får man alltså ett fylligare bröst genom att spruta in egen fettvävnad. Om man känner att en mindre volymökning är tillräckligt för dig då kan en bröstförstoring med eget fett vara ett bra alternativ. Bröstförstoring med fett ger ett naturligt resultat som känns mjuk, en annan fördel är att ärren blir mindre än om du väljer att göra en bröstförstoring med implantat eftersom fettet sprutas in.

3. Kombination implantat och fett – Hybrid

Här kombinerar man bröstimplantat med eget fett genom en fettransplantation. Ingreppet kalla ibland även Hybridbröstförstoring.

Bröstförstoring med implantat och fett kan ge en förändrad form och/eller storlek av brösten. Den kroppsegna vävnaden täcker implantatet och minskar risken för att implantatkanter blir synliga. Detta är något som kan hända vid en “vanlig” bröstförstoring med enbart implantat om man har lite egen bröst- och fettvävnad.

Före- och efterbilder bröstförstoring

På Akademikliniken utför vi även vårtgårdsplastik, bröstrekonstruktion, uttag av implantat och liknande ingrepp. Ingen fråga eller fundering är fel eller konstig. Boka en konsultation med en av våra plastikkirurger för att se vad vi kan göra för just dig. Under en konsultation får du svar på alla dina frågor samt information om kostnad för eventuellt ingrepp.

Läs mer om konsultation hos plastikkirurg eller boka direkt nedan.

Boka konsultation