Läppkirurgi

Idag är estetisk läppkirurgi ett vanligt ingrepp. Under åren har vi hjälpt patienter med åldersrelaterade förändringar, medfödda avvikelser eller en önskan om större läppar.

Mindre korrigeringar utför vi under lokalbedövning. Till exempel vid injektionsbehandling av rynkor. När det gäller åldersrelaterade problem, som en lång överläpp, gör din kirurg ett snitt vid näsans underkant. För att korrigera neddragna mungipor genomför vi en mungipelyftning genom ett vinklat snitt i och ovanför mungipan.

Större läppar

Önskar du större läppar kan vi göra på olika sätt. En metod är så kallad V-Y-plastik. Då lossar vi slemhinnan V-formigt på läppens insida och syr ihop den Y-format. Då skjuts slemhinnan framåt. Många väljer att kombinera ingreppet med fettinjektioner. Då tar vi fett från någon del av kroppen och efter en speciell rengöringsprocess injiceras detta i din läpp.

Flera injektionsbehandlingar med fett

Vid fettinjektioner kan cirka 70 % av fettet försvinna de första veckorna efter ingreppet. Därför kan man behöva upprepa injektionsbehandlingen en eller flera gånger. Vanligtvis väntar man upp till sex månader med en andra injektionsomgång. Det är också individuella variationer när det gäller hur mycket fett som stannar kvar.

Hyaluronsyra

En annan metod för att få större läppar är att injicera icke kroppsegna preparat, till exempel Hyaluronsyra. Med den här metoden försvinner effekten efter cirka ett halvår. Det finns även många tillverkare av artificiella injektionspreparat som ger permanenta effekter. Vi rekommenderar ytterst sällan dessa preparat eftersom de också kan ge bieffekter.

Att tänka på före operation

Läs här vad du behöver tänka på före din operation.

Före- och efterbild

Se fler bilder

Så går läppkirurgi till

Inför operation

Konsultation för injektionsbehandling

Går igenom dina önskemål och förväntningar

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Vad som gäller vid narkos

Praktisk information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat berättar vi hur du ska förbereda dig inför din operation samt vad som gäller vid narkos.

Försök hålla dig i form

Det är bra om du förbereder dig inför operationen genom att hålla dig i form och tar reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter ingreppet. Vi finns alltid tillhands och svarar på dina frågor.

På operationsdagen

Fotografering av operationsområdet

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen, som detaljplanerar operationen och fotograferar operationsområdet. Du får också träffa din narkosläkare.

Gå hem samma dag

En operation av läpparna sker normalt under narkos och tar ofta inte mer än en timme. Tiden kan dock variera beroende på ingreppets omfattning.

Efter några timmars vila och omvårdnad kan du oftast gå hem samma dag.

Efter ingreppet

Svullnaden försvinner sucessivt

De första dygnen efter operationen kan du uppleva en känsla av svullnad, stelhet, spänning och ömhet. Det är helt normalt och kommer successivt att försvinna under de första veckorna efter operationen. För att snabbare minska svullnaden rekommenderar vi att du kontaktar någon av våra hudterapeuter.

Återbesök efter en vecka

Du kan arbeta redan dagen efter operationen. Men du kommer vara svullen i två till tre veckor. Efter fem till sju dagar kommer du på första kontrollen. Men du är välkommen att höra av dig till oss när som helst.

Håll igång med lugna promenader

Eftersom en läkningsprocess är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.

Tre veckor efter operationen kan du träna som vanligt. Undvik också att sola om yttre synliga snitt använts vid din läppoperation under sex månader.

Slutresultat efter 6 månader

Även om slutresultatet – fylligare läppar och ett mer ungdomligt utseende – går att bedöma tidigast efter sex månader kommer du att se en förbättring redan när vi tar bort stygnen. Men det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Resultatet varierar mellan olika människor beroende på såväl skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet. Det är något vi pratar igenom inför operationen.

Du når oss dygnet runt

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Kombinations- och efterbehandling

Kombinationsbehandling

Läppkirurgi kan kombineras med andra ansiktsingrepp, som ansiktslyft, pannlyft, ögonlockskirurgi, fettsugning, fettinjektioner och rynkinjektionsbehandling. Injektionsbehandlingar som inte ger några permanenta effekter utförs av sjuksköterskor på Akademiklinikens mottagning.

Har du problem med små rynkor runt munnen kan vi åtgärda detta genom lokal behandling, till exempel med laser, kemisk peeling, hudslipning eller injektionsbehandling. Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom vid konsultationen.

Boka konsultation

Efterbehandling

För att du ska få en vacker helhet är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet. På Akademiklinikens hudcenter kan du boka tid hos våra kompetenta hudterapeuter. Där finns även Akademiklinikens egen hudvårdsserie som vi har utvecklat under flera år av forskning.

Boka konsultation

Kvalitet & trygghet

Trygghetsgaranti ingår alltid

I grundpriset för en läppkirurgi ingår alltid Trygghetsgaranti. Det betyder att eventuella oönskade resultat och komplikationer kopplat till den primära operationen åtgärdas med en kostnadsfri korrektionsoperation.

Läs mer om vår Trygghetsgaranti