Tejpa ärr kirurgtejp

Plastikkirurgi

ärrbehandling

Att ta hand om ditt ärr efter en operation eller skada är avgörande för att det ska kunna läka på bästa sätt. Vid vissa typer av plastikkirurgi kan det vara användbart med kirurgtejp för att stödja läkningsprocessen.

Kirurgtejp och andra ärrläkningsartiklar

Kirurgtejp eller ärrtejp, används för att förbättra läkningsprocessen för ärr. Den håller samman kanterna och minskar spänningen över såret, vilket minimerar risken för att ärren blir breda eller upphöjda. Den fungerar också som ett skydd mot omgivningen och bakterier.

Utöver kirurgtejp finns det andra ärrläkningsartiklar som kan vara användbara, till exempel:

 1. Silikonplåster och geler: Dessa skapar en fuktig miljö som kan hjälpa till att mjuka upp och platta till upphöjda ärr. De används ofta efter att såret har läkt helt för att förbättra ärrets utseende.
 2. Ärrkrämer och salvor: Innehåller ofta ingredienser som vitamin E, silikon eller andra ärrminskande komponenter. De kan hjälpa till att mjuka upp och bleka ärr.
 3. Tryckkläder: Används ofta efter större kirurgiska ingrepp, som brännskadeoperationer, för att minska risken för upphöjda ärr.
 4. Solkräm: Efter ett kirurgiskt ingrepp är det viktigt att skydda ärret från solen, eftersom UV-strålning kan göra ärr mörkare. En solkräm med högt SPF rekommenderas för att skydda ärret.

Hur man tejpar ett ärr med kirurgtejp

Vi rekommenderar att du pratar med din läkare eller kirurg innan du börjar använda kirurgtejp, särskilt om ditt ärr är färskt eller om du har känslig hud. Att tänka på när du applicerar kirurgtejp:

 1. Innan du applicerar tejpen, se till att såret är rent och torrt. Använd mild tvål och vatten och klappa torrt försiktigt med en ren handduk.
 2. Klipp tejpen så att den passar längden på ditt ärr. Om ärret är särskilt långt, kan du använda flera bitar av tejpen.
 3. Dra bort skyddspappret och applicera tejpen direkt över ärret. Se till att tejpen sitter slätt och inte bildar några veck eller bubblor.
 4. När tejpen är på plats, tryck försiktigt med fingrarna för att säkerställa att den fäster ordentligt.
 5. Låt tejpen sitta på plats i flera dagar. Om den börjar lossna tidigare, byt ut den.
 6. När det är dags att ta bort tejpen, gör det försiktigt för att undvika att irritera huden.

Kirurgtejp efter plastikkirurgi

Efter plastikoperationer är det viktigt att ta hand om såret för att säkerställa optimal läkning och minimal ärrbildning. Kirurgtejp används ofta efter följande plastikkirurgiska ingrepp:

 1. Bröstoperationer: Efter bröstförstoring, bröstlyft eller bröstreduktion kan kirurgtejp appliceras längs snittlinjerna för att stödja läkningen och minimera ärrbildningen.
 2. Ansiktslyft: För att minska synligheten av ärr runt öronen eller hårfästet.
 3. Bukplastik: Längs det horisontella snittet i nedre delen av magen.
 4. Ögonlocksplastik: Längs de fina snittlinjerna i övre eller nedre ögonlocket.

Oavsett vilket plastikkirurgiskt ingrepp du överväger eller har genomgått, är det viktigt att följa din kirurgs råd när det gäller ärrvård. På Akademikliniken är vi dedikerade till att ge våra patienter den bästa möjliga vården, både under och efter operationen, för att säkerställa fina långvariga resultat.

Ärrkorrigering hos Akademikliniken

Varje ärr berättar en historia, men de kan också vara en källa till obehag eller självmedvetenhet. Våra specialister på Akademikliniken använder sig av de senaste metoderna för att behandla ärr som laserbehandlingar, microneedling och kirurgiska korrigeringar. Men vårt mål är inte bara att behandla ditt ärr, utan också att ge dig självförtroendet att känna dig som ditt bästa jag.

Boka konsultation