Minska framträdande ärr

Vi tar ofta emot patienter som söker hjälp för fula ärr efter tidigare operationer, efter olyckor eller så kallade självskadeärr.

Ett ärr uppstår när en skada eller ett operationssnitt går igenom de djupare delarna av läderhuden och kanske in i underliggande fettskikt. Ett sådant ärr kommer aldrig att försvinna.

Ärr mer diskreta med åldern

Med tiden mognar alla ärr och syns mindre. Men det finns många individuella faktorer som påverkar hur ärr ser ut och hur de förändras. Ärr i ansiktet har en tendens att bli mer diskreta än ärr på bröst, rygg och axlar. Tvärtemot vad man kan tro blir ärren mer diskreta ju äldre patienten är.

Eftersom unga människor har en mycket aktiv ärrläkning kan ärren bli mer röda och hårda. Dessutom är deras hud mer elastisk, vilket gör att ärret kan öka på bredden när stygnen tas bort.

Så går ärrkorrigering till

Inför operation

Lyssnar till dina önskemål och förväntningar

Första gången du besöker oss får du träffa en plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål, går igenom operationen och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som ska behandlas, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer. Vi pratar också om dina förväntningar.

Förbered genom att hålla dig i form

Om du väljer att gå vidare bokar vi en operationstid. Det är bra om du förbereder dig inför ingreppet genom att hålla dig i form och tar reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter ingreppet. Vi finns alltid tillhands och svarar på dina frågor.

På operationsdagen

Skära bort ärren

Det bästa sättet att åtgärda indragen ärrvävnad är att skära bort ärren och föra in ett fettlager under huden. På så sätt kommer ärrytan upp i normal höjd. Det går även att slipa ärr som till exempel acneärr.

Strål- eller kortisonbehandling

En annan vanlig åkomma är så kallade keloider. Det är ett ärr som har vuxit på höjden på grund av en alltför aktiv ärrläkning. Andra upphöjda ärr är så kallade hypertrofiska ärr. Dessa är rodnade och kan medföra klåda och stickningar i huden.

För att få ett bra resultat när man korrigerar den typen av ärr behövs ofta ytlig strål- eller kortisonbehandling i samband med att ärret skärs bort.

Lokalbedövning, ibland lättare narkos

Bedövningsformen beror på hur stort ärret är. Mindre ärr kan opereras med enbart lokalbedövning. Större ärr kan behöva någon form av ytlig narkos tillsammans med lokalbedövningen.

Efter behandlingen

Du når oss alltid

När du går hem efter en operation får du alltid ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och du är välkommen att ringa oss om du har några frågor.

Våra priser

Konsultation

Vad kostar ärrkorrigering?

Priset för en ärrkorigering beror på en rad faktorer. Bland annat på omfattningen av ingreppet och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.

Se priser för reducering av ärr

Efterbehandling

För att få ett långsiktigt bra resultat är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet. På Akademiklinikens hudcenter kan du boka tid hos kompetenta hudterapeuter. Där finns även Akademiklinikens egen hudvårdsserie som utvecklats under flera års forskning.

Läs mer om vår hudvårdsprodukter

Privat sjukvårdsförsäkring

Om du har en sjukvårdsförsäkring som privatperson eller via ditt företag kan den gälla vid vård på Akademikliniken. Vi samarbetar med flera försäkringsbolag. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se om den gäller hos oss.