“Mitt jobb är att se till så att du blir förbättrad – inte förändrad”

Fråga våra experter

Spännande Intervju med Flemming Lauridsen – Plastikkirurg som är expert på ansiktslyft hos Akademikliniken i Malmö.

Flemming Lauridsen är plastikkirurg hos oss på Akademikliniken i Malmö, och har varit specialiserad plastikkirurg i 25 år. Han har en enorm kunskap och är känd för att skapa fantastiska resultat, särskilt inom ansiktskirurgi. Han har själv drivit en plastikkirurgiklinik tidigare i Köpenhamn, och har bidragit med flera internationella vetenskapliga artiklar inom plastikkirurgi.

Flemming undervisar även och driver workshops i USA, Polen, Slovakien, Dubai och Mexiko. Han är även medlem i: Dansk Kirurgisk Selskab, Dansk Selskab for Plastik- og Rekonstruktionskirurgi, European Society of Aesthetic Plastic Surgery og International Society of Aesthetic Plastic Surgery

Hur fungerar egentligen ett ansiktslyft hos Akademikliniken i Malmö?
Det första steget i ett ansiktslyft är alltid att sätta sig ner med patienten och noggrant utvärdera vilken förändring de söker. Jag brukar be patienterna svara på frågan ”Vilka tre saker är det som stör dig mest med ditt ansikte?” På det sättet kan man få en tydlig bild av patientens förväntningar.
På grund av att genomsnittsåldern ökar så känner sig många äldre friska, men tycker att de ser gamla ut. Ett ansiktslyft är ett sätt att få balans i det man ser i spegeln, och få det att matcha hur man faktiskt själv känner sig inuti.
Sedan måste man utvärdera hudens kvalitet och ansiktsformen. Vill patienten kanske bara åtgärda ett par rynkor? Då är kemisk peeling kanske ett bättre alternativ. Men om hela huden i ansiktet sjunker ner, då är kanske ett ansiktslyft en bra lösning för dem.

Skär man av hela ansiktet och sätter man sedan på det igen?
Många i Sverige har en felaktig bild av ansiktslyft och hur det går till och är rädda att de kommer se ut som en joker eller liknande. Den looken beror på att man har dragit bak huden, istället för att dra upp. Kindpåsarna ska dras upp och inte bak. Man gör generellt ett snitt från tinningen ned runt och bakom örat, och stramar upp, tar bort den överflödiga huden och sedan syr man det snyggt.
Jag är väldigt noga med att visa bra bilder och förklara för alla mina patienter exakt hur det fungerar.

Kan man välja att bara operera vissa bitar av ansiktet?
Absolut. Det kommer ofta patienter till mig på Akademikliniken i Malmö som vill göra ett ansiktslyft men egentligen bara stör sig på slappheten i halsen, och då passar ett isolerat halslyft nedanför käklinjen bättre. Ansiktslyft är ju både ansiktet och halsen. Det är det mest vanliga ingreppet. Hur mycket man stramar upp när man gör ett ansiktslyft beror på ansiktets slapphet, vilket är individuellt.

Får man ärr?
Det man måste förstå är att det inte finns någon kirurg som kan operera helt utan ärr. Men det syns inte så mycket vid ett ansiktslyft för man placerar det på rätt sätt. Uppe i tinningen, vid och bakom örat. Men efter ett par månader är det knappt synligt.

Ser man alltid förvånad ut efter ett ansiktslyft?
Nej, man delar in ansiktet i tre partier – och det är sällan man opererar alla partierna vid ett ansiktslyft. Om man vill operera den övre delen så är det ögonbryn och pannlyft som gäller. Även då är det viktigt för mig att poängtera att patienten kommer få ett så naturligt resultat som möjligt, man vill ju inte se ut som Jack Nicholson. Mitt jobb är att se till så att du känner dig förbättrad – inte förändrad.

Gör ansiktslyft ont?
Mina patienter har ofta sagt att de är blir förvånade över att de inte har så ont. De flesta patienter sövs, men ibland räcker lokalbedövning. Det stramar ju lite i ansiktet det kan man känna efteråt – i ett par veckor. Men det är inte en smärtsam operation.

Hur lång tid tar ett ansiktslyft?
Ungefär 3 h.

Blir du inte trött?
Nej jag är van vid det. Jag älskar mitt jobb och jag har gjort detta i många år.

Mini facelift före och efterbilder
Mini facelift och fettsugning under halsen hos Akademikliniken i Malmö.

Tycker du att du har ett stort ansvar?
Ja det är klart. Om du har opererat blindtarmen på sjukhuset så kan du ju inte själv se vad kirurgen gjort på insidan, du ser bara ärret. Skillnaden mellan en vanlig kirurg och en plastikkirurg är att mitt arbete syns. Speciellt när det gäller ansiktet.
Konsultationen är viktig. Alla patienter ska ha en bra känsla i magen efter att ha pratat med mig. Det är ett stort beslut. Och det är mitt ansvar att informera om komplikationer, risker och visa bilder.

När du var ny, var du rädd för att förstöra någons ansikte?
Ja, till en viss gräns är man alltid rädd i början. Men innan jag började med face lift så arbetade jag med att operera cancerpatienter i ansiktet på sjukhuset, så jag hade en bra grund innan jag ändrade bana till att utföra ansiktslyft. I början arbetar man tätt med en erfaren plastikkirurg. När det gäller plastikkirurgi så är erfarenhet allt, och jag har gjort detta i 25 år, så jag är otroligt trygg i det jag gör.

Vad är skillnaden på ansiktslyft och botox och fillers?
Rynkor i ansiktet framkommer av muskelaktivitet, som när man exempelvis lyfter på ögonbrynen. Botox och filler är det bra mot dessa rynkor – men om patienten känner att de inte kan åtgärda rynkorna med botox och fillers (om man exempelvis är äldre) så är ansiktslyft ett bättre alternativ. Det är även en ekonomisk fråga. Om du vill fylla hela ansiktet med fillers – då gör man det en gång per år, och det kan bli rätt dyrt. Ett ansiktslyft är dyrare up front men billigare i längden.

Hur gammal ska man vara för att göra för att få göra ansiktslyft hos Akademikliniken i Malmö?
Det kan man inte svara på en åldringsprocess är individuell. Men rökning och solning är det som förstör huden mest hos människor. Men det är klart att man inte ska göra det på för unga personer, det ger ingen mening.

Har du gjort det själv?
Nej, för vem skulle operera mig? Jag har 25 års erfarenhet, och det är svårt att hitta någon som skulle kunnat göra det tillräckligt bra ?.


Plastikkirurg Flemming Lauridsen.

Är du intresserad av ansiktslyft och vill boka en konsultation med Flemming Lauridsen på Akademikliniken i Malmö? Boka här eller kontakta oss på 040-26 30 00.