Imagebild för Akademikliniken

Kemisk peeling och laser-peeling

En medicinsk behandling med kemisk peeling eller laser-peeling förändrar både hudens utseende och kvalitet, dämpar rynkor, hjälper mot acneärr och ger en vacker struktur. Vi har de absolut senaste och mest effektiva behandlingarna.

Huden är avgörande för hela utseendet, och en frisk, jämn och fin hy gör stor skillnad i ansiktet. Hos oss kan din hy få ett helt nytt liv som gör att hela utseende förändras i grunden och ser många år yngre och fräschare ut.

Våra behandlare är experter på hud och utbildade i de allra senaste metoderna för allt från att bevara och fördröja åldrande av en redan fin och ungdomlig hy — och hela vägen till att totalt kunna förändra en äldre hy med problem. Efter en noggrann konsultation när vi studerar din hy och lyssnar på dina önskemål rekommenderar vi ofta ett individuellt program som innehåller en eller flera behandlingar. Vi ser ofta de allra bästa resultaten med en kombination av behandlingar som följs upp med anpassade hudprodukter som sedan används regelbundet.

Samtliga peelbehandlingar som Akademikliniken erbjuder har betydligt större effekt än de som får säljas i affärer eller som erbjuds i traditionella skönhetssalonger. De går långt bortom traditionella ansiktsbehandlingar och ger också helt andra resultat, på högre nivå. Därför får de endast hanteras under ansvar av klinikens läkare och utföras av våra specialistutbildade och auktoriserade hudterapeuter.

Hur går det till?

Olika sorter och nivåer av peeling-behandlingar kan dämpa rynkor och solfläckar, få bukt med orenheter och acne, ge en fantastisk lyster som varar länge.

En mekanisk peel innebär att vi använder instrument eller behandlingar som försiktigt slipar på den yttersta hudytan. Här används bland annat det som på engelska kallas dermabrasion, microneedling och dermapen.

Vid laserpeeling används laserljus för att åstadkomma en förändring av hudens struktur och yta.

Vid en kemisk peel används syror av olika sorter och i flera styrkor. En av de vanligaste typerna är så kallad AHA-peeling. AHA står för Alpha Hydroxy Acid och är ett samlingsnamn för olika slags syror där några av de effektivaste är glykolsyra och mjölksyra.

Syrorna utvinns ur växter och kallas ibland för fruktsyror. Starkare kemiska peelingar kan till exempel innehålla TCA, vilket är triklorättiksyra.

Här kan du läsa mer om våra medicinska peelbehandlingar

AK-Peel

Vår mildaste, men fortfarande mycket effektiva AHA-peeling med glykolsyra, mjölksyra och salicylsyra, som är exklusivt framtagen för Akademikliniken. Detta är ofta en “första” nivå av kemisk peeling som lämpar sig för normal till känslig hud som är torr och behöver en djuprengöring som minskar porer och ger en ordentlig boost av mer lyster. Den tar cirka 45 minuter och verkar utjämnande, inflammationshämmande och ger ett fantastiskt glow direkt efteråt.

Denna peel kan göras som en enstaka behandling men för en varaktig effekt rekommenderas en kur på tre till sex behandlingar med täta mellanrum, och sen återkommande underhållsbehandlingar. Ingen återhämtning krävs.

Pure Mandelic Peel

Vår “mandelpeel” är en fortfarande relativt mild men mycket effektiv behandling som innehåller AHA-syra, mandelsyra och salicylsyra (BHA) Den lämpar sig för alla hudtyper, inklusive lite fetare eller oren hy med inslag av fläckar, hyperpigmentering och fina linjer. Det är en antibakteriell och anti-inflammatorisk behandling som minskar melaninproduktionen i huden (som orsakar pigmentering) och stärker och jämnar ut hudytan. Även här får hyn ett ordentligt glow och behandlingen ger ett mycket friskt och jämnt resultat.

Behandlingen tar cirka 45 minuter och kan göras som en enstaka behandling. För en varaktig effekt rekommenderas att en kur på tre till sex tillfällen med täta mellanrum och att sedan underhålla resultatet med en behandling då och då. Ingen återhämtning krävs efter behandling.

Pure Salicylic Peel

Detta är vår salicylsyra-peel, som verkar hudförnyande och pigmentutjämnande för en mer mogen hy. Behandlingen är av något starkare sort och ger ordentlig resultat, men innebär fortfarande inte att återhämtning behövs efteråt. Den kan också användas vid mild/måttlig acne, rosacea och lättare pigmentfläckar i ansiktet. Den jämnar successivt ut hyn och dämpar fläckar och föryngrar hela hudens utseende.

Behandlingen tar cirka 45 minuter och för bästa resultat rekommenderas att göra behandlingen i en kur på tre till sex behandlingar, med två till fyra veckor mellan varje behandling. Efter detta kan uppföljande behandlingar ske varannan till var tredje månad för att underhålla resultatet.

PRX – Triklorättiksyra Peel

Detta är en kraftfull kemisk peeling med TCA-syra (triklorättiksyra) och väteperoxid. Den är lämplig för mogen hy av alla sorter och kan utföras när som helst under året, då den inte innebär att huden blir ljuskänslig efteråt.

Med PRX-behandling ser vi mycket fina resultat på torr hy, rynkor och linjer, förlorad fyllighet, spänst och elasticitet, ojämn pigmentering, ärrbildning, och åldrad hud på hals, dekolletage och händer. Vissa resultat av PRX är omedelbara, såsom en lätt uppstramande samt ljusnande effekt av huden.  Resultatet kommer att utvecklas ytterligare under veckorna efter behandlingarna.

Effekten uppnås genom att TCA-syra tränger längre ned i huden och stimulerar dermis och keratinocyternas tillväxtfaktorer för att förnya hela huden. Väteperoxiden hjälper till att hålla yttersta hudlagret intakt vilket bidrar till huden inte flagar. Återhämtningen brukar vara några dagar.

En PRX-peel återfuktar hela ansiktet på djupet och verkar även efter att behandlingen avslutats. Vi rekommenderar en serie på fem behandlingar med kort mellanrum för bästa resultat. Därefter kan en uppföljande behandling göras inom sex månader. Även direkt efter första behandlingen syns en tydlig föryngrande skillnad på huden.

Denna behandling kombineras ofta med injektionsbehandlingar och eller en PRP-behandling för en än mer slående föryngring av hela ansiktet.

TCA-Peeling

Det här är vår mest kraftfulla kemiska peel för hudföryngring och den finns i två varianter på Akademikliniken. Behandlingen innebär att TCA-syra (triklorättiksyra) appliceras på huden för att minska rynkor, ärr, ojämn hudstruktur samt ojämn pigmentering.

Behandlingen innebär en total avflagning av den gamla huden, där ny, fräsch hud kommer fram istället.

Den mildare varianten bygger på 15 procents koncentration och utförs av våra hudterapeuter. Den är minimalt smärtsam och ger ändå en god effekt. Behandlingen innebär ungefär en veckas konvalescens.

Den starkare varianten innehåller en koncentration på omkring 30-40 procent och ger en kraftig avflagningseffekt på huden. Den ger en markant förbättring av solskador, hyperpigmentering och rynkor och utförs enbart av våra läkare, ofta under narkos. Behandlingen kräver några veckors konvalescens och en behandling räcker ofta för ett mycket bra resultat.

Cosmelan Peel – Pigmentbehandling

Cosmelan är en mycket effektiv behandling för att minska pigment, solfläckar och även minska melasma, vilket är en hormonell hudförändring som inte kan behandlas med laser. Behandlingen syftar till att jämna ut hudtoner och reducera eller ta bort pigmentfläckar som orsakats av melanin på ansikte, hals och händer. Den hjälper även mot postinflammatorisk pigmentering som orsakats av acne. Som en bonus får huden en jämnare yta med ny lyster av behandlingen.

Behandlingen innehåller kraftfullt verkande ämnen som bryter ner ytskikten i huden och stimulerar cellförnyelsen. Den passar alla hudtyper och etniciteter. En behandling omfattar minst två tillfälllen beroende på utgångsläget och vad som ska behandlas.

Behandlingen innebär ingen konvalescens men huden kan bli solkänslig och fjälla. För riktigt fint resultat ska huden också smörjas in tre gånger per dag i en månads tid efter behandlingen med produkter som är avsedda att användas tillsammans med Cosmelan-peelen.

Laserpeeling

Djupare rynkor och grov och ojämn hud kan effektivt behandlas med laserpeeling, som ofta också kallas laserslipning.

Laserslipning med koldioxidlaser utförs av våra plastikkirurger, antingen som specifik behandling av exempelvis ögonpartiet eller runt munnen, men också ofta i kombination med ett kirurgiskt ingrepp som ett ansiktslyft. Behandlingen är mycket effektiv och innebär en konvalescenstid på mellan tre veckor och några månader, beroende på behandlingens omfattning.

Milda peelbehandlingar

Mildare kemiska peelbehandlingar används till exempel för en allmän uppfräschning av huden med djuprengörande effekt och för att återge huden glans och lyster. Samt minska porer och fina linjer.

Starka peelbehandlingar

Starkare peelbehandlingar passar för en mer uttalat åldrad, rynkig hud. Dessa behandlingar har en klart föryngrande och utslätande effekt och kan också bidra till att dämpa ärr och acneärr.

Alternativa behandlingar för Hudföryngring

På Akademiklinikens kliniker erbjuder vi flera olika behandlingar som passar för hudföryngring. Vilken som passar dig bäst kan du läsa om här: Hudföryngring. Alternativt boka en konsultation för att få råd och konsultation till vilken behandling som passar din hud bäst.

Så går en peelbehandling till

Inför behandlingen

Personlig behandlingsplan

Du träffar en av våra auktoriserade hudterapeuter för en personlig konsultation där ni tillsammans går igenom dina problem och önskemål.

Din personliga behandlingsplan görs sedan upp tillsammans med din hudterapeut för att du ska få bästa möjliga resultat. Råd och rekommendationer för produktvård hemma får du i samband med ditt besök.

Råd av din behandlare

I regel krävs en serie av flera peelbehandlingar för att uppnå önskat resultat. I samband med konsultationen får du råd om detta av din behandlare.

På behandlingsdagen

Vid behandlingsdagen anpassar din hudterapeut vilken typ kemisk peeling som är mest lämplig för dig och din hud. Akademikliniken har flera olika kemiska peelingar som är framtagna för olika behov/indikationer.

En kemisk peeling går till så att man applicerar en vätska på huden med en sammansättning av bland annat AHA- och BHA-syror som är hämtade ifrån växtriket. Dessa syror kan pirra och sticka lite i huden vid applicering. Den kemiska peelingen verkar djuprengörande, hämmar irritationer och inflammationer i huden. Avlägsnar döda hudceller så man får mer lyster och klarhet i huden och stimulerar cellförnyelsen av nya hudceller.

Efter behandlingen

Fortsatt förbättring

Din huds kondition kommer att fortsätta att förbättras under den närmaste tiden efter en kur av behandlingar och i kombination med rekommenderade hudvårdsprodukter.

Viss rodnad kan uppstå

När det gäller eventuell konvalescens och bieffekter som kan uppstå efter behandlingen så varierar det mycket beroende på vilken typ av peeling som utförts.

Detta får du information om i samband med den konsultation som görs innan behandlingen utförs. Vanligt är till exempel att viss rodnad kan uppstå och avfjällning av huden i olika grad.

Våra priser

Vad kostar en peelbehandling?

Priset för en peelbehandling beror på en rad faktorer. Bland annat på omfattningen av behandlingen och om du ska göra en kombinationsbehandling. Du kan läsa mer om priser här eller boka en konsultation där du får diskutera och rådfråga en hudterapeut om vilken behandling som är bäst för just dig. Under en konsultation får du även information om pris.

Boka Konsultation

Delbetala din behandling

Akademikliniken erbjuder i samarbete med Human Finans en möjlighet att delbetala din behandling. Du kan ansöka om hela eller delar av din behandlingskostnad.

Läs mer om finansiering av din behandling

Kombinations- och efterbehandling

Kombinationsbehandling

För att ytterligare förstärka effekten av en peelbehandling kan den kombineras med andra typer av behandlingar som till exempel laser och Dermapen.

Efterbehandling

För optimal effekt är det bra att följa upp hemma och komplettera med hudvårdsprodukter specifikt anpassade för just din hudtyp. Vilka produkter som passar just dig och din behandling får du råd om av din hudterapeut.

Läs mer om våra hudvårdsprodukter