Fettsugning och skulptering av låren

Med en skulpterande fettsugning minskar ridbyxlår eller skavande innerlår

Vad innebär en fettsugning av låren?

Många kvinnor upplever problem med fettdepåer längs övre delen av låren; det som också kallas för “ridbyxlår”. Det kan vara svårt att få kläder att passa, och ge ett större intryck av underkroppen i proportion till överkroppen.

Ridbyxlår, eller överskottsfettet på låren, kan vara mycket svårt att bli av med trots en sund och aktiv livsstil. Hur våra fettceller i kroppen fördelar sig är till stor del genetiskt bestämt, men om man upplever stora besvär och känner sig obekväm, är det relativt okomplicerat att genomföra en fettsugning av låren.

Fettsugning av lår är ett av våra absolut vanligaste ingrepp

Våra plastikkirurger har lång erfarenhet av att försiktigt och med stor noggrannhet skulptera fram välformade lår. Utsidan av låren och ryggen är också två av de områden där huden har bäst förmåga att dra ihop sig och återställa en slät yta efter ett genomfört ingrepp, och vi ser mycket fina resultat vid denna typ av operation.

Fettsugning av lårens insida

Kvinnor kan också ha problem med irriterad hud på insidan av låren, till följd av fettansamlingar på övre delen av lårens insida. En fettsugning kan vara ett mycket bra alternativ för att bli av med dessa fettansamlingar där låren skaver mot varandra.

På insidan av låren har dock huden i regel mer varierande elasticitet jämfört med utsidan av låren, vilket bör tas med i beräkningarna inför en eventuell fettsugning av lårens insida. Har man ett större hudöverskott kan detta lösas med en kombinerad lårplastik vid samma tillfälle.

Fettsugning av låren ger bestående resultat

Vid en fettsugning tas fettcellerna bort permanent, och kan med andra ord inte återkomma. En fettsugning är däremot inte att betrakta som en bantningsmetod, eftersom ens befintliga fettceller vid en viktnedgång eller viktuppgång krymper respektive sväller. En fettsugning av låren är därför en plastikkirurgisk punktinsats där fettcellerna avlägsnas helt och själva formen på kroppen förändras.

Hur går en fettsugning av låren till?

Vid ett första besök hos oss träffar du en plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål, går igenom operationen och svarar på dina frågor. Det är viktigt att du har realistiska förväntningar och får information om vilka områden som kommer att förbättras vid ett ingrepp.

Vid besöket får du även information om vad ingreppet kan kosta. Det är också viktigt att kunna bedöma din hudkvalitet, eftersom detta har stor betydelse för slutresultatet.

Vi på Akademikliniken är mycket noga med att boka in flera personliga konsultationer och hålla en bra dialog med dig som patient, allt för att uppnå realistiska och rätt satta mål utifrån dina individuella förutsättningar.

Fettsugning — själva operationen

Du förbereder dig inför operationen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta emot vår information om vad som gäller före, under och efter operationen. På operationsdagen träffar du din plastikkirurg, som går igenom vad som kommer att hända under dagen och direkt efter operationen, samt säkerställer att du får svar på eventuella frågor.

Du får också träffa din narkosläkare som går igenom smärtlindring och narkos. Operationen sker oftast under narkos, men lokalbedövning ges i själva fettvävnaden för att minska obehag efter operationen.

Vid ingreppet görs ett antal små hudsnitt och överskottsfettet sugs bort. Vanligtvis sys snitten ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar. Efter operationen stannar du kvar på vår vårdavdelning tre till sex timmar för omvårdnad. Vid en större fettsugning stannar du över natten. På operationsdagen får du ett elastiskt stödbandage som du kommer att ha under de första veckorna efter din operation, enligt rekommendation från din kirurg.

När syns resultat av en fettsugning av låren?

En större förändring syns direkt, men du får en bättre uppfattning när svullnad och blåmärken lagt sig efter de första veckorna. Det är normalt att vara borta från jobbet ca en vecka, beroende på ingreppets omfattning och vad du har för typ av arbetsuppgifter. Efter en vecka får du komma på återbesök till vår mottagning för kontroll. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar.

Den första tiden bör du endast tillåta dig lugna promenader. Efter tre veckor kan du börja träna igen. Hur läkningsprocessen fortskrider är individuellt. Lyssna därför till din kropps signaler och anpassa dig efter dem. Tänk på att tejpa instickshålen och undvik att sola ärren under de första sex månaderna.

Varför ska jag välja Akademikliniken för min fettsugning?

Genom lång erfarenhet och hög kompetens erbjuder vi plastikkirurgi och hudvård i världsklass. Vår storlek är din trygghet. Med hjälp av den senaste tekniken, de mest moderna metoderna och kontinuerlig forskning leder vi utvecklingen framåt och utbildar plastikkirurger från hela världen.

Alla våra kliniker runt om i Norden är tekniskt utrustade för att vi skall kunna ge dig en säker omvårdnad och optimala behandlingsresultat. Hos oss möter du alltid legitimerad, auktoriserad och certifierad personal som finns där för dig när du behöver det.

Vi är medlemmar i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi och Svensk plastikkirurgisk förening.

Att tänka på före operation

Läs här vad du behöver tänka på före din operation.

Vill du veta mer?

Varmt välkommen att kontakta oss för en första konsultation!

Så går en fettsugning till

Inför operation

Lyssnar till dina önskemål och förväntningar

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Förberedelse och narkos

Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

På operationsdagen

På operationsdagen träffar du återigen din plastikkirurg som fotograferar operationsområdet innan du genomgår din fettsugning. Du får också träffa din narkosläkare och blir tilldelad ett rum, som du disponerar under din vistelse på kliniken.

Operationstiden

Fettsugning sker oftast i narkos och operationstiden beror på hur stort område som ska behandlas. Operationen inleds med att en vätska injiceras i fettvävnaden. Denna innehåller bland annat lokalbedövning som minskar smärtan. Vid ingreppet gör vi ett antal små hudsnitt där överskottsfettet sugs bort med en lång trubbig kanyl. Snitten sys ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar.

Önskar du använda fettet som avlägsnas från ett område kan det transplanteras till annat ställe på kroppen där man önskar en volymändring, till exempel bröst eller stuss.

Håll dig i god form

Du förbereder dig inför fettsugningen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

Efter ingreppet

Alla patienter får en bedövad och ömmande känsla samt svullnad och blåmärken i operationsområdet efter en fettsugning. Det brukar försvinna under de första veckorna efter operationen. För att minska svullnaden bär du kompressionsplagg för att minska svullnaden och hjälpa huden att dra ihop sig.

Återbesök efter en vecka

Beroende på hur stort ingreppet är, är du borta från jobbet allt ifrån en dag till en vecka. Vid stora fettsugningar av till exempel lipödem sjukskrivs man utifrån typ av arbete. En vecka efter fettsugningen kommer du på återbesök till Akademiklinikens mottagning för kontroll. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar om du har några frågor efter fettsugningen.

Håll igång med lugnande promenader

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden efter din fettsugning rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.

Efter tre veckor kan du börja träna igen. Slutresultatet, en mer proportionerlig kroppskontur, kan vi bedöma tidigast efter sex månader.

Realistiska förväntningar

Det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Tänk på att resultatet av en fettsugning varierar mellan olika människor beroende på skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet och kvalitet.

Du når oss dygnet runt

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.