Hur ser sårläkningsprocessen ut efter en operation?

Plastikkirurgi

sårläkningsprocessen efter operation

Efter en operation inleds sårläkningsprocessen, där såret genomgår flera faser för att återuppbygga hudens integritet och funktion. Efter en operation hos oss säkerställer vi att sårläkningsprocessen sker på bästa sätt genom tydliga vårdinstruktioner och uppföljningsbesök. Vi gör allt för att minimera ärrbildning och optimera din återhämtning, så att du ska vara nöjd med slutresultatet.

Sårläkningsprocessen efter operation

Sårläkningsprocessen kan delas in i tre huvudfaser: inflammationsfasen, proliferationsfasen och mognadsfasen:

 1. Inflammationsfasen: Börjar omedelbart efter operationen och varar i några dagar. Kroppen reagerar på skadan genom att sända vita blodkroppar till såret för att bekämpa infektioner och rensa bort döda celler och främmande material. Kännetecknas av rodnad, värme, svullnad och ibland smärta vid såret.
 2. Proliferationsfasen: Nya blodkärl bildas för att förse området med näringsämnen och syre. Kollagen produceras för att stärka sårområdet. Nya hudceller bildas och såret börjar täckas av ny vävnad.
 3. Mognadsfasen: Nya vävnaden stärks och kollagenet omorganiseras, vilket gör ärret blekare och mindre synligt. Kan ta flera månader till år beroende på individuell hälsa och typ av operation.

Plastikoperationer och sårläkning

När du genomgår en plastikoperation hos oss är varje steg noga planerat för att säkerställa bästa möjliga resultat med minimala ärr och optimal sårläkning.

Bröstkirurgi

 • Snitt: Placeras oftast där de är minst synliga, som under bröstvecket, runt areolan, eller i armhålan.
 • Eftervård och sårläkning: Noggrann sårvård och ärrbehandling med användning av kirurgtejp och kräm. Användning av sport-BH rekommenderas för att stödja det läkande bröstområdet.

Fettsugning

 • Snitt: Små, diskreta snitt görs ofta i naturliga veck eller mindre synliga områden.
 • Eftervård och sårläkning: Viktigt med kompressionsplagg för att stödja den läkande vävnaden och minimera svullnad. Patienten bör följa rekommendationer för gradvis återgång till normal aktivitet och undvika ansträngande fysiska aktiviteter initialt.

Bukplastik

 • Snitt: Placeras så att det kan döljas under bikinilinjen.
 • Eftervård och sårläkning: Korrekt sårvård är kritisk, inklusive användning av förband och kompressionsplagg. Ansträngande aktiviteter och tung lyftning bör undvikas under de första veckorna.

Ansiktslyft

 • Snitt: Placeras i hårlinjen eller bakom öronen för att dölja ärr.
 • Eftervård och sårläkning: Sårvård kompletteras med kylbehandling för att minska svullnad och blåmärken. Bandage används för att stödja den läkande vävnaden.

Näsplastik

 • Snitt: Görs ofta inuti näsan för att undvika synliga ärr.
 • Eftervård och sårläkning: Stödbandage för att stabilisera nässtrukturen under läkningen. Svullnad och blåmärken är vanliga och kan behandlas med kyla och smärtlindrande.

Ögonlocksplastik

 • Snitt: För övre ögonlocksplastik läggs snittet i ögonlockets naturliga veck, och för det nedre ögonlocket antingen precis under ögonhåren eller på insidan av ögonlocket.
 • Eftervård och sårläkning: Kylbehandling för att minska svullnad och blåmärken, med rekommendation att använda mörka glasögon för skydd. Stygn tas vanligtvis bort efter en vecka.

Rekommendationer för alla typer av kirurgiska ingrepp

 • Solskydd: Skydda alla ärr från solen under de första sex månaderna för att förhindra mörkare pigmentförändringar.
 • Följ instruktioner: Följ sårvårdsinstruktionerna och uppföljningsbesök för att säkerställa en lyckad läkning och ett fint resultat.
 • Var realistisk: Förstå att läkningsprocessen är individuell och att resultatet kan variera beroende på personliga faktorer som hudtyp och allmän hälsa.
 • Ärrkorrigering: Om du besväras av tidigare sårläkning, erbjuder vi ärrkorrigering och ärrbehandling.

Optimal sårläkning och minimal ärrbildning

Våra instruktioner för sårläkning och uppföljande besök syftar till att optimera din återhämtning och att dina estetiska mål uppnås, med så lite synliga ärr som möjligt.

Om du överväger en plastikoperation och vill veta mer om sårläkning och vad du kan förvänta dig före, under och efter en operation, boka en konsultation hos oss för att diskutera dina behov och få en personligt anpassad behandlingsplan.

Boka konsultation