Hyperpigmentering

Hud

pigmentförändringar

Hyperpigmentering är ett hudtillstånd som kännetecknas av mörkare fläckar eller områden på huden. Denna pigmentförändring sker när huden producerar för mycket melanin, pigmentet som ger huden dess färg. Hyperpigmentering kan påverka alla, oavsett hudtyp eller ålder, och kan uppstå på olika delar av kroppen. Orsakerna till hyperpigmentering kan vara många men den vanligaste orsaken är solskador.

Orsaker till hyperpigmentering

Hyperpigmentering kan orsakas av flera faktorer, där varje orsak kräver en anpassad behandling för bästa resultat:

  • Solskador: Långvarig exponering för solens UV-strålar kan öka melaninproduktionen, vilket leder till solfläckar eller åldersfläckar, särskilt på områden som är ofta exponerade för solen som ansiktet och händerna.
  • Hormonella förändringar: Graviditet eller användning av hormonella läkemedel kan orsaka melasma, en form av hyperpigmentering som framförallt påverkar kvinnor.
  • Inflammation: Hudtillstånd som acne eller eksem kan leda till postinflammatorisk hyperpigmentering när de läker och lämnar mörkare fläckar bakom sig.

Undvik solens starka strålar och använd solskydd

För att minska risken för hyperpigmentering är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder. Använd en solskyddskräm med minst SPF 30 dagligen, även när det är molnigt. Solskyddskrämen ska skydda mot både UVA- och UVB-strålar och tänk på att återapplicera solskyddet, särskilt efter bad eller svettning, för att upprätthålla optimalt skydd genom hela dagen.

Viktigt är även att undvika direkt solljus, speciellt mellan klockan 10 och 16 när solens strålar är som starkast. Tänk även på att bära skyddande kläder, som hattar och solglasögon, för att ytterligare skydda huden mot solens skadliga effekter.

Behandlingsalternativ för hyperpigmentering

Det finns flera behandlingar för hyperpigmentering som kan minska de mörka fläckarna och som jämnar ut hudtonen. Valet av behandling beror på orsaken, svårighetsgraden och var på kroppen hyperpigmenteringen är placerad.

  • Toppiska krämer: Produkter som innehåller ingredienser som hjälper till att bleka mörka fläckar på huden.
  • Kemiska peelingar: En kemisk lösning appliceras på huden för att ta bort det övre lagret av döda hudceller, vilket kan minska hyperpigmenteringen.
  • Laserbehandlingar: Lasrar kan riktas mot melaninpigmenten för att bryta ner dem, vilket minskar utseendet av mörka fläckar.

Cosmelan – vad är det?

Cosmelan är en effektiv behandling utformad för att jämna ut hudtonen och minska eller ta bort pigmentfläckar orsakade av melanin, särskilt i ansiktet. Den är lämplig för alla hudtyper och etniciteter, och används framgångsrikt för att behandla olika typer av hyperpigmenteringar, inklusive melasma, pigmentering efter acne, och solfläckar.

Behandlingen, som omfattar både kliniska och hemmabehandlingar, fungerar genom att hämma melaninproduktionen genom att bryta ner ytskikten i huden och stimulera cellförnyelsen, vilket leder till att mörka fläckar bleknar och hudens lyster förbättras.

Kontakta oss på Akademikliniken

Om du lider av hyperpigmentering och söker lösningar för detta, är det viktigt att först konsultera med en hudvårdsterapeut för att diskutera den mest lämpliga behandlingen för din hudtyp och tillstånd. Tveka inte att kontakta oss på Akademikliniken om du har några frågor kring våra hudvårdsbehandlingar eller för att boka tid för en konsultation. Vi finns här för att hjälpa dig att uppnå en jämnare hud utan hyperpigmenteringar.

Boka konsultation