Postinflammatorisk hyperpigmentering

Hud

pigmentförändringar

Lider du av hyperpigmentering i ansiktet på grund av acne eller andra hudskador? Vi går igenom vad postinflammatorisk hyperpigmentering är för något och vilka effektiva behandlingar som finns.

Vad är postinflammatorisk hyperpigmentering?

Har du fått acneärr eller skadat huden på annat vis och har haft svårt att bli av med fläckarna som uppstått? Då har du ett tillstånd som kallas postinflammatorisk hyperpigmentering som är en form av pigmentförändring. Det är när huden har läkt och försökt återhämta sig och producerat för mycket melanin, vilket leder till mörkare fläckar eller områden där skadan eller inflammationen var.

5 orsaker till postinflammatorisk hyperpigmentering

  1. Acne
  2. Skador
  3. Inflammatoriska hudsjukdomar som eksem eller psoriasis
  4. Solexponering
  5. Hormonella förändringar

Vad är skillnaden mellan postinflammatorisk hyperpigmentering och vanlig hyperpigmentering?

Båda är former av hudens överpigmentering, men de har olika orsaker och kännetecken.

Postinflammatorisk hyperpigmentering uppstår som en reaktion på hudskada eller inflammation. Det uppträder oftast på områden där huden nyligen har upplevt skada eller inflammation, som ansiktet eller andra delar av kroppen där akne eller skada har inträffat. Eftersom det är en reaktion på skada eller inflammation, kan behandlingar som syftar till att minska inflammation och påskynda hudens läkningsprocess vara särskilt effektiva.

Vanlig hyperpigmentering orsakas av flera faktorer som inte nödvändigtvis involverar en direkt skada eller inflammation i huden. Exempel på orsaker inkluderar solexponering, hormonella förändringar svid exempelvis graviditet, åldrande och vissa mediciner. De kan uppträda var som helst på kroppen, men är ofta vanligast på områden som är mest exponerade för solen, som ansikte, händer och armar. Behandlingar kan vara desamma som för postinflammatorisk hyperpigmentering, men har inte liknande fokus på att dämpa inflammation.

Båda formerna av hyperpigmentering kan behandlas, men det är viktigt att först fastställa den exakta orsaken för att kunna välja den mest effektiva behandlingsmetoden.

Behandlingsmöjligheter

Det bästa sättet att hantera postinflammatorisk hyperpigmentering är att förebygga det från början. Detta innebär att undvika att klämma och riva på finnar, skydda huden från solen och använda rätt hudvårdsprodukter som kan minska inflammationen. På Akademikliniken har vi legitimerad personal som kan hjälpa dig att behandla och reducera postinflammatorisk hyperpigmentering.

  • Laserbehandlingar: Med hjälp av laserteknik kan ljus omvandlas till värme för att värma upp huden ytligt eller i de djupare hudlagren. Akademikliniken använder laserbehandlingar av högsta kvalitet som är specialiserade på att ta bort och reducera pigmentfläckar.
  • Cosmelan: Denna behandling är speciellt effektiv mot pigmentfläckar som uppstått för att skapa en jämnare hudton. Läs mer om Cosmelan här.
  • Solskydd: Det är viktigt att skydda huden från solen och följa upp behandlingen med konsekvent användning av solskydd med högt SPF. Vi rekommenderar Day Maximal Sense SPF 50 som förutom att skydda dig mot solen även har en lugnande effekt på huden.

På Akademikliniken strävar vi efter att erbjuda de bästa behandlingsalternativen för postinflammatorisk hyperpigmentering och andra hudproblem. Vi kan skräddarsy en behandlingsplan som är perfekt anpassad för dig och din hud. Kontakta oss idag för att boka en konsultation och ta det första steget mot en klarare, jämnare hudton.

Boka konsultation