Hudförändringar

Hud

pigmentförändringar

Hudförändringar är något som de flesta av oss kommer att uppleva under vår livstid. De kan uppstå av olika anledningar, bland annat på grund av åldrande, solskador, genetiska faktorer och livsstilsval.  Nedan går vi igenom vad hudförändringar innebär, olika typer av sådana förändringar och hur vi bör förhålla oss till dem.

Vad är en hudförändring?

En hudförändring innebär alla typer av avvikelser från hudens normala tillstånd, såsom färgförändringar, utslag, knölar, bulor eller sår. De kan uppstå av en mängd olika skäl, och kan variera från att vara helt ofarliga till mer allvarliga medicinska tillstånd. Även om de flesta hudförändringar är godartade och ofarliga är det viktigt att vara uppmärksam på nya hudförändringar eller förändringar i befintliga, då det i sällsynta fall kan vara tecken på hudcancer.

Olika typer av godartade hudförändringar

Det finns många olika typer av hudförändringar och de kan variera stort i utseende, orsak och allvarlighetsgrad. Här följer några vanliga exempel på godartade hudförändringar:

 • Leverfläckar: Ofta ofarliga pigmentförändringar som kan vara medfödda eller utvecklas över tid. De bör dock övervakas för eventuella förändringar.
 • Födelsemärken: De är medfödda och varierar i färg, storlek och form. De flesta är ofarliga.
 • Solskador: Uppstår efter långvarig exponering för UV-strålning. Solskador kan orsaka för tidigt åldrande och ökar risken för hudcancer.
 • Melasma: En hudåkomma som ger mörka, oregelbundna hyperpigmenterade fläckar, ofta utlöst av hormonella förändringar och solexponering.
 • Åldersvårtor: godartade hudtillväxter som oftast uppträder hos äldre och har en brunaktig färg. Åldersvårtor är vanligtvis ofarliga.
 • Vitiligo: Ett tillstånd där huden förlorar sin pigmentering, vilket resulterar i vita fläckar på huden.

Behandlingsalternativ för godartade hudförändringar

Om de godartade hudförändringarna orsakar besvär eller kosmetiska problem finns det flera behandlingsalternativ som kan hjälpa. Vi på Akademikliniken erbjuder följande hudvårdsbehandlingar beroende på dina specifika behov och hudförändringarnas natur:

 • Laserbehandlingar: Anpassas efter hudtyp och problemområde för att skonsamt men effektivt behandla åldersfläckar och pigmenteringar, vilket ger en jämnare hudton.
 • Cosmelan: En effektiv pigmentbehandling som är särskilt framtagen för att kraftfullt men säkert minska synliga tecken på hyperpigmentering som melasma, och arbetar djupt för att balansera hudens pigmentnivåer.
 • Kryoterapi: En snabb och minimalt invasiv metod för att frysa bort oönskade hudförändringar såsom vårtor och åldersvårtor, ofta med få biverkningar.
 • Kemisk peeling: Kan användas för att minska eller ta bort vissa typer av hudförändringar genom att avlägsna de övre hudlagren, vilket stimulerar cellförnyelse, med hjälp av utvalda syror.
 • Kirurgisk borttagning: Erbjuds för större hudförändringar eller när andra behandlingar inte är lämpliga, och utförs med precision för att minimera ärrbildning.

Elakartade hudförändringar

Även om de flesta hudförändringar är ofarliga, kan vissa vara tecken på hudcancer, som melanom, basalcellscancer och skivepitelcancer. Det är viktigt att regelbundet kontrollera huden och söka vård om du märker:

 • Nya hudförändringar
 • Förändringar i storlek, form eller färg på befintliga hudförändringar. Assymetri, oregelbundna kanter och ojämn färgfördelning är varningstecken.
 • Hudförändringar som blöder, kliar eller inte läker.

Tidig upptäckt och behandling är avgörande för att öka chansen för en lyckad behandling. Det är viktigt att ha en öppen dialog med sin vårdgivare och att alltid vidta förebyggande åtgärder, som exempelvis användning av solskydd, för att förebygga hudförändringar och skydda huden mot ytterligare skador.

Boka konsultation