Småkirurgi

Ärrkorrigering

En ärrkorrigering är vanligtvis en enkel operation. Ärret avlägsnas och huden sys ihop fint igen. Om ärret är brett och huden stram kan korrigering behöva göras i flera omgångar. Det är viktigt att huden kan sys samman utan någon hård åtdragning. Om huden blir för stram finns det risk för dålig sårläkning och att det nya ärret inte kommer att se snyggt ut. Operationen utförs vanligtvis under lokalbedövning och varar cirka en halvtimme eller mer beroende på ärrets storlek och komplexitet.

Födelsemärke (kirurgisk borttagning)

Födelsemärken tas bort med ett båtformat snitt. Snittet görs alltid parallellt med hudens linjer. Detta gör ärret så fint som möjligt. Om det finns den minsta misstanke att födelsemärket är farligt, skickas det för bedömning till en patolog. Operationen sker under lokalbedövning och varar cirka 15-30 minuter.

Fettknuta (Lipom, kirurgisk borttagning)

Fettknutor är vanligtvis enkla att ta bort. Ett kort snitt görs på huden centralt över förändringen. De flesta fettknutor omges av en tunn, slät kapsel. I många fall kan du därför med ett lätt tryck trycka knuten ur fickan under huden. Snittet görs alltid parallellt med hudens linjer. Detta gör ärret så fint som möjligt. Operationen utförs under lokalbedövning och varar cirka 15-30 minuter.

Tatuering (kirurgisk borttagning)

En tatuering tas vanligtvis bort med ett båtformat snitt. Om tatueringen är av en viss storlek eller placerad där huden är tätt bunden, kan upprepade borttagningar vara nödvändiga. Det är viktigt att huden kan stängas utan någon hård åtdragning. Då finns det risk för dålig sårläkning och fula ärr. Om det anses nödvändigt för flera sessioner tas den centrala delen av tatueringen bort först. Mellan varje session måste minst tre månader förflyta mellan varje operation. Operationen utförs vanligtvis under lokalbedövning och varar ungefär en halvtimme eller mer beroende på tatueringens storlek och komplexitet.