Finnar runt näsan

Hud

näsplastik

Finnar runt näsan är ett vanligt bekymmer som kan bero på olika faktorer. Vi förstår att det kan vara frustrerande, men oroa dig inte, finnar runt näsan är inget du måste leva med. Vi på Akademikliniken är här för att ge dig vägledning och insikt i detta ämne. Låt oss ta reda på varför finnarna dyker upp och vilka effektiva behandlingsalternativ som finns tillgängliga. 

Varför får man finnar runt näsan?

En av de främsta orsakerna till finnar runt näsan är fet hy, vilket innebär en överproduktion av talg. Denna överflödiga talgproduktion kan i sin tur orsaka igentäppta porer och leda till inflammation. Detta område är särskilt känsligt eftersom huden runt näsan har många talgkörtlar. Användningen av oljebaserad kosmetika eller bristande rengöring av huden kan också spela en roll. Dessutom kan hormonella förändringar, stress och dålig kost påverka hudens tillstånd.

Perioral dermatit – vad är det?

Perioral dermatit är en hudåkomma som ofta karakteriseras av finnar runt näsan och mungiporna. Det anses vara en form av rosacea, ett kroniskt och inflammatoriskt tillstånd i huden. Detta tillstånd kan vara mycket frustrerande, men det är viktigt att förstå att det kan behandlas. Perioral dermatit triggas lätt av sol, därför är det extra viktigt att skydda dig mot solen och använda bra solskydd. Tillståendet kan även vara kopplat till användningen av vissa hudvårdsprodukter, vilket gör det ännu viktigare att konsultera en hudläkare för korrekt diagnos och behandling. Andra yttre faktorer är stress, koffein och läkemedel.

Ett tecken på Perioral dermatit är att finnarna kommer i skov och är av mer inflammatoriskt slag. Men de kan även te sig som vanliga finnar runt näsa och mun, eller som knottror och rodnader.

Hur får man bort finnar runt näsan?

Att bli av med finnar runt näsan kräver tålamod och rätt strategi. Genom att följa stegen nedan är du på rätt väg mot en hud fri från finnar.

  1. Rengöring: Använd en mild ansiktsrengöring, exempelvis Pure Radiance Cleanser, dagligen för att ta bort överflödig olja och smuts.
  2. Undvik att klämma: Att klämma på finnarna kan leda till ärrbildning och spridning av bakterier. Undvik detta!
  3. Använd rätt produkter: Välj hudvårdsprodukter som är anpassade för din hudtyp och undvik överdriven användning av feta krämer. En bra kräm för känslig hud, som lätt får finnar och rodnader, är Pure Soothing Moist. Om du föredrar serum framför krämer är Pure Active Serum också ett bra alternativ. Den är djuprengörande, motverkar överdriven talgfunktion och reducerar inflammation.
  4. Konsultera en specialist: Om problemet kvarstår eller om du misstänker att det kan vara Perioral dermatit bör du boka en tid hos en hudläkare för en professionell bedömning och behandlingsråd.

Behandlingar

På Akademikliniken erbjuder vi hudvårdsbehandlingar som kan hjälpa dig att bli av med finnar runt näsan och förbättra hudens övergripande hälsa. Våra experter kan skräddarsy en behandlingsplan som passar dina individuella behov. Följande behandlingar är effektiva mot just finnar runt näsan:

  • Kemisk peeling: Acnelan är en kemisk peel som är effektiv när det kommer till att avlägsna döda hudceller, öppna upp tilltäppta porer, motverka inflammation och finnar.
  • Laser och IPL: Laserterapi kan hjälpa till att minska inflammation, dämpa rodnader och stimulera kollagenproduktionen för en friskare hud. Denna behandling är framförallt effektiv mot Rosacea och Perioral dermatit.

På Akademikliniken har vi både expertisen och behandlingarna för att hjälpa dig att bli av med finnar runt näsan. Kontakta oss för att boka en konsultation och ta det första steget mot en klarare och friskare hud.

Boka konsultation