Finnar på kinderna

Ansikte

peels

Finnar på kinderna är en vanlig hudåkomma som kan drabba personer i alla åldrar. Dessa små inflammerade knottror uppstår när porerna i huden blir tilltäppta av olja, döda hudceller och bakterier. Finnar på kinderna kan vara särskilt märkbara och störande eftersom detta område ofta är synligt. För att kunna förebygga och behandla finnarna är det viktigt att förstå orsakerna bakom. Nedan går vi igenom varför finnar på kinderna vanligtvis uppstår och hur du behandlar dem på bästa sätt.  

Orsaker till finnar på kinderna

De vanligaste orsakerna till finnar på kindområdet inkluderar:

 • Hormonella förändringar: Speciellt under tonåren, graviditet eller menstruationscykeln.
 • Olämplig hudvård: Användning av felaktiga hudvårdsprodukter som kan täppa till porerna.
 • Kost: Vissa livsmedel kan påverka huden, särskilt de med högt glykemiskt index eller mejeriprodukter.
 • Akne: En hudåkomma som beror på inflammerade talgkörtlar, inte på dålig hygien.
 • Rosacea: En kronisk hudsjukdom som orsakar rodnad, svullnad, små blodkärl och ibland acne-liknande utslag i ansiktet och på kinderna.
 • Externa faktorer: Smuts från mobiltelefoner och sminkprodukter, samt friktion och smuts från kuddar kan bidra till irritation och utveckling av finnar.

Vad finnar kan berätta om din hälsa

Finnar på kinderna kan ibland vara en spegling av din interna hälsa eller livsstil. Stress, sömnbrist och dåliga kostvanor kan alla bidra till uppkomsten av finnar. Finnar på kinderna, framförallt på den övre delen av kinderna, kan innebära att din mage är överaktiv, exempelvis som ett resultat av stress.

Hur blir man av med finnar på kinderna?

För att förebygga finnar på kinderna, överväg följande tips:

 1. Rengöring: Tvätta ansiktet morgon och kväll med en mild rengöring för att ta bort olja och smuts.
 2. Milda och lugnande hudvårdsprodukter: Använd produkter anpassade för din hudtyp och undvik de som kan täppa till porerna.
 3. Kost: Försök att inkludera antiinflammatoriska livsmedel i din kost och minska intaget av hög-glykemiska produkter som vitt bröd, socker, och processade livsmedel. Se även över ditt intag av mejeriprodukter eftersom de kan vara boven i dramat.
 4. Sovvanor: Säkerställ god hygien runt sängkläder och undvik friktion mot kinderna under natten.
 5. Tvätta händerna: Att tvätta händerna regelbundet minskar risken för att föra över bakterier och smuts till ansiktet, vilket är avgörande för att förebygga finnar och akne på kinderna.

Effektiva hudvårdsbehandlingar hos Akademikliniken

På vår klinik erbjuder vi flera effektiva behandlingar för att hantera finnar på kinderna:

Medicinsk hudvård

Vi förstår vikten av en skräddarsydd hudvårdsrutin och erbjuder därför medicinska hudvårdsprodukter som är speciellt utformade för att bekämpa akne och finnar på kinderna, genom att minska inflammation och främja en hälsosam hudbarriär. Våra rekommendationer kan inkludera allt från specifika rengöringsprodukter och återfuktande krämer, till topikala behandlingar med ingredienser som salicylsyra, som effektivt reducerar inflammation och bakterier på hudytan.

Peelingbehandlingar

För de som söker en mer intensiv behandling kan kemiska peelingar erbjuda märkbara förbättringar. Genom att applicera en kontrollerad syralösning avlägsnas de övre lagren av död hud, vilket främjar cellförnyelse och minskar uppkomsten av finnar. Vi erbjuder bland annat Acnelan som är en effektiv peel mask som öppnar upp tilltäppta porer, minskar skadliga bakterier, motverkar inflammation och normaliserar talgproduktionen.

Laserbehandlingar

Våra avancerade laserbehandlingar är ytterligare en metod för att effektivt minska finnar på kinderna. Genom behandling med laser kan vi minska inflammation, eliminera akneframkallande bakterier och stimulera hudens naturliga läkningsprocess, vilket ger en klarare och jämnare hud, samt motverkar uppkomsten av nya finnar.

Boka konsultation