Fibrom är godartade bindvävsknutor som bildas i eller på huden. Dessa små hudutväxter består av bindvävsceller och kollagen och är ofarliga. Fibrom kan uppträda ensamma eller i grupper och variera i storlek från några millimeter till en centimeter. De är vanligen hudfärgade och kan förekomma på olika delar av kroppen. Trots att de är ofarliga kan de vara kosmetiskt störande för många.
Vad är fibrom?
Fibrom, även är känt under benämningarna hudflikar eller skintags, är små hudutväxter som huvudsakligen består av kollagen och bindvävsceller. Dessa utväxter är godartade och ofarliga, men kan ibland upplevas som kosmetiskt störande eller orsaka obehag, särskilt om de är belägna där kläder skapar friktion. Fibrom är mjuka, kan vara lite hängande och uppträder ofta på områden som ansiktet, halsen och dekolletaget, särskilt i takt med att vi åldras.
Skillnad mellan fibrom och födelsemärken
Fibrom skiljer sig från födelsemärken, leverfläckar eller “moles”, då de oftast är flackare och kan ha en mörkare pigmentering jämfört med fibrom. De kan även ha hårväxt, vilket sällan ses i fibrom. Moles är också godartade hudförändringar, men kan i sällsynta fall utvecklas till melanom, en form av hudcancer, vilket gör det viktigt att hålla koll på eventuella förändringar i storlek, form eller färg.
Korrekt diagnos
Det är viktigt att inte förväxla fibrom med andra hudförändringar såsom vårtor, som orsakas av HPV-virus och har en annan struktur och behandling. Om du är osäker på vad din hudförändring är – oavsett om det är en hudflik, födelsemärke, eller något annat – bör du konsultera med en hudspecialist eller plastikkirurg. De kan ge en korrekt diagnos och rekommendera lämplig behandling, beroende på hudförändringens art och din individuella situation. På så sätt kan du få hjälp med att adressera både medicinska och estetiska aspekter av din hudhälsa.
Vad beror fibrom på?
- Genetiska faktorer: Vissa personer är mer benägna att utveckla fibrom på grund av ärftlighet.
- Hudfriktion: Områden med mycket friktion eller där hud gnuggar mot hud kan vara mer benägna att utveckla fibrom.
- Åldrande: Fibrom tenderar att bli vanligare med åldern.
Är fibrom farligt eller ofarligt?
Fibrom är ofarliga och utgör vanligtvis ingen hälsorisk. Det är dock alltid bra att låta en hudspecialist eller plastikkirurg undersöka hudförändringarna för att utesluta andra tillstånd som kan se liknande ut men som kan kräva annan behandling.
Att tänka på med fibrom
- Observera förändringar: Även om fibrom är ofarliga, bör du hålla koll på om de förändras i storlek eller färg.
- Undvik irritation: Försök att undvika överdriven friktion i områden där fibrom finns för att undvika obehag.
Kan jag ta bort fibrom själv?
Vi rekommenderar inte att du tar bort fibrom själv. Att försöka ta bort en hudförändring på egen hand kan leda till infektion, ärrbildning eller andra komplikationer. Det är säkrare att låta professionella med rätt kunskap och utrustning hantera borttagningen.
När bör jag ta bort fibrom?
Om fibrom orsakar obehag, kosmetisk irritation eller om det finns en önskan om att avlägsna dem av personliga skäl, kan det vara lämpligt att överväga borttagning. Det är dock viktigt att först konsultera med en specialist för att säkerställa att behandlingen är lämplig och säker.
Boka konsultation för behandling
Om du funderar på att ta bort ett fibrom eller har frågor om dina hudförändringar, är du välkommen att boka en konsultation hos oss. Vi utför kirurgisk borttagning och behandling av hudåkommor som ärr, vårtor, födelsemärken och leverfläckar.