En önskan om mer hår

Fråga våra experter, Hår, Hårtransplantation, FAQ

Hår man

När håret inte räcker till

Hår har en stor påverkan till hur vi upplever vårt utseende och anledningarna är flera till varför vissa blir mer tunnhåriga än andra. Intressant är att alla människor oberoende av genetik får mer eller mindre tunnare hår med åldern men varför vissa drabbas hårdare än andra har man ännu i forskningen inte helt kunna fastställa.

För att dölja en begynnande flint, högre hårfäste eller större vikar väljer många män helt frankt att raka av sig håret, detta trots att flera skulle fördra att ha hår och en vald frisyr. Faktum är att på ki.se/forskning När håret är huvudsaken kan man läsa att “flera studier har visat att  livskvaliteten hos patienter med håravfall är negativt påverkad. Att vara utan hår kan till exempel ge känslor av skam, göra det svårt i sociala sammanhang och skapa isolering.”

Den kala sanningen – hårtransplantation eller inte

Under våren 2020 visade SVT en dokumentär serie, “Den kala Sanningen” där man fick följa Peder Brendmo, en av alla de personer som haft det svårt att identifiera sig med att inte ha hår.

Den-kala_Sanningen_ SVT

SVT skriver om serien, “Peder Brendmo är flintskallig kille som drömmer om att skaffa hår. Han är övertygad om att hans liv skulle bli komplett med mer hår på huvudet. Vi följer med på hans jakt efter en manlig kalufs. Det blir en emotionell och sökande färd från mirakelkurer till kliniker i andra länder.” 

Peder besöker i serien bland annat Akademiklinikens egen expert på hårtransplantation, Dr. Riikka Veltheim som vi också valt att konsultera nedan för Frågor och Svar om hårtransplantation.

Svar på de vanligaste frågorna om hårtransplantation

Vi valde att ta en pratstund med Dr Riikka Veltheim för att ställa de mest förekommande frågorna när det kommer till just hår och hårtransplantation.

Den kala Sanningen

Många som inte trivs med sin frisyr/ hårväxt som resultat av en uttunnad hårväxt funderar en hel del på vilka möjligheter som finns.

Det allra bästa för att få reda på vad som gäller för just dig och dina möjligheter när det gäller önskemål om tilltagande hårväxt är att boka en konsultation för ett förutsättningslöst samtal med en experter på området.

Fantastiska resultat – före-och efterbilder

Man före hårtransplantationMan efter hårtransplantation

Se fler Före- och Efterbilder

Frågor och Svar

Se nedan “Frågor och Svar” som en grund och fundera vilka andra frågor du skulle vilja ställa under en konsultation.

1. Är en hårtransplantation permanent eller håller det bara en viss tid?

Hårtransplantation ger en permanent livslång effekt. De flyttade/transplanterade håren/hårsäckar sitter livet ut. Däremot kan det egna kvarvarande håret fortsätta tunnas ut beroende på vilken genetik man har. Detta kan i sin tur göra att resultatet av en hårtransplantation under livstid åter blir tunnare och att man önskar göra ytterligare hårtransplantation senare under sin livstid.

De flesta är dock väldigt nöjda efter en transplantation.

2. Hur vanligt är hårtransplantation idag?

Hårtransplantation är mycket vanligt idag. Det är ett av de vanligaste ingrepp som män gör men även många kvinnor ser hårtransplantation som ett alternativ.

3. Hårtransplantation – hur lång tid tar det ungefär? Hur många sessioner är vanligt?

En hårtransplantation tar normalt ca 6-12 timmar att utföra. Vissa större transplantationer kan dock kräva 2 dagar. De flesta gör 1-2 transplantationer. Gör man flera Man måste vänta ca 1 år mellan dessa sessioner

4. Varför kostar en hårtransplantation så pass mycket som den gör?

Hårtransplantation kräver en team på ca 3-5 personer. I Sverige är personalkostnaden dyr. Transplantationstiden är oftast lång och kräver många arbetstimmar. Hos oss på Akademikliniken så utförs hårtransplantationer av specialister inom plastikkirurgi vilket ger ett unikt estetiskt tillägg och en kunskap som vi är ensamma om i Sverige. För oss är ett naturligt resultat är av största vikt.

5. Hur mycket kostar en hårtransplantation i Sverige?

Hårtransplantation kostar från ca 50 000 kr beroende på storleken av transplantation

6. Vilken metod använder man på Akademikliniken och hur går det till i korta drag?

Vi utför både den moderna FUE tekniken där man blockar hårsäckarna en i taget och den äldre så kallade strip-tekniken som kräver att man opererar bort en hårbärande remsa i nacken. Denna strip-teknik lämpar sig för dem som inte kan tänka sig raka av sig håret så som man gör vid FUE hårtransplantation,  tex kvinnor med långt hår. Hårtransplantation utförs i lokalbedövning. Man kommer hem samma dag. Hårsäckarna lyfts upp med ett specifik instrument som sedan transplanteras en efter en till det område  vi önskar mer hår. Detta är ett mycket tidskrävande arbete som kräver tålamod och fingerfärdighet.

7. Efter en hårtransplantation, när börjar håret växa?

Håret börja normalt växa redan efter några veckor. Man kan ofta se en positiv effekt ca 6 månader efter transplantationen, slutresultatet ser man ca 12-14 månader efter en hårtransplantation.

8. Vad händer efter en hårtransplantation?

Efter transplantation så måste man följa specifika regler i ca 14 dagar. Dvs inte träna, inte använda nikotin, och inte röra de transplanterade hårsäckarna. Man kan t.ex kontorsarbeta men måste undvika fysiska aktiviteter.

9. Vad tycker du om Thailand och Turkiet som är vanliga destinationer för hårtransplantation?

Problemet med ingrepp utförda utomlands är att man har svårt att få hjälp om något inte stämmer efter hemkomsten. Hårtransplantation är trots allt en operation och det krävs att man tex kan garantera att instrumenten är sterila för att inte  tex orsaka blodsmitta. Det som oftast kan bli svårt är att vara säker om just den valda kliniken utomlands är seriös men även hur mycket de estetiska idealen i den kulturen skiljer sig från de svenska.

10. Vem får utföra hårtransplantation i Sverige?

Man måste vara legitimerad läkare för att kunna utföra en operation som hårtransplantation. På Akademikliniken har vi högre krav och hos oss utförs hårtransplantationer av en specialist inom plastikkirurgi för att kunna leverera ett så naturligt och estetiskt tillfredsställande resultat som det bara går.

11. Vilka alternativ finns om man inte känner sig redo för en hårtransplantation?

Man kan använda så kallad PRP teknik för att simulera den befintliga hårväxt man har. PRP fungerar ofta också bra som en broms till det kommande genetiska håravfallet.

12. Finns det risker med hårtransplantation?

Alla operationer kommer med en risk för blåmärken, svullnad och sår infektion. Dessa är dock ovanliga och oftast relativt lindriga inom hårtransplantation.

13. Finns det hårkvaliteter/ färger som är svårare att jobba med än andra?

Mycket tunt hår ger oftast mest så kallad biologisk begränsning vad gäller slutresultat. Vi behöver då jobba extra mycket med realistiska förväntningar. Helt grått hår kan ge vissa tekniska svårigheter som då kan bidra till att transplantationstiden bli något längre.

Vill du veta mer?

Läs mer om hårtransplantation på Akademiklinken eller Boka en personlig konsultation