PRP-behandling för att hindra håravfall

En PRP-behandling bromsar och förebygger håravfall. PRP innebär att en koncentrerad mängd blodplättar (trombocyterna) tas från patientens egna blod. Med hjälp av en centrifugmaskin skiljs plasma ut med mycket blodplättar från resten av plasman och röda blodkroppar.

Vad är PRP?

PRP står för “Platelet Rich Plasma” och är en behandling går ut på att trombocyt-rik blodplasma används för att stimulera återbildning av vävnad. Det är en helt trygg och effektiv metod som länge använts inom sjukvården för att reparera skadad hud och aktivera ny bildning av nytt kollagen. Det kan också användas för att stimulera hårtillväxt.

En PRP-behandling ingår alltid vid en hårtransplantation för att ge ett bättre och mer långvarigt resultat. Men det går även att göra behandlingen i bromsande och förebyggande syfte innan håret har tunnats ut eller fallit av.

Hur går en PRP-behandling till?

En PRP-behandling innebär att en koncentrerad mängd blodplättar (trombocyter) tas från patienten, ungefär i samma mängd som vid ett vanligt blodprov. Med hjälp av en centrifugmaskin skiljs plasma ut med mycket blodplättar från resten av plasman och de röda blodkropparna.

Den trombocytrika plasman injiceras därefter med små stick i hårbotten, eventuellt efter lokalbedövning om patienten önskar det. Blodcirkulationen ökar och blodplättarna innehåller tillväxtfaktorer som aktiverar stamcellerna kring hårsäcken, vilket i sin tur gör att håret stimuleras till återväxt och håravfall minskar.

Behandlingen tar cirka 60 minuter och sätter igång blodcirkulationen, celldelningen och hjälper de svaga hårsäckarna att återhämta sig.

Vad blir effekten av en PRP-behandling mot håravfall?

För att få svaga hårsäckar att hämta sig rekommenderar vi en behandling per månad de första sex månaderna för att hindra håravfall och sätta igång tillväxten, och därefter en underhållsbehandling var sjätte månad.

Att tänka på före och efter behandling

Inför din behandling är det viktig att undvika blodförtunnande läkemedel (rådgör gärna med oss innan) och att du inom behandlingsområdet är frisk, det vill säga att inga hudutslag finns. Se även till att du har god vätskebalans för att bibehålla kroppens balans, drick extra vätska ett par dagar innan din behandling. Behandlingen passar inte för dig som är gravid eller ammande. Dygnet efter behandlingen är det viktigt att undvika att massera det behandlade området, bastubad, intensiv fysisk aktivitet och intag av alkohol.

Våra priser

Vad kostar en behandling?

Priset för en PRP-behandling beror på en rad faktorer men framförallt på omfattningen av behandlingen. I samband med en konsultation får du träffa en behandlare som lyssnar på dina önskemål och förväntningar samt svarar på dina frågor. Här får du också all information du behöver så som rekommenderad behandlingsplan och kostnad.

Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under ”Priser” i menyn.

Boka Konsultation för PRP-behandling