Bröst amning

Bröst

bröst

Hur påverkas bröst av amning och vad händer egentligen när man ammar?  

Vad består bröst av?

Ett bröst består framför allt av fett, körtlar, och nerver. Vid puberteten utvecklas brösten med hjälp av könshormoner och mjölkgångar bildas med hålrum i.

Vad händer med bröst vid amning?

Visste du att den största förändringen av brösten främst sker under graviditeten, inte under själva amningen? Om en kvinna blir gravid förändras brösten redan i ett tidigt skede där mjölkgångar växer och fler hålrum bildas och brösten ökar i storlek. Även vårtgårdarna växer och får en brunare nyans som gör det enklare för barnet att hitta. På vårtgårdarna är det också vanligt att det bildas små knottror som utsöndrar talg. Det är till för att motverka tillväxt av bakterier. I mitten av graviditeten bildas råmjölk, det som barnet får i början av amningen och som kan skydda barnet mot infektioner.

Storleken på bröst vid amning

Bröstens storlek har ingen betydelse för hur bra eller mycket mjölkproduktion som bildas. Små bröst kan producera lika bra och mycket mjölk som stora. Vid amningen justeras mjölken utifrån barnets behov.

Ibland kan det ena bröstet upplevas större än det andra kan det bero på att barnet har ett bättre amningsgrepp eller att barnet alltid får börja med det ena bröstet framför det andra. Det kan vara bra att variera vilket bröst som barnet börjar äta ifrån, men också barnets position för att få en jämnare mjölkproduktion.

Många gånger kan mjölkproduktionen ha överstimulerats och brösten upplevas ömma och hårda. Då har du troligtvis fått mjölkstockning. Prova att låta barnet amma brösten eller massera och handmjölka för att lätta på trycket.

Bröst efter amning

När inte längre barnet ammar avstannar mjölkproduktionen succesivt. Brösten blir till en början spända och ömma likt mjölkstockning och det tar några dagar innan mjölkproduktionen avstannar helt.

Beroende på bland annat vikt och arvsanlag kan brösten stanna, återgå eller minska i storlek. Hur väl dina bröst återfår sin naturliga form och storlek beror på din huds elasticitet. Vårtgården brukar återgå i färg, men brukar inte minska i storlek.

Bröstoperation på Akademikliniken

Känner du inte igen dina bröst eller gillar inte hur de numera ser ut efter amning? Då kan vi på Akademikliniken hjälpa dig. Vi är en av Nordens ledande kliniker inom plastikkirurgi och sätter ditt välbefinnande först. Vi utför alla former av korrigeringar av bröst och du kan kontakta oss för att förstå vilka förväntningar som är realistiska.

Du kan komma till oss om du är ute efter någon av följande bröstoperation eller vill få konsultation på vad som skulle passa dig bäst:

Hos oss har vi alltid legitimerad personal på plats och vi är måna om att du ska känna dig trygg. Vid en konsultation får du träffa någon av våra erfarna plastikkirurger som är specialiserade inom bröst. Vi går igenom dina förväntningar och utifrån plastikkirurgens rekommendationer kan vi ta dina mått och göra en 3D-simulering. På så vis kan du vara säker på att ni är överens om hur det ska se ut.

Boka konsultation