Matilda, 41 år - Bukplastik

Det omhändertagandet jag upplevde på plats är inte bara otroligt proffsigt utan också väldigt varmt och hjärtligt. Från första mötet till eftervården. Jag önskar verkligen att alla kvinnor som upplever problem efter graviditeter och/eller förlossningar får bli så fint omhändertagna som jag blivit.

Vad inspirerade dig att genomgå en bukplastik mommy makeover?
Min egen känsla av att inte vara hel och funktionell i kroppen efter två graviditeter.

 

Hur har din livsstil och självbild påverkat ditt beslut?
Det är klart att jag som älskar trädgård och att ligga på knä ner i rabatterna större delen av året, märker av begränsningar. Jag är en person som ständigt är igång, har något projekt och sällan sitter still.

 

Hur har du förberett dig mentalt och emotionellt för förändringarna?
Jag har två kejsarsnitt med mig i bagaget och det har gjort att jag på något vis haft det som lite referenspunkt. Både utifrån vilken smärta jag kan räkna med att känna men också känslan av att inte vara så rörlig första tiden med allt vad det innebär i vardagen med barn och familjeliv. Sen har jag och min man pratat mycket om hela processen och vikten av att vi är ett team i detta och ha fokus på resultatet. Han är också otrolig på att ha rätt fokus och på att lyfta mig när stunder av tvivel och oro kommer. För det kommer de att göra, det är en del av processen.

 

Vilka förväntningar har du på resultatet av bukplastiken?

Primärt är det såklart att bli smärtfri! Att slippa daglig värk och begränsningar pga ländryggen och de kramper som kommer då tarmarna letar sig ut i delningen. Men sen väntar jag mig såklart även ett fint resultat rent estetiskt, då jag även vill känna mig fin och hel rent visuellt.

 

Hur tror du att dessa ingrepp kommer att påverka ditt självförtroende och välbefinnande?

Mitt välbefinnande kommer påverkas otroligt positivt av detta, jag tror jag kommer uppleva större rörelsefrihet och större möjligheter, jag kan inte se något annat faktiskt. Det är såklart fantastiskt att både få känna mig hel och återställd i kroppen igen, det kommer nog kännas stärkande även för självförtroendet att känna mig som mig igen.

 

Förväntar du dig några specifika förändringar i din livsstil eller hur du ser på dig själv efter ingreppet?

Ja jag förväntar mig mycket mer rörelse i vardagen. Jag ser fram emot att kunna börja springa igen när bålen blir stabil och ryggen orkar mer. Hållningen är ju lite A o O i löpning och orkar man inte det blir det negativa effekter på andra delar av kroppen. Men även annan typ av träning som jag inte kunnat göra pga kramper, främst kopplat till magövningar såklart.

 

Har du planer på att göra några livsstilsförändringar som en del av din nya resa?

Mina planer är att jag ska påbörja min rehab efter operationen steg för steg i långsamt tempo för att förhoppningsvis kunna växla upp och utmana mig själv lite mer.

Hur hanterar du förväntningarna från samhället och eventuella fördomar om skönhetsingrepp?

Det där är alltid en svår fråga eftersom det ligger så mycket tabu i att genomföra ingrepp, ”man ska vara nöjd med sin mamma-kropp”. Jag vill gärna bidra till att förändra synen då jag märker att detta är ett enormt problem hos kvinnor som varit gravida och ingrepp kopplat till kvinnohälsa borde få ta mycket större plats i samhället. Det är många som inte ens vet att man kan göra något utan bara accepterat att det är som det är. Oavsett om det är funktionellt eller estetiskt, eller båda.

 

Vilket råd skulle du ge till andra kvinnor som överväger liknande procedurer?

Börja utforska möjligheterna, ta reda på så mycket som möjligt. Personligen så valde jag att gå direkt till AK eftersom jag varit kund hos er länge och ville inte möta sjukvården i evighetsprocesser för att få känna mig hel igen. Jag vill äga hela resan och resultatet. Jag ville också vara säker på att det fanns en estetik med i ingreppet, jag vill både vara hel och fin.

 

Hur har samarbetet med din kirurg varit, och hur har ni tillsammans utformat din individuella plan?

Dr Gabriella Sellman har varit helt fantastisk. Vi har setts på konsultation vid två tillfällen och redan från första mötet kändes jag ett enormt förtroende, stor professionalism och trygghet med Gabriella. Hon tog mina besvär på allvar och konstaterade också att jag hade en delning på ca 6 cm samt navelbråck. Jag berättade vad jag såg framför mig och hon bekräftade det jag vill och var tydlig med vilka olika alternativ det finns samt vad hon rekommenderade för just mig. Hon var tydlig med risker med ingreppet och gav en realistisk och icke förskönande bild av ingreppet.

Vad tycker du är viktigt när man väljer en plastikkirurg för sådana ingrepp?

Förtroende, trygghet och personkemi. Jag kände tydligt och direkt att jag gillade Gabriella som person, att hon förstod mig. Mitt förtroende för henne kom givetvis i mötena men också hennes långa erfarenhet av denna typ av ingrepp. Det märks att Gabriella har både funktion och estetik för ögonen!

 

Har du fått stöd från ditt nätverk och nära och kära under denna process?

Verkligen! När jag berättar om ingreppet får jag mer ofta än sällan reaktionen ”åh det har jag också” när jag berättar om min delning. Många blir nyfikna och intresserade. I övrigt har alla peppat och stöttat mitt beslut. Min man Johan har såklart varit det största stödet som också kommer att få dra ett större lass i vardagen hemma under läkningen. Men vi har också förberett logistik med släkt och vänner som kan hjälpa oss i vardagspusslet, plus att min mamma kommer hit efter operationen för att vara hands-on hjälp. Ovärderligt!

 

Hur kan stödet från omgivningen påverka resultatet och återhämtningen?

Jag tror att det påverkar supermycket, inte bara den fysiska belastningen utan även den mentala biten som jag tänker är en del av processen. Det kan vara svårt att förbereda sig på känslan av stress eller tristress att vara ”on hold” om man inte har hög smärtpåverkan. Jag är inte typen som till vardags tar det lugnt och sitter still samt att jag har ganska hög smärttröskel, det i kombination kommer innebära att jag får tvinga mig till vila och då är det extra bra med extra händer i vardagen.

 

Har du några framtida planer när det gäller estetiska ingrepp, eller känner du att detta är en avslutad resa för dig?

Jag har alltid varit intresserad av hudvård och olika metoder för att förbättra huden, så det kommer jag absolut fortsätta med. Men ingrepp i samma omfattning har jag svårt att se. Men vad vet jag, tiden får utvisa.

 

Hur tror du att din självkänsla kommer att påverkas långsiktigt?

Jag kommer förhoppningsvis att tycka om mig själv och tillvaron ännu mer eftersom jag inte kommer att vara begränsad på samma sätt.

 

Läs mer om Bukplastik och Mommy Makeover