En vårta är en godartad hudtillväxt orsakad av humant papillomvirus (HPV). De är vanligtvis små och hårda, med en grov yta som ibland kan vara blomkålsliknande. Vårtor kan förekomma på vilken del av kroppen som helst, men är vanligast på händer, fötter och ibland i ansiktet.
Vårtor orsakade av virus
Vårtor utvecklas när HPV-viruset infekterar det övre hudlagret, vilket leder till att hudceller växer snabbare än normalt. Detta resulterar i de välkända upphöjningarna. Vårtor är vanligtvis hudfärgade men kan också vara mörkare. Trots att de är smittsamma, sprids de främst genom direkt kontakt med huden eller genom indirekt kontakt via ytor som delas med en smittad person, såsom golv i omklädningsrum.
Här är några av de vanligaste typerna av vårtor orsakade av virus:
- Vanliga vårtor (vulgaris vårtor): Ofta förekommande på händer och fingrar, grova till texturen och hudfärgade.
- Plantarvårtor: Specifika för fotsulorna, kan vara platta och smärtsamma på grund av trycket när man går.
- Trådvårtor: De växer ofta ut från huden i en taggig eller trådlik form och är vanliga runt ansiktet, speciellt ögonlocken, munnen och näsan. Dessa vårtor kan vara hudfärgade eller något mörkare.
Åldersvårtor och andra hudtillväxter
När du upptäcker en ny hudtillväxt kan det vara både förvirrande och oroande. Är det en vårta, en åldersvårta eller kanske något helt annat? Det är viktigt att kunna skilja dem åt för att säkerställa den mest effektiva behandlingen.
- Åldersvårtor: Vanligt hos äldre, ofta brunaktiga eller svarta, platta eller något upphöjda med en vårtliknande yta. De är inte smittsamma och relateras till åldrande och genetik. De kan dyka upp var som helst på kroppen men är mest vanliga på bröstet, ryggen, ansiktet, eller andra områden som är utsatta för sol.
- Körsbärsangiom: Små, röda hudtillväxter som uppstår hos äldre, bestående av blodkärl.
- Skintags (hudflikar): Små godartade hudtillväxter som ofta uppträder i hudveck som halsen, armhålorna eller ljumskarna och är vanligtvis hudfärgade eller något mörkare.
- Leverfläckar (moles): Godartade tillväxter av pigmentproducerande celler (melanocyter), kan vara platta eller upphöjda, och varierar i färg från ljusbrun till svart.
Behandlingsalternativ
För vårtor, som orsakas av humant papillomvirus (HPV), är några vanliga behandlingsalternativ:
- Kryoterapi, där vårtan fryses med flytande kväve
- Applicering av salicylsyra som successivt löser upp vårtvävnaden
- Laserbehandling som använder intensivt ljus för att bränna bort och förstöra vårtan.
- Kirurgi kan övervägas, särskilt om vårtorna är stora, djupt rotade eller inte har svarat på andra behandlingsformer.
För andra hudtillväxter som skintags och leverfläckar används ofta kirurgi och laserbehandling, särskilt om de är placerade på områden där de orsakar obehag eller utgör en kosmetisk oro. Dessa ingrepp utförs ofta för att snabbt och effektivt ta bort tillväxterna och minimera risken för ärrbildning eller andra komplikationer.
Ta bort vårtor och andra hudtillväxter
Om du misstänker att du har en vårta eller är osäker på vilken typ av hudtillväxt du har, är det viktigt att inte försöka behandla tillståndet på egen hand. Kontakta oss för en konsultation där vi kan ge en korrekt diagnos och rekommendera den bästa behandlingsmetoden för hudåkomman så att du kan återgå till att känna dig bekväm i din egen hud.