Ta bort fettknöl själv

Injektioner, Plastikkirurgi, fettsugning

småkirurgi

En fettknöl, eller lipom som det också kallas, är en godartad tumör bestående av fettvävnad och kan uppträda var som helst på kroppen. Även om de oftast är ofarliga, kan de vara kosmetiskt störande eller orsaka obehag om de växer på känsliga områden. Att hantera fettknölar kan väcka många frågor och funderingar, speciellt när det kommer till behandlingsmetoder. En vanlig fråga är om det är möjligt eller lämpligt att ta bort eller sticka hål på en fettknöl själv. Nedan ger vi dig svaret på denna fråga och går även igenom lämpliga behandlingsmetoder.

Kan jag ta bort en fettknöl själv?

Det rekommenderas inte att försöka sticka hål på eller ta bort en fettknöl på egen hand. Att göra ett stick eller ett litet snitt i huden på egen hand kan medföra betydande risker. Om du är bekymrad över en fettknöl är det viktigt att först konsultera med en specialist för en korrekt diagnos och rådgivning om lämpliga behandlingsalternativ.

Risk för infektion, blödning och ärr

Att sticka hål på en fettknöl kan leda till allvarliga komplikationer såsom infektioner, blödningar och även permanenta ärr. Huden och dess barriär är viktig för kroppens försvar mot infektioner, orsakade av bland annat bakterier och virus. Att bryta den på ett icke-sterilt sätt ökar risken för komplikationer.

Felaktiga försök till borttagning kan även skada omgivande vävnader, vilket kan resultera i onödigt stora eller synliga ärr. Det är även möjligt att ett icke-professionellt ingrepp inte fullständigt avlägsnar fettknölen, vilket kan leda till återväxt eller andra komplikationer. Därför är det avgörande att söka professionell vård för säker och effektiv behandling.

Kan man massera bort en fettknöl?

Det finns ingen vetenskaplig evidens som stödjer att massage kan minska eller eliminera fettknölar. Lipomer är tillväxter av fettvävnad och påverkas inte av yttre tryck eller manipulation genom massage.

Hur tar man bort en fettknöl?

Även om många väljer att inte behandla fettknölar om de inte orsakar några symptom, finns det alternativ för de som önskar ta bort dem av estetiska skäl eller på grund av obehag. Vi på Akademikliniken erbjuder professionella behandlingar för att säkert och effektivt avlägsna fettknölar:

  • Kirurgiskt avlägsnande: Den mest traditionella metoden där knölen noggrant avlägsnas genom ett snitt under lokalbedövning, vanligtvis med minimal risk för komplikationer, ärr och återväxt.
  • Fettsugning: För större lipomer kan fettsugning vara ett alternativ, vilket innebär mindre synliga ärr jämfört med konventionell kirurgi och en kortare återhämtningsperiod.
  • Injektioner: Kan effektivt minska storleken på fettknölarna genom att bryta ner fettvävnaden, men tar oftast inte bort dem helt och kan kräva upprepade behandlingar.

Funderar du på att ta bort en fettknöl?

Om du är bekymrad över en fettknöl eller annan hudrelaterad fråga uppmanar vi dig att kontakta oss för en konsultation. Under ditt besök kommer vi att genomföra en noggrann utvärdering, svara på dina frågor och diskutera den bästa behandlingsplanen för dig, vare sig det är kirurgiskt avlägsnande eller andra metoder som är mer lämpliga för din individuella situation.

Boka konsultation