Fettknöl

Hud

fettknöl

En fettknöl, eller lipom, är en godartad tillväxt av fettvävnad som ofta bildas under huden. Dessa knölar är vanligen mjuka och rörliga och orsakar sällan smärta. Trots att de sällan är smärtsamma, kan de ibland uppfattas som kosmetiskt störande eller orsaka obehag om de sitter på besvärliga ställen. 

Kan uppstå på olika delar av kroppen

Fettknölar kan uppstå på nästan vilken del av kroppen som helst men är vanligast på halsen, axlarna, ryggen, buken, armarna och låren. De varierar i storlek och kan växa men oftast förblir de oförändrade över tid. Fettknölar är vanliga hos både män och kvinnor och förekommer i alla åldrar.

Försäkra dig om att knölen är ofarlig

Knölar på kroppen bör alltid kollas upp, speciellt om knölen ändrar storlek, form eller ger symptom på smärta. Detta för att säkerställa att knölen är ofarlig. Om du upptäcker en knöl på kroppen bör du först vända dig till din husläkare eller vårdcentral. De kan göra en första bedömning och, om nödvändigt, hänvisa dig vidare till en specialist för ytterligare utredning eller behandling. På Akademikliniken erbjuder vi en noggrann utvärdering och rådgivning av din fettknöl innan vi tar bort den. Detta för att säkerställa att din fettknöl inte är något mer allvarligt än ett lipom.

Kan jag ta bort en fettknöl själv?

Vi rekommenderar starkt att inte försöka ta bort en fettknöl på egen hand. Att göra det kan orsaka infektioner eller andra komplikationer, och kan dessutom leda till ärrbildning eller skada på omgivande vävnader.

Ta bort fettknölar hos Akademikliniken

Om du väljer att ta bort din fettknöl har Akademikliniken expertisen och erfarenheten att utföra detta säkert och effektivt. Våra specialister är skickliga på att minimera ärrbildning och säkerställa en estetiskt tilltalande läkning. Vi använder de senaste teknikerna och följer noggrant individuella behov för att uppnå bästa möjliga resultat. Din komfort och tillfredsställelse är vår prioritet och vi erbjuder personlig vård och uppföljning genom hela processen. Från konsultation till eftervård.

Kirurgisk borttagning av fettknöl

Kirurgisk borttagning av en fettknöl är en relativt enkel och snabb process som utförs under lokalbedövning. Kirurgen gör ett litet snitt över knölen och avlägsnar den försiktigt. Därefter sys snittet ihop. Hela proceduren tar vanligtvis bara 15–30 minuter och kan utföras polikliniskt, vilket innebär att patienten kan åka hem samma dag. Vi ser till att varje patient får en individuellt anpassad vårdplan och vårt mål är att göra din upplevelse så behaglig och smärtfri som möjligt.

Eftervård och återhämtning

Efter borttagning av en fettknölen är återhämtningstiden vanligtvis kort. Vi på Akademikliniken ger dig detaljerade instruktioner för eftervård för att säkerställa en smidig och effektiv läkningsprocess. Det är viktigt att följa dessa instruktioner noggrant, vilket bland annat inkluderar skötsel av såret, användning av rekommenderade salvor eller krämer, samt att undvika fysisk ansträngning som kan påverka området.

Boka en konsultation

Är du bekymrad över en fettknöl och funderar på att ta bort den? Boka en konsultation hos oss på Akademikliniken. Vi ger dig professionell rådgivning och stöd genom hela processen.

Boka konsultation