Ta bort bristningar

Kropp

ta bort bristningar

Bristningar kan uppstå på nästan alla delar av kroppen men de är mest vanliga på ställen där fett lagras, exempelvis på magen, brösten, höfterna, låren och överarmarna. De är oftast oönskade och kan påverka en persons självförtroende negativt. I den här artikeln guidar vi dig genom allt du behöver veta om bristningar, varför de uppstår och vilka behandlingsalternativ som finns.  

Vad är bristningar?

Bristningar är linjer eller band av tunnare hud som kan uppstå på kroppen när huden sträcks mycket under en kort tidsperiod, exempelvis vid snabb viktökning, graviditet eller snabb tillväxt under puberteten. De kan variera i färg, storlek och plats på kroppen.

Röda och bleka bristningar

När bristningar uppstår är de till en början ofta röda eller lila till färgen. Detta beror på att blodkärlen under huden syns igenom det tunnare området. Med tiden bleknar dock dessa bristningar och blir mindre framträdande och övergår efterhand till att bli mer hudfärgade eller vita. Även om de blir mindre synliga med tiden, kan de fortfarande vara ett estetiskt bekymmer för många.

Orsaker till bristningar

Det finns flera faktorer som kan bidra till uppkomsten av bristningar. Genetik spelar en stor roll och vissa människor är mer benägna att utveckla bristningar än andra. Hormonella förändringar, snabb viktökning eller viktminskning och graviditet är andra vanliga orsaker.

Behandlingar mot bristningar

Här på Akademikliniken erbjuder vi en rad behandlingsalternativ för att minska och ta bort hudbristningar.

Laser och IPL

Laser är en av de mest effektiva metoderna för att minska synligheten av bristningar. Behandlingen fungerar genom att stimulera kollagen- och elastinproduktionen i huden, vilket hjälper till att förbättra hudens struktur och elasticitet. Det finns olika typer av laserbehandlingar och valet beror på individens hudtyp och graden av bristningar. Fraxel-laser är en laserbehandling som exempelvis fungerar extra bra på bristningar i ansiktet.

Microneedling

Microneedling är en procedur där små nålar används för att skapa små punkteringar i huden vilket stimulerar kroppens naturliga läkningsprocess och främjar ny kollagenproduktion. Denna behandling förbättrar hudens textur och minskar synligheten av bristningar.

Secret RF är en effektiv behandling mot hudbristningar som integrerar mikronålningsteknik med radiofrekvensenergi (RF). Behandlingen är särskilt framtagen för att stimulera och främja återuppbyggnaden av kollagen i huden, där den verkar genom att applicera värmeenergi direkt på hudens djupare lager. I takt med att mikronålarna tränger igenom hudlagren, frigörs RF-energi, vilket ger en boost till produktionen av kollagen och elastin.

PRP-behandling

PRP-behandling innebär att man tar en liten mängd av patientens eget blod, separerar plasman, och sedan injicerar den tillbaka in i huden. Plasman är rik på tillväxtfaktorer som kan hjälpa till att stimulera cellförnyelse och kollagenproduktion, vilket i sin tur kan förbättra bristningarnas utseende. När det gäller just hudbristningar kombineras ofta denna behandling med laser för bästa resultat.

Kirurgisk behandling

I vissa fall, beroende på bristningarnas placering och svårighetsgrad, kan kirurgiska metoder övervägas. Denna typ av ingrepp innebär att man tar bort huden där bristningarna är placerade. Behandlingen fungerar dock endast om du har tillräckligt med överskottshud.

Kräm mot bristningar

Akademikliniken erbjuder även speciella krämer och oljor som kan hjälpa till att minska synligheten av bristningar över tid. Dessa krämer innehåller aktiva ingredienser som arbetar för att stärka huden och främja cellförnyelse. Testa gärna vår Pure Retin Oil som innehåller Retinol och lämpar sig för alla hudtyper. Retinol, vitamin C och peptider är ingredienser som är kända för att främja hudens elasticitet och kollagenproduktion.

Boka konsultation