Röda pigmentfläckar

Hud

pigmentförändringar

Huden är vårt största organ och en direkt spegling av vår inre hälsa och yttre påverkan. Många av oss stöter på oönskade röda pigmentfläckar under vår livstid, vilket kan väcka både oro och frågor. Nedan går vi igenom vad dessa typer av pigmentfläckar är för något, vad de beror på, riskfaktorer och olika behandlingsalternativ. 

Vad är röda pigmentfläckar?

Röda pigmentfläckar, ofta kallade rodnader eller kärlförändringar, uppstår när små blodkärl i huden vidgas eller bryts. Dessa fläckar kan variera i storlek och intensitet. De kan vara tillfälliga eller mer bestående. Pigmentfläckar som är bestående orsakas oftast av åldrande eller av solskador.

Är fläckarna farliga?

Röda pigmentfläckar är oftast ofarliga men vid plötsliga förändringar bör man konsultera en hudspecialist för att utesluta eventuella underliggande medicinska tillstånd.

Röda pigmentfläckar i ansiktet och på huden

Ansiktet är särskilt utsatt för yttre faktorer som sol, vind och temperaturförändringar. Dessa kan bidra till uppkomsten av pigmentfläckar. Regelbunden hudvård, inklusive solskydd, kan hjälpa till att förebygga och minska dessa fläckar. Men det är inte bara yttre faktorer som spelar en roll. Gener, ålder och hormonella förändringar kan också bidra till uppkomsten av dessa fläckar.

Vanligt med röda pigmentfläckar som gravid

Graviditet är en tid av stor förändring i kroppen. Hormonella förändringar, ökad blodvolym och andra faktorer kan leda till att små blodkärl i huden vidgas, vilket kan resultera i röda pigmentfläckar. Dessa förändringar är oftast tillfälliga och försvinner efter graviditeten, men för vissa kan de kvarstå. Pigmentfläckar kan även uppstå under klimakteriet på grund av de hormonella förändringarna i kroppen.

Ta bort röda pigmentfläckar

På Akademikliniken erbjuder vi avancerade behandlingar för att effektivt minska och ta bort pigmentfläckar. Med hjälp av modern teknik och expertis kan vi skräddarsy en behandlingsplan som passar just dina behov. Vårt mål är att du ska känna dig trygg och nöjd med ditt resultat.

Behandlingar mot pigmentfläckar

Behandlingar mot röda pigmentfläckar har blivit alltmer populära då många söker en jämnare hudton. Dessa fläckar kan effektivt behandlas med modern teknik. Laserbehandlingar, som IPL, riktar in sig på blodkärlen och får dem att kollapsa utan att skada omgivande vävnad. Cosmelan är en annan typ av pigmentbehandling som kan användas på både kroppen och i ansiktet. Den ger snabba resultat och fungerar på alla hudtyper. Kemiska peelingar och mekaniska peeling-behandlingar, som exempelvis Dermapen, kan också minska rodnadens framträdande och minska solfläckar. För bästa resultat rekommenderas en konsultation med någon av våra hudspecialister, som kan skräddarsy en behandlingsplan baserad på dina unika behov.

Förebyggande åtgärder

Förutom behandlingar är det viktigt att tänka på förebyggande åtgärder. Använd solskydd dagligen, även under molniga dagar. Det primära rådet är att undvika överdriven solning. Det är särskilt viktigt att hålla sig borta från solen mellan klockan 11 och 15, när dess strålar är som starkast.

Sammanfattningsvis kan röda pigmentfläckar kan vara en källa till oro, men med rätt kunskap och behandling kan du hantera dem effektivt. Oavsett om du vill förebygga, behandla eller bara lära dig mer om din hud, finns Akademikliniken här för att hjälpa dig.

Boka konsultation