Keloid ärr

Hud

Keloid ärr

Keloid ärr är en överdriven form av ärrbildning som kan vara både fysiskt och emotionellt påfrestande. Keloider är tjocka, upphöjda ärr som uppstår när kroppens kollagenproduktion går överstyr efter en skada. Dessa ärr kan fortsätta att växa och blir ofta större än den ursprungliga skadan. Hos Akademikliniken kan du få hjälp i form av olika behandlingsalternativ för att förbättra utseendet och minska obehaget från dessa ärr.

Vad är keloid ärr?

Keloidärr uppstår när kroppens ärrläkningsprocess går överstyr och producerar för mycket kollagen, vilket resulterar i tjocka, upphöjda ärr. Dessa kan fortsätta att växa och blir ofta större än den ursprungliga skadan. Keloider kan uppstå efter kirurgi, skador, akne, eller även mindre hudtrauma som piercingar.

Varför får man keloider?

Orsakerna till keloider kan bero på olika faktorer, här är några faktorer som kan öka risken för sådan ärrbildning:

  • Genetik: Keloider är vanligare hos personer med mörkare hudtyper och kan vara ärftliga.
  • Skador och kirurgi: Operationer, brännskador, och andra hudskador kan utlösa keloidbildning.
  • Ålder: Yngre personer har en högre risk på grund av en mer aktiv ärrläkning.

Vanliga områden för keloid ärrbildning

Keloidärr kan utvecklas på olika delar av kroppen, men är vanligast på områden som bröstet, ryggen, axlarna och örsnibbarna. Även ansiktet kan drabbas, särskilt efter borttagning av födelsemärken eller akneärr. Det är viktigt att vara uppmärksam på tecken på keloidbildning tidigt. Om du märker att ett ärr börjar bli upphöjt, hårt eller växa bortom den ursprungliga skadan, är det viktigt att konsultera en specialist för korrigering eller behandling. Tidig upptäckt och åtgärd kan minska ärrbildningens omfattning och förbättra behandlingsresultaten.

Behandlingsalternativ för keloid ärr

Kirurgisk borttagning

Kirurgisk borttagning innebär att keloiden skärs bort. För att förhindra att keloiden återkommer kombinerar vi ofta operationen med laserbehandling. Denna metod är effektiv för större och mer besvärliga keloider.

Laserbehandling

Laserbehandling används för att minska rodnad och jämna ut keloiden. Laserljuset bryter ner överflödigt kollagen, vilket gör ärret mindre synligt. Flera behandlingar kan behövas för bästa resultat.

Microneedling

Microneedling är en behandling som stimulerar hudens naturliga läkningsprocess och förbättrar hudens struktur och utseende. Denna metod kan hjälpa till att minska keloiders framträdande genom att främja kollagenproduktion på ett kontrollerat sätt.

Förebyggande av keloid ärr

För att minimera risken för keloidbildning rekommenderar vi:

  • Utför endast professionella ingrepp: Se till att alla kirurgiska ingrepp utförs av erfarna plastikkirurger. En professionell hantering säkerställer att sårläkning och ärrbildning hanteras med största varsamhet, vilket minskar risken för överdriven kollagenproduktion och keloidbildning.
  • Snabb behandling av hudskador: Hantera akne och andra hudproblem omedelbart för att minimera skador.
  • Användning av silikonplåster: Efter kirurgi eller större skador kan silikonplåster hjälpa till att förebygga keloider.

Din resa mot slätare hud börjar här

På Akademikliniken förstår vi att keloidärr kan vara jobbiga och frustrerande. När du har korrigerat något vill du att det ska läka på bästa möjliga sätt. Med våra omfattande behandlingsalternativ och expertis inom plastikkirurgi och hudvård är vi redo att hjälpa dig att få en slätare och mer självsäker hud.

Boka en konsultation idag för att utforska våra alternativ för ärrbehandling och ärrkorrigering. Vi finns här för att stödja dig genom hela processen.

Boka konsultation