Hudton

Hud

skinbooster

Hos Akademikliniken förstår vi vikten av en hälsosam och välvårdad hud. Huden är vårt största organ och speglar vår inre hälsa och välbefinnande. En jämn och strålande hudton är inte bara en indikation på god hälsa, utan är även en källa till självförtroende och skönhet. 

Förstå din hudton

För att ta hand om din hud på bästa sätt är det viktigt att förstå dess unika behov. Hudtoner kan delas in i olika kategorier, från mycket ljus till mycket mörk, baserat på deras färg och känslighet för solen. Varje hudton har sina specifika egenskaper och utmaningar, och kräver anpassad vård.

 1. Mycket Ljus: Denna hudton bränner sig lätt i solen och blir sällan brun. Den har vanligtvis fräknar och är mycket känslig för UV-strålning.
 2. Ljus: Ljus hud bränner sig oftare än den blir brun. Den är också känslig för solskador.
 3. Medium: Denna hudton är en balans mellan ljus och mörk, och bränner sig ibland men blir oftast gradvis brun.
 4. Oliv: Olivhudton bränner sig sällan och blir lätt brun. Den tål solen bättre än ljusare hudtoner.
 5. Mörk: Mörk hudton bränner sig sällan och blir mycket lätt brun. Den har ett naturligt skydd mot UV-strålning.
 6. Mycket Mörk: Denna hudton är naturligt mycket mörk och bränner sig nästan aldrig. Den har ett högt innehåll av melanin vilket ger ett starkt skydd mot solskador.

Grundar sig främst på mängden melanin

En persons hudton grundas främst på mängden pigmentet, melanin, i huden. Melanin produceras av celler som kallas melanocyter och är det som ger hud, hår och ögon deras färg. Det finns två huvudtyper av melanin: eumelanin (som ger brun eller svart färg) och feomelanin (som ger röd eller gul färg). Faktorer som påverkar hudtonen inkluderar:

 1. Genetik: En individs genetiska uppbyggnad är den främsta orsaken bakom dennes hudton. Generna bestämmer hur mycket och vilken typ av melanin som produceras.
 2. UV-strålning: Exponering för solens ultravioletta strålar stimulerar melaninproduktionen, vilket kan göra hudtonen mörkare.
 3. Hormonella förändringar: Hormonella förändringar, som de som sker under graviditeten eller puberteten, kan också påverka melaninproduktionen och därmed hudtonen.
 4. Ålder: Med åldern kan hudtonen förändras och utveckling av åldersfläckar och en mörkare eller ljusare hudton kan förekomma.
 5. Hälsotillstånd: Vissa sjukdomar eller tillstånd, som exempelvis vitiligo, kan påverka hudtonen genom att minska eller helt eliminera melaninproduktionen i vissa hudområden.

Viktigt att skydda huden

Yttre faktorer som sol, föroreningar, kost och stress kan påverka hudtonen. Solen kan orsaka pigmentförändringar och för tidigt åldrande, medan föroreningar kan leda till en tråkig och ojämn hudton. Det är därför viktigt att vårda huden och skydda den mot dessa externa faktorer, genom att bland annat använda solskydd med högt SPF, dricka mycket vatten och undvika ämnen som är skadliga för huden.

Daglig hudvård för en jämn hudton

En daglig hudvårdsrutin är också avgörande för att bibehålla en hälsosam hud och hudton. Använd produkter som är anpassade för din hudtyp och tillstånd. Rengöring, återfuktning och skydd mot solen är grundläggande steg i varje hudvårdsrutin.

Hudbehandlingar hos Akademikliniken

På Akademikliniken erbjuder vi en rad hudbehandlingar som kan förbättra din hud och hudton. Från kemiska peelingar och microneedling till laserbehandlingar hjälper våra hudexperter dig att välja rätt behandling baserat på din hudtyp och önskade resultat.

Boka konsultation