Håravfall

Hårtransplantation

håravfall

Håravfall påverkar både män och kvinnor i olika åldrar och kan yttra sig i olika former och intensitet. Medan vissa upplever ett att håret blir tunnare gradvis, kan andra uppleva fläckvis håravfall eller totalt håravfall på hela huvudet. Vi erbjuder behandlingar för håravfall och kan hjälpa dig förstå vad det beror på.

Varför tappar man håret och hur kan det se ut?

Orsakerna till håravfall är många och kan vara allt från genetiska faktorer till stress. Vanligast är androgen alopeci, som ofta är genetiskt och hormonellt betingad. Vid detta tillstånd tunnas håret gradvis ut och processen kan börja redan i unga år. Andra faktorer som stress, näringsbrist och medicinska tillstånd som sköldkörtelproblem kan också bidra till håravfall.

Orsaker till håravfall

Håravfall kan bero på många olika faktorer:

 • Genetik
 • Hormonella förändringar (t.ex. graviditet, klimakteriet)
 • Medicinska tillstånd
 • Näringsbrist
 • Fysisk stress såsom operationer eller svåra sjukdomar

Kan håravfall gå tillbaka av sig själv?

I vissa fall kan håravfall vara tillfälligt och håret kan återväxa när den utlösande faktorn har avlägsnats. Dock är kroniska och genetiska former av håravfall ofta bestående utan behandling.

Vad kan man göra i förebyggande syfte?

Att hantera håravfall börjar med att förstå dess orsaker och inkludera följande:

 • Äta en näringsrik kost
 • Försök undvika eller hantera stress
 • Använda milda hårprodukter
 • Undvika strama frisyrer som drar i håret
 • Massera hårbotten och borsta håret för att stimulera hårsäckarna

Behandling för håravfall

Vi erbjuder en PRP-behandling som kan stimulera hårtillväxt och minska håravfall.

PRP står för “Platelet Rich Plasma” och innebär att en koncentrerad mängd blodplättar, som är rika på tillväxtfaktorer, extraheras från patientens eget blod. Denna plasmakoncentration är känt för sin förmåga att främja läkning och vävnadsregeneration. Genom att injicera denna plasmapreparation direkt i hårbotten, stimuleras hårsäckarna på cellnivå vilket kan leda till förbättrad hårtillväxt och minskning av håravfall.

Hur genomförs PRP-behandlingen?

Behandlingsprocessen börjar med att en liten mängd blod tas från patienten, liknande ett vanligt blodprov. Blodet centrifugeras sedan för att separera blodplättarna från övriga blodkomponenter. Med hjälp av en fin nål injiceras plasman sedan systematiskt i områden på hårbotten där håravfall är märkbart.

Efter en PRP-behandling rekommenderas patienter att undvika kraftig fysisk aktivitet under de första 24 timmarna för att maximera behandlingens effektivitet. Det är också viktigt att inte tvätta hårbotten eller utsätta behandlingsområdet för starka kemikalier eller värme under de första dagarna.

För optimala resultat kan flera PRP-sessioner behövas, beroende på individens specifika situation och graden av håravfall. En typisk behandlingsplan kan innebära sessioner med några veckors mellanrum, följt av underhållsbehandlingar var sjätte till tolfte månad.

Fördelar med PRP

 1. Stimulering av hårtillväxt: Tillväxtfaktorerna i PRP hjälper till att aktivera hårsäckarnas stamceller, vilket främjar ny hårtillväxt.
 2. Förbättring av hårets kvalitet: Patienter rapporterar ofta en ökning i hårets tjocklek och fullhet.
 3. Minimalt invasiv: Eftersom PRP använder patientens egna biologiska material, minimeras riskerna för allergiska reaktioner och komplikationer jämfört med andra behandlingar.

Få tillbaka ditt hår med oss

Om du upplever håravfall och önskar en konsultation för att utforska dina behandlingsalternativ, är du välkommen att boka en tid med oss. Vi är här för att stödja dig i din strävan efter att återställa både ditt hår och ditt självförtroende.

Boka konsultation